Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-05-06
Wersja aktualna od 2013-05-06
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 405/2013
z dnia 2 maja 2013 r.
otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentami taryfowymi na produkty rolne pochodzące z Peru
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając decyzję Rady 2012/735/UE z dnia 31 maja 2012 r. w sprawie podpisania i tymczasowego stosowania Umowy o wolnym handlu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Kolumbią i Peru, z drugiej strony (1), w szczególności jej art. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją 2012/735/UE Rada zezwoliła na podpisanie, w imieniu Unii, Umowy o handlu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Kolumbią i Peru, z drugiej strony („Umowa” ). Zgodnie z decyzją 2012/735/UE Umowa ma być stosowana tymczasowo, dopóki nie zostanie ukończona procedura jej zawarcia. Stosuje się ją tymczasowo od dnia 1 marca 2013 r.
(2) Podsekcja 2 sekcji B dodatku 1 do załącznika I do Umowy zawiera harmonogram znoszenia ceł strony UE na towary pochodzące z Peru. W przypadku szeregu określonych produktów przewidziano w niej zastosowanie kontyngentów taryfowych. W przypadku takich produktów zachodzi zatem konieczność otwarcia kontyngentów.
(3) Komisja powinna zarządzać kontyngentami według kolejności ich otwierania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (2).
(4) Zgodnie z postanowieniami umowy możliwość skorzystania z koncesji taryfowej powinna podlegać obowiązkowi przedstawienia organom celnym stosownego dowodu pochodzenia.
(5) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (3), zmieniony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 927/2012 (4), zawiera nowe kody CN, różne od tych, o których mowa w Umowie. Nowe kody należy zatem uwzględnić w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(6) Ponieważ umowa jest stosowana od dnia 1 marca 2013 r., niniejsze rozporządzenie powinno obowiązywać od tego samego dnia.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Unijne kontyngenty taryfowe są otwarte dla wymienionych w załączniku towarów pochodzących z Peru.
Artykuł 2
Cła stosowane do przywozu do Unii towarów pochodzących z Peru i wymienionych w załączniku zostają zawieszone w odniesieniu do właściwego kontyngentu taryfowego przedstawionego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Komisja zarządza kontyngentami taryfowymi, określonymi w załączniku zgodnie z art. 308a–308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 marca 2013 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 maja 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 21.12.2012, s. 1.
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1.
ZAŁĄCZNIK
Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej uważa się, że terminologia stosowana do opisu produktów stanowi tylko wskazówkę, przy czym zakres przedmiotowy systemu preferencji, w kontekście niniejszego załącznika, jest ustalany poprzez ujęcie kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjmowania niniejszego rozporządzenia.
Nr porządkowy | Kod CN | Opis towarów | Okres obowiązywania kontyngentu | Wielkość kontyngentu rocznego (masa netto w tonach, o ile nie określono inaczej) |
09.7210 | 0201 0202 0206 10 95 0206 29 91 0210 20 0210 99 51 0210 99 90 1602 50 10 1602 90 61 | Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 1 792 (1) |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12
| 2 365 (1), (2) | |||
09.7211 | 0403 90 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne fermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 1 584 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 2 090 (3) | |||
09.7212 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 417 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 550 (4) | |||
09.7213 | 0406 | Ser i twaróg | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 2 084 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 2 750 (5) | |||
09.7214 | 0703 20 | Czosnek, świeży lub schłodzony | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 625 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 825 (6) | |||
09.7215 | 2105 | Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 125 |
|
|
| Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 165 (7) |
09.7216 | 1005 90 | Kukurydza, inna niż nasiona | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 8 334 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 11 000 (8) | |||
09.7217 | 0711 51 | Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 84 |
2003 10 | Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 110 (9) | |
09.7218 | 0402 10 0402 21 0402 99 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 2 500 |
0402 29 | Mleko i śmietana, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, inne niż w postaci proszku, granulek lub innej stałej postaci | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 3 300 (10) | |
09.7219 | 0402 91 | Mleko i śmietana, zagęszczone, ale niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, inne niż w postaci proszku, granulek lub innej stałej postaci | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 5 000 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 6 600 (11) | |||
09.7220 | 0203 11 10 0203 12 11 0203 12 19 0203 19 11 0203 19 13 0203 19 15 0203 19 55 0203 19 59 0203 21 10 0203 22 11 0203 22 19 0203 29 11 0203 29 13 0203 29 15 0203 29 55 0203 29 59 | Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub zamrożone | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 3 334 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12
| 4 400 (12) | |||
09.7221 | Ex 0207 | Mięso i podroby jadalne, inne niż wątróbki, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 6 250 |
0210 99 39 | Pozostałe mięso, solone, w solance, suszone lub wędzone; inne jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 8 250 (13) | |
1602 20 1602 31 1602 32 1602 39 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wątróbki dowolnych zwierząt lub z drobiu objętego pozycją 0105 |
| ||
09.7222 | Ex 1006 | Ryż, inny niż ryż niełuskany do siewu | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 28 334 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 37 400 (14) | |||
09.7223 | 2208 40 51 2208 40 99 | Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 834 hektolitry (wyrażone w ekwiwalencie czystego alkoholu) |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 1 100 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu) (15) | |||
09.7224 | 0710 40 0711 90 30 2001 90 30 2004 90 10 2005 80 | Kukurydza cukrowa | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 584 |
2008 99 85 | Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) inaczej przetworzona lub zakonserwowana, niezawierająca dodatku alkoholu lub dodatku cukru | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 770 (16) | |
09.7225 | 0403 10 | Jogurt | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 25 |
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 33 (17) | |||
09.7226 | 1701 13 1701 14 1701 91 1701 99 | Cukier trzcinowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inne niż cukier surowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 18 334 (wyrażone w ekwiwalencie czystego cukru) |
1702 30 | Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 22 660 (wyrażone w ekwiwalencie czystego cukru) (18) | |
1702 40 90 | Glukoza i syrop glukozowy, inne niż izoglukoza, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego |
| ||
1702 50 | Chemicznie czysta fruktoza | |||
1702 90 30 1702 90 50 1702 90 71 1702 90 75 1702 90 79 1702 90 80 1702 90 95 | Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem chemicznie czystej maltozy | |||
09.7227 | Ex 1704 90 99 | Pozostałe wyroby cukiernicze niezawierające kakao, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy | Od 1.3.2013 do 31.12.2013 | 8 334 |
1806 10 30 1806 10 90 | Proszek kakaowy, zawierający 65 % lub więcej masy sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12 | 10 300 (10) | |
Ex 1806 20 95 | Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego i 70 % lub więcej masy sacharozy |
| ||
| Ex 1901 90 99 | Pozostałe przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy; pozostałe przetwory spożywcze z towarów objętych pozycją 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy |
|
|
Ex 2006 00 31 Ex 2006 00 38 | Owoce (z wyłączeniem owoców tropikalnych i imbiru), warzywa, orzechy (z wyłączeniem orzechów tropikalnych), skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy | |||
Ex 2007 91 10 Ex 2007 99 20 Ex 2007 99 31 Ex 2007 99 33 Ex 2007 99 35 Ex 2007 99 39 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy | |||
Ex 2009 | Soki owocowe (z wyłączeniem soku pomidorowego, soki z owoców tropikalnych i mieszanki soków z owoców tropikalnych) i soki warzywne o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, zawierające 30 % lub więcej masy dodatku cukru | |||
Ex 2101 12 98 Ex 2101 20 98 | Przetwory na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy | |||
2106 90 30 2106 90 59 | Aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe; pozostałe aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe inne niż syrop laktozowy, syrop glukozowy i syrop maltodekstrynowy | |||
Ex 2106 90 98 | Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy | |||
| Ex 3302 10 29 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych w produkcji napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj., zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy |
|
|
(1) Wyrażona w ekwiwalencie masy tuszy, jak następuje: 100 kg mięsa z kością jest równoważne 70 kg mięsa bez kości. (2) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 215 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (3) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 190 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (4) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 50 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (5) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 250 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (6) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 75 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (7) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 15 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (8) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 1 000 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (9) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 10 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (10) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 300 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (11) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 600 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (12) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 400 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (13) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 750 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (14) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 3 400 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (15) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 100 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu), począwszy od 2015 r. (16) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 70 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (17) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 3 ton metrycznych, począwszy od 2015 r. (18) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 660 ton metrycznych (wyrażonych w ekwiwalencie czystego cukru), począwszy od 2015 r. |