Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 74 str. 1
Wersja aktualna od 2013-03-17
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 74 str. 1
Wersja aktualna od 2013-03-17
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 232/2013

z dnia 15 marca 2013 r.

ustalające unijne ceny wycofania i sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2013

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 20 ust. 3 i art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży dla każdego z produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia mają zostać ustalone na podstawie świeżości, wielkości lub wagi i prezentacji produktu poprzez zastosowanie współczynnika przeliczeniowego dla danej kategorii produktów do kwoty nieprzekraczającej 90 % odpowiedniej ceny orientacyjnej.

(2) Ceny wycofania mogą być mnożone przez współczynniki dostosowawcze w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia Unii. Ceny orientacyjne na rok połowowy 2013 zostały ustalone dla wszystkich odnośnych produktów objętych rozporządzeniem Rady (UE) nr 1242/2012 (2).

(3) Niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane z mocą wsteczną od dnia 1 stycznia 2013 r., aby nie zakłócać działania systemu interwencji w roku 2013.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu powołanego rozporządzeniem (WE) nr 104/2000,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Współczynniki przeliczeniowe wykorzystywane do obliczania wspólnotowych cen wycofania i sprzedaży, zgodnie z art. 20 i 22 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, na rok połowowy 2013 dla produktów wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Unijne ceny wycofania i sprzedaży obowiązujące w roku połowowym 2013 oraz produkty, których dotyczą, określono w załączniku II.

Artykuł 3

Ceny wycofania obowiązujące w roku połowowym 2013 w obszarach wyładunku położonych w dużej odległości od głównych ośrodków spożycia Unii, współczynniki dostosowawcze stosowane do obliczania tych cen i produkty, których te ceny dotyczą, są określone w załączniku III.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 marca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 352 z 21.12.2012, s. 6.

ZAŁĄCZNIK I

Współczynniki przeliczeniowe dla produktów wymienionych w części A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynniki konwersji

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba cała (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku

Clupea harengus

1

0,00

0,47

2

0,00

0,72

3

0,00

0,68

4a

0,00

0,43

4b

0,00

0,43

4c

0,00

0,90

5

0,00

0,80

6

0,00

0,40

7a

0,00

0,40

7b

0,00

0,36

8

0,00

0,30

Sardynki z gatunku

Sardina pilchardus

1

0,00

0,51

2

0,00

0,64

3

0,00

0,72

4

0,00

0,47

Koleń

Squalus acanthias

1

0,60

0,60

2

0,51

0,51

3

0,28

0,28

Rekinki

Scyliorhinus spp.

1

0,64

0,60

2

0,64

0,56

3

0,44

0,36

Karmazyny

Sebastes spp.

1

0,00

0,81

2

0,00

0,81

3

0,00

0,68

Dorsz z gatunku

Gadus morhua

1

0,72

0,52

2

0,72

0,52

3

0,68

0,40

4

0,54

0,30

5

0,38

0,22

Czarniak

Pollachius virens

1

0,72

0,56

2

0,72

0,56

3

0,71

0,55

4

0,61

0,30

Plamiak

Melanogrammus aeglefinus

1

0,72

0,56

2

0,72

0,56

3

0,62

0,43

4

0,52

0,36

Witlinek

Merlangius merlangus

1

0,66

0,50

2

0,64

0,48

3

0,60

0,44

4

0,41

0,30

Molwa

Molva spp.

1

0,68

0,56

2

0,66

0,54

3

0,60

0,48

Makrela z gatunku

Scomber scombrus

1

0,00

0,72

2

0,00

0,71

3

0,00

0,69

Makrela japońska z gatunku

Scomber japonicus

1

0,00

0,77

2

0,00

0,77

3

0,00

0,63

4

0,00

0,47

Sardele

Engraulis spp.

1

0,00

0,68

2

0,00

0,72

3

0,00

0,60

4

0,00

0,25

Gładzica

Pleuronectes platessa

1

0,75

0,41

2

0,75

0,41

3

0,72

0,41

4

0,52

0,34

Morszczuk z gatunku

Merluccius merluccius

1

0,90

0,71

2

0,68

0,53

3

0,68

0,52

4

0,56

0,43

5

0,52

0,41

Smuklice

Lepidorhombus spp.

1

0,68

0,64

2

0,60

0,56

3

0,54

0,49

4

0,34

0,29

Zimnica

Limanda limanda

1

0,71

0,58

2

0,54

0,42

Stornia

Platichthys flesus

1

0,66

0,58

2

0,50

0,42

Tuńczyk biały lub długopłetwy