Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-10-14
Wersja aktualna od 2013-10-14
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 913/2013
z dnia 23 września 2013 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w niektórych owocowych lub warzywnych produktach do smarowania
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) W dniu 9 maja 2012 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie substancji słodzących we wszystkich produktach należących do żywności podkategorii 04.2.5.3 „Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania” załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Podkategoria ta obejmuje owocowe lub warzywne produkty do smarowania podobne do dżemów, galaretek i marmolad, jak określono w dyrektywie Rady 2001/113/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego purée z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (3). Następnie wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Dyrektywa 2001/113/WE opisuje i definiuje dżemy, galaretki i marmolady. Owocowe lub warzywne produkty do smarowania, podobne do dżemów, galaretek i marmolad, które wchodzą w skład żywności podkategorii 04.2.5.3, mogą zawierać składniki inne niż wymienione w załączniku II do dyrektywy 2001/113/WE (np. witaminy, składniki mineralne i środki aromatyzujące).
(6) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zezwolono na stosowanie substancji słodzących: acesulfamu K (E 950), kwasu cyklaminowego i jego soli sodowej i wapniowej (E 952), sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954), sukralozy E (955), neohesperydyny DC (E 959) oraz glikozydów stewiolowych (E 960) w dżemach, galaretkach i marmoladach o obniżonej wartości energetycznej, jak również w innych podobnych owocowych produktach do smarowania, takich jak produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru.
(7) Rozszerzenie stosowania tych substancji słodzących na wszystkie inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej umożliwi ich stosowanie w podobny sposób, jak w przypadku dżemów, galaretek i marmolad o obniżonej wartości energetycznej.
(8) Ponieważ owocowe lub warzywne produkty do smarowania stosowane są zamiast dżemów, galaretek i marmolad, stosowanie substancji słodzących w tych produktach do smarowania nie będzie prowadzić do dodatkowego narażenia konsumenta i w związku z tym nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.
(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ rozszerzenie stosowania acesulfamu K (E 950), kwasu cyklaminowego i jego soli sodowej i wapniowej (E 952), sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954), sukralozy E (955), neohesperydyny DC (E 959) oraz glikozydów stewiolowych (E 960) na wszystkie inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 23 września 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) pozycja dotycząca podkategorii żywności 04.2.5.3 „Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania” dla E 950 otrzymuje brzmienie:
| „ E 950 | Acesulfam K | 1 000 |
| Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
2) pozycje dotyczące podkategorii żywności 04.2.5.3 „Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania” dla E 952, E 954, E 955, E 959 i E 960 otrzymują brzmienie:
| „ E 952 | Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa | 500 | (51) | Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 954 | Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa | 200 | (52) | Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 955 | Sukraloza | 400 |
| Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 959 | Neohesperydyna DC | 50 |
| Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |