Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-03-21
Wersja aktualna od 2014-03-21
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 287/2014
z dnia 20 marca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95 w odniesieniu do cen reprezentatywnych w sektorach mięsa drobiowego i jaj
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 183 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1484/95 (2) ustanowiło szczegółowe zasady stosowania systemu dodatkowych należności celnych przywozowych oraz ustaliło ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albuminy jaj.
(2) Z regularnych kontroli danych, na podstawie których są określane ceny reprezentatywne dla produktów w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj, wynika, że należy zmienić ceny reprezentatywne w przywozie niektórych produktów, uwzględniając wahania cen w zależności od pochodzenia tych produktów.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1484/95.
(4) Ze względu na konieczność zagwarantowania, że środek ten będzie mieć zastosowanie możliwie jak najszybciej po udostępnieniu aktualnych danych, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie z dniem jego opublikowania,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1484/95 zastępuje się tekstem załącznika do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
Jerzy PLEWA | |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I
Kod CN | Opis produktu | Reprezentatywna cena (w EUR/100 kg) | Zabezpieczenie, o którym mowa w art. 3 ust. 3 (w EUR/100 kg) | Pochodzenie (1) |
0207 12 10 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 70 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 121,7 | 0 | AR |
0207 12 90 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 128,1 | 0 | AR |
149,3 | 0 | BR | ||
0207 14 10 | Kawałki bez kości z drobiu z gatunku Gallus domesticus, mrożone | 292,2 | 2 | AR |
243,7 | 17 | BR | ||
317,3 | 0 | CL | ||
261,0 | 12 | TH | ||
0207 27 10 | Kawałki bez kości z indyków, mrożone | 283,6 | 4 | BR |
315,3 | 0 | CL | ||
0408 91 80 | Żółtka jaj | 422,2 | 0 | AR |
1602 32 11 | Przetwory niegotowane z drobiu z gatunku Gallus domesticus | 261,6 | 8 | BR |
(1) Nomenklatura krajów ustalona w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1833/2006 (Dz.U. L 354 z 14.12.2006, s. 19). Kod »ZZ« odpowiada »innym pochodzeniom«.” |