ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1170/2009
z dnia 30 listopada 2009 r.
zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (1), w szczególności jej art. 4 ust. 5,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (2), w szczególności jego art. 3 ust. 3,
po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załącznikach I i II do dyrektywy 2002/46/WE ustanowiono wykazy witamin i minerałów oraz ich form chemicznych, które można stosować w produkcji suplementów żywnościowych. Zmiany do tych wykazów przyjmuje się zgodnie z wymogami ustanowionymi w art. 4 tej dyrektywy oraz zgodnie z procedurą, o której mowa w jej art. 13 ust. 3.
(2) W załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykazy witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które mogą być dodawane do żywności. Zmiany do tych wykazów przyjmuje się zgodnie z wymogami ustanowionymi w art. 3 tego rozporządzenia oraz zgodnie z procedurą, o której mowa w jego art. 14 ust. 3.
(3) Europejski Urząd ds. Oceny Żywności poddał ocenie nowe formy chemiczne witamin i składników mineralnych. Substancje, które otrzymały pozytywną opinię naukową i które spełniają wymogi ustanowione w dyrektywie 2002/46/WE oraz w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006, powinny zostać włączone do odpowiednich wykazów w tych aktach prawnych.
(4) Przeprowadzono konsultacje z zainteresowanymi stronami i uwzględniono otrzymane opinie.
(5) W świetle oceny naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności należy wprowadzić specyfikacje dla niektórych witamin i substancji mineralnych w celu ich identyfikacji.
(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywę 2002/46/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załączniki I i II do dyrektywy 2002/46/WE zastępuje się odpowiednio tekstami załączników I i II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku I do wykazu w pkt 2 dodaje się słowo „Bor”;
2) załącznik II zastępuje się tekstem załącznika III do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 listopada 2009 r.
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK I
Witaminy i składniki mineralne, które można stosować w produkcji suplementów żywnościowych
1. Witaminy | 2. Minerały |
Witamina A (µg RE) | Wapń (mg) |
(*) Kwas foliowy to termin włączony do załącznika I dyrektywy Komisji 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji dla celów oznaczania wartości odżywczej i obejmujący wszystkie formy folianów.”
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK II
Witaminy i składniki mineralne, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
A. Witaminy
1. WITAMINA A
a) retinol
b) octan retinylu
c) palmitynian retinylu
d) beta-karoten
2. WITAMINA D
a) cholekalcyferol
b) ergokalcyferol
3. WITAMINA E
a) D-alfa-tokoferol
b) DL-alfa-tokoferol
c) octan D-alfa-tokoferylu
d) octan DL-alfa-tokoferylu
e) bursztynian D-alfa-tokoferylu
f) mieszane tokoferole (*)
g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu (**)
4. WITAMINA K
a) filochinon (fitomenadion)
b) menachinon (***)
5. WITAMINA B1
a) chlorowodorek tiaminy
b) monoazotan tiaminy
c) chlorek monofosforanu tiaminy
d) chlorek pirofosforanu tiaminy
6. WITAMINA B2
a) ryboflawina
b) ryboflawiny 5′-fosforan sodu
7. NIACYNA
a) kwas nikotynowy
b) amid kwasu nikotynowego
c) heksanikotynian inozytolu
8. KWAS PANTOTENOWY
a) D-pantotenian wapnia
b) D-pantotenian sodu
c) dekspantenol
d) pantetyna
9. WITAMINA B6
a) chlorowodorek pirydoksyny
b) 5′-fosforan pirydoksyny
c) 5′-fosforan pirydoksalu
10. FOLIANY
a) kwas pteroilomonoglutaminowy
b) L-metylofolian wapnia
11. WITAMINA B12
a) cyjanokobalamina
b) hydroksykobalamina
c) 5′-deoksyadenozylokobalamina
d) metylokobalamina
12. BIOTYNA
a) D-biotyna
13. WITAMINA C
a) kwas L-askorbinowy
b) L-askorbinian sodu
c) L-askorbinian wapnia (****)
