Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 39 str. 44
Wersja aktualna od 2014-02-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 39 str. 44
Wersja aktualna od 2014-02-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 119/2014

z dnia 7 lutego 2014 r.

zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do drożdży wzbogaconych w chrom stosowanych w produkcji suplementów żywnościowych oraz do trójwodnego mleczanu chromu(III) dodawanego do żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (1), w szczególności jej art. 4 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (2), w szczególności jego art. 3 ust. 3,

po konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych. Rozporządzeniem (WE) 1170/2009 (3) zastąpiono załączniki I i II do dyrektywy 2002/46/WE. Załącznik II do dyrektywy 2002/46/WE zmieniono rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1161/2011 (4).

(2) Zgodnie z art. 14 dyrektywy 2002/46/WE przepisy dotyczące witamin i składników mineralnych w suplementach żywnościowych mogących mieć wpływ na zdrowie publiczne przyjmuje się po konsultacjach z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(3) W dniu 31 października 2012 r. EFSA przyjął opinię naukową w sprawie drożdży ChromoPrecise® wzbogaconych w chrom związany przez komórki dodawanych ze względu na potrzeby żywieniowe do suplementów żywnościowych jako źródło chromu oraz w sprawie biodostępności chromu z tego źródła (5).

(4) Urząd podkreślił, że wnioski zawarte w jego opinii mają zastosowanie wyłącznie do drożdży ChromoPrecise® wzbogaconych w chrom a nie do innych drożdży wzbogaconych w chrom. Urząd uznał także, że specyfikacje drożdży ChromoPrecise® wzbogaconych w chrom powinny zawierać specyfikacje dotyczące straty przy suszeniu oraz maksymalnej zawartości chromu (VI).

(5) Z opinii przyjętej przez EFSA w dniu 31 października 2012 r. wynika, że stosowanie drożdży ChromoPrecise® wzbogaconych w chrom w suplementach żywnościowych nie budzi obaw co do bezpieczeństwa pod warunkiem przestrzegania warunków określonych w opinii.

(6) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 zmiany w wykazie zawartym w załączniku II do tego rozporządzenia muszą być przyjmowane z uwzględnieniem opinii EFSA.

(8) W dniu 13 września 2012 r. EFSA przyjęła opinię naukową dotyczącą trójwodnego mleczanu chromu(III) jako źródła chromu(III) dodawanego do żywności ze względu na potrzeby żywieniowe (6).

(9) Z opinii przyjętej przez EFSA w dniu 13 września 2012 r. wynika, że dodawanie trójwodnego mleczanu chromu(III) do żywności nie budzi obaw co do bezpieczeństwa pod warunkiem przestrzegania warunków określonych w opinii.

(10) Substancje, w odniesieniu do których EFSA wydała pozytywną opinię, należy dodać do wykazów zawartych w załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE i w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

(11) Przeprowadzono konsultacje z zainteresowanymi stronami za pośrednictwem Grupy Doradczej ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin i uwzględniono otrzymane opinie.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywę 2002/46/WE i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE w części B po pozycji „ chlorek chromu(III)” dodaje się pozycję w brzmieniu:

„drożdże wzbogacone w chrom (*).

_______ ___

(*) drożdże wzbogacone w chrom uzyskiwane w drodze hodowli Saccharomyces cerevisiae w obecności chlorku chromu(III) jako źródła chromu i zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, 230–300 mg chromu/kg. Zawartość chromu(VI) nie przekracza 0,2 % łącznej zawartości chromu.”.

Artykuł 2

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 w pkt 2 po pozycji „pikolinian chromu” dodaje się pozycję w brzmieniu:

„trójwodny mleczan chromu(III)”.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 lutego 2014 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

(2) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(3) Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 36.

(4) Dz.U. L 296 z 15.11.2011, s. 29.

(5) Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS); Scientific Opinion on Chromoprecise® cellular bound chromium yeast added for nutritional purposes as a source of chromium in food supplements and the bioavailability of chromium form this source. Dziennik EFSA 2012; 10(11):2951.

(6) Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS); Scientific Opinion on chromium(III) lactate tri-hydrate as a source of chromium added for nutritional purposes to foodstuff. Dziennik EFSA 2012; 10(10):2881.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00