Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 143 str. 20
Wersja aktualna od 2013-06-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 143 str. 20
Wersja aktualna od 2013-06-19
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 497/2013

z dnia 29 maja 2013 r.

w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 z 9 marca 2012 r. (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) Przy uaktualnianiu tych specyfikacji należy uwzględnić specyfikacje oraz techniki analityczne w zakresie dodatków do żywności określone w Kodeksie Żywnościowym, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności.

(4) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zawiera błędy w specyfikacjach odnoszących się do wodorosiarczynu sodu (E 222), mleczanu sodu (E 325) oraz fosfatydów amonu (E 442). Błędy te należy sprostować.

(5) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 380/2012 z dnia 3 maja 2012 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin (4) skreśla się z dniem 1 lutego 2014 r. dodatki do żywności: krzemian glinowo-wapniowy (E 556) oraz krzemian glinu (kaolin) (E 559) z wykazu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W związku z tym należy również skreślić specyfikacje odnoszące się do tych dodatków do żywności.

(6) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 zawiera dwa błędy w odniesieniu do numerów EINECS (5) przypisanych do guanylanu disodowego (E 627) oraz guanylanu dipotasowego (E 628). Błędy te należy sprostować.

(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić i sprostować rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany i sprostowania zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 maja 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

(4) Dz.U. L 119 z 4.5.2012, s. 14.

(5) Europejski wykaz istniejących substancji o znaczeniu komercyjnym (EINECS).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany i sprostowania:

1) w pozycji dotyczącej E 222: wodorosiarczynu sodu wprowadza się następujące zmiany:

a) nagłówek zachowuje w wersji polskiej dotychczasowe brzmienie:

E 222 WODOROSIARCZYN SODU”;

b) specyfikacja dotycząca czystości żelaza otrzymuje brzmienie:

„Żelazo

Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na zawartość SO2

2) w pozycji dotyczącej E 325: mleczanu sodu specyfikację dotyczącą próby na obecność potasu zastępuje się następującą specyfikacją:

„Próba na obecność sodu

Wynik dodatni”

3) w pozycji dotyczącej E 442: fosfatydów amonu specyfikacja w odniesieniu do opisu otrzymuje brzmienie:

Opis:

Oleista substancja półstała lub ciecz oleista”

4) w pozycji dotyczącej E 556: krzemianu glinowo-wapniowego nagłówek otrzymuje brzmienie:

E 556 KRZEMIAN GLINOWO-WAPNIOWY (*)

_ _________

(*) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.”;

5) w pozycji dotyczącej E 559: krzemianu glinu (kaolin) nagłówek otrzymuje brzmienie:

E 559 KRZEMIAN GLINU (KAOLIN) (*)

__ ________

(*) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.”;

6) w pozycji dotyczącej E 627: guanylanu disodowego numer EINECS zawarty w definicji otrzymuje brzmienie:

„ Numer EINECS

226-914-1”

7) w pozycji dotyczącej E 628: guanylanu dipotasowego numer EINECS zawarty w definicji otrzymuje brzmienie:

„ Numer EINECS

221-849-5”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00