d) L-askorbinian potasu
e) 6-palmitynian L-askorbylu
f) L-askorbinian magnezu
g) L-askorbinian cynku
B. Minerały
octan wapnia
L-askorbinian wapnia
diglicynian wapnia
węglan wapnia
chlorek wapnia
cytrynian i jabłczan wapnia
sole wapniowe kwasu cytrynowego
glukonian wapnia
glicerofosforan wapnia
mleczan wapnia
pirogronian wapnia
sole wapniowe kwasu ortofosforowego
bursztynian wapnia
wodorotlenek wapnia
L-lizynian wapnia
jabłczan wapnia
tlenek wapnia
L-pidolan wapnia
L-treonian wapnia
siarczan wapnia
octan magnezu
L-askorbinian magnezu
diglicynian magnezu
węglan magnezu
chlorek magnezu
sole magnezowe kwasu cytrynowego
glukonian magnezu
glicerofosforan magnezu
sole magnezowe kwasu ortofosforowego
mleczan magnezu
L-lizynian magnezu
wodorotlenek magnezu
jabłczan magnezu
tlenek magnezu
L-pidolan magnezu
cytrynian magnezu-potasu
pirogronian magnezu
bursztynian magnezu
siarczan magnezu
taurynian magnezu
taurynian acetylu magnezu
węglan żelaza(II)
cytrynian żelaza(II)
cytrynian amonu-żelaza(III)
glukonian żelaza(II)
fumaran żelaza(II)
difosforan sodu-żelaza(III)
mleczan żelaza(II)
siarczan żelaza(II)
difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III))
cukrzan żelaza (III)
żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem)
diglicynian żelaza(II)
L-pidolan żelaza(II)
fosforan żelaza(II)
taurynian żelaza(II)
węglan miedzi(II)
cytrynian miedzi(II)
glukonian miedzi(II)
siarczan miedzi(II)
L-asparaginian miedzi
diglicynian miedzi
kompleks miedź-lizyna
tlenek miedzi(II)
jodek sodu
jodan sodu
jodek potasu
jodan potasu
octan cynku
L-askorbinian cynku
L-asparaginian cynku
diglicynian cynku
chlorek cynku
cytrynian cynku
glukonian cynku
mleczan cynku
L-lizynian cynku
jabłczan cynku
siarczan mono-L-metioniny cynku
tlenek cynku
węglan cynku
L-pidolan cynku
pikolinian cynku
siarczan cynku
askorbinian manganu
L-asparaginian manganu
diglicynian manganu
węglan manganu
chlorek manganu
cytrynian manganu
glukonian manganu
glicerofosforan manganu
pidolan manganu
siarczan manganu
diwęglan sodu
węglan sodu
chlorek sodu
cytrynian sodu
glukonian sodu
mleczan sodu
wodorotlenek sodu
sole sodowe kwasu ortofosforowego
diwęglan potasu
węglan potasu
chlorek potasu
cytrynian potasu
glukonian potasu
glicerofosforan potasu
mleczan potasu
wodorotlenek potasu
L-pidolan potasu
jabłczan potasu
sole potasowe kwasu ortofosforowego
L-selenometionina
drożdże wzbogacone w selen (*****)
kwas selenowy(IV)
selenian(VI) sodu
wodoroselenian(IV) sodu
selenian(IV) sodu
chlorek chromu(III)
trójwodny mleczan chromu(III)
azotan chromu
pikolinian chromu
siarczan chromu(III)
molibdenian(VI) amonu
molibdenian(VI) potasu
molibdenian(VI) sodu
fluorek wapnia
fluorek potasu
fluorek sodu
monofluorofosforan sodu
kwas borowy
boran sodu
kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną
ditlenek krzemu
kwas krzemowy (******)
__________
(*) Alfa-tokoferol < 20 %, beta-tokoferol < 10 %, gamma-tokoferol 50–70 % oraz delta-tokoferol 10–30 %.
(**) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
— 115 mg/g alfa-tocoferolu (co najmniej 101 mg/g),
— 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
— 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
— 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
— 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
— < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
— 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
— 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
(***) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
(****) Może zawierać do 2 % treonianu.
(*****) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu(IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85 % całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10 % całkowitej zawartości selenu. Poziom selenu nieorganicznego nie powinien przekraczać 1 % całkowitej zawartości selenu.
(******) W postaci żelu.”.
ZAŁĄCZNIK III
„ZAŁĄCZNIK II
Formy chemiczne witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności
1. Formy chemiczne witamin
WITAMINA A
retinol
octan retinylu
palmitynian retinylu
beta-karoten
WITAMINA D
cholekalcyferol
ergokalcyferol
WITAMINA E
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
octan D-alfa-tokoferylu
octan DL-alfa-tokoferylu
bursztynian D-alfa-tokoferylu
WITAMINA K
filochinon (fitomenadion)
menachinon (*)
WITAMINA B1
chlorowodorek tiaminy
monoazotan tiaminy
WITAMINA B2
ryboflawina
ryboflawiny 5′-fosforan sodowy
NIACYNA
kwas nikotynowy
amid kwasu nikotynowego
KWAS PANTOTENOWY
D-pantotenian wapnia
D-pantotenian sodu
dekspantenol
WITAMINA B6
chlorowodorek pirydoksyny
5′-fosforan pirydoksyny
dipalmitynian pirydoksyny
KWAS FOLIOWY
kwas pteroilomonoglutaminowy
L-metylofolian wapnia
WITAMINA B12
cyjanokobalamina
hydroksykobalamina
BIOTYNA
D-biotyna
WITAMINA C
kwas L-askorbinowy
L-askorbinian sodu
L-askorbinian wapnia
L-askorbinian potasu
6-palmitynian L-askorbylu
2. Formy chemiczne składników mineralnych
węglan wapnia
chlorek wapnia
cytrynian i jabłczan wapnia
sole wapniowe kwasu cytrynowego
glukonian wapnia
glicerofosforan wapnia
mleczan wapnia
sole wapniowe kwasu ortofosforowego
wodorotlenek wapnia
jabłczan wapnia
tlenek wapnia
siarczan wapnia
octan magnezu
węglan magnezu
chlorek magnezu
sole magnezowe kwasu cytrynowego
glukonian magnezu
glicerofosforan magnezu
sole magnezowe kwasu ortofosforowego
mleczan magnezu
wodorotlenek magnezu
tlenek magnezu
cytrynian magnezu-potasu
siarczan magnezu
diglicynian żelaza(II)
węglan żelaza(II)
cytrynian żelaza(II)
cytrynian amonu-żelaza(III)
glukonian żelaza(II)
fumaran żelaza(II)
difosforan sodu-żelaza(III)
mleczan żelaza(II)
siarczan żelaza(II)
difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III))
cukrzan żelaza(III)
żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem)
węglan miedzi(II)
cytrynian miedzi(II)
glukonian miedzi(II)
siarczan miedzi(II)
kompleks miedź-lizyna
jodek sodu
jodan sodu
jodek potasu
jodan potasu
octan cynku
diglicynian cynku
chlorek cynku
cytrynian cynku
glukonian cynku
mleczan cynku
tlenek cynku
węglan cynku
siarczan cynku
węglan manganu
chlorek manganu
cytrynian manganu
glukonian manganu
glicerofosforan manganu
siarczan manganu
diwęglan sodu
węglan sodu
cytrynian sodu
glukonian sodu
mleczan sodu
wodorotlenek sodu
sole sodowe kwasu ortofosforowego
drożdże wzbogacone w selen (**)
selenian(VI) sodu
wodoroselenian(IV) sodu
selenian(IV) sodu
fluorek sodu
fluorek potasu
diwęglan potasu
węglan potasu
chlorek potasu
cytrynian potasu
glukonian potasu
glicerofosforan potasu
mleczan potasu
wodorotlenek potasu
sole potasowe
kwasu ortofosforowego
chlorek chromu(III) i jego sześciowodzian
siarczan chromu(III) i jego sześciowodzian
molibdenian(VI) amonu
molibdenian(VI) sodu
kwas borowy
borek sodu
(*) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
(**) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu(IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85 % całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10 % całkowitej zawartości selenu. Poziom selenu nieorganicznego nie powinien przekraczać 1 % całkowitej zawartości selenu.”
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00