Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 220 str. 49
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 220 str. 49
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI

z dnia 14 sierpnia 2013 r.

zmieniająca decyzję 2010/642/UE zatwierdzającą metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Grecji i uchylająca decyzję 89/449/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Grecji

(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 5302)

(Jedynie tekst w języku greckim jest autentyczny)

(2013/437/UE)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 89/449/EWG (2) dopuszczono stosowanie w Grecji trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych. Grecja poinformowała Komisję, że od czasu przyjęcia tej decyzji doszło do znaczących zmian w zakresie metod klasyfikacji i odnotowano zmiany w populacji świń. W związku z tym nie można dłużej stosować trzech metod zatwierdzonych na mocy tej decyzji.

(2) Decyzją Komisji 2010/642/UE (3) dopuszczono stosowanie w Grecji jednej metody klasyfikacji skórowanych tusz wieprzowych.

(3) Grecja opracowała dwie nowe, aktualne metody klasyfikacji i skierowała do Komisji wniosek o dopuszczenie stosowania tych dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium, przedstawiając szczegółowy opis próbnego rozbioru, wskazując zasady, na których wspomniane metody są oparte, wyniki próbnego rozbioru, oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 (4).

(4) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Grecji.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2010/642/UE.

(6) Należy uchylić decyzję 89/449/EWG.

(7) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w urządzeniach ani metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W decyzji 2010/642/UE wprowadza się następujące zmiany:

1) art. 1 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 1

1. Do klasyfikacji tusz wieprzowych prezentowanych zgodnie z pkt B.III akapit pierwszy załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 dopuszcza się stosowanie w Grecji następujących metod na podstawie pkt B.IV ppkt 1 tego załącznika: przyrządu »Optiscan-TP« oraz związanych z nim metod oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika do niniejszej decyzji.

2. Do klasyfikacji skórowanych tusz wieprzowych dopuszcza się stosowanie w Grecji następujących metod na podstawie pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007:

a) przyrządu »OptiScan-TP« oraz związanych z nim metod oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika do niniejszej decyzji;

b) przyrządu » Hennessy Grading Probe (HGP 4)« oraz związanych z nim metod oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika do niniejszej decyzji.” ;

2) załącznik zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Decyzja 89/449/EWG traci moc.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Greckiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji

Dacian CIOLOȘ

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Decyzja Komisji 89/449/EWG z dnia 17 lipca 1989 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Grecji (Dz.U. L 214 z 25.7.1989, s. 17).

(3) Decyzja Komisji 2010/642/UE z dnia 25 października 2010 r. zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Grecji (Dz.U. L 280 z 26.10.2010, s. 60).

(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3).

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W GRECJI

Część I

OptiScan-TP

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »OptiScan-TP«.

2. Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obraz jest podstawą do obliczenia grubości słoniny i mięśnia zgodnie z metodą dwóch punktów zwaną metodą »Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)«.

Wyniki pomiarów są przetwarzane na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu OptiScan-TP. Zapisane obrazy przechowuje się i można następnie poddać je kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

3a. Wzór klasyfikacji tusz wieprzowych prezentowanych zgodnie z pierwszym zdaniem pkt B.III załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007:

Ŷ = 62,94974 – 0,79348 × X1 + 0,13218 × Χ 2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

Χ 1 = minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, mierzona na mięśniu M. gluteus medius,

Χ2 = grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M. gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

3b. Wzór klasyfikacji skórowanych tusz wieprzowych:

Ŷ = 60,91227 – 0,80881 × X1s + 0,13710 × Χ 2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

Χ 1s = minimalna grubość słoniny (bez skóry) w milimetrach, mierzona na mięśniu M. gluteus medius,

Χ2 = grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M. gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Wzory te dotyczą tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część II

Hennessy Grading Probe (HGP 4)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą przyrządu znanego pod nazwą »Hennessy grading probe (HGP 4)«.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu Silonex SLCD-61N1 oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,400 – 0,495 × X1 – 0,559 × Χ2 + 0,129 × Χ3

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

Χ 1 = grubość słoniny (bez skóry) w milimetrach zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy na poziomie ostatniego żebra od dołu,

Χ 2 = grubość słoniny (bez skóry) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu,

Χ3 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co Χ2 .

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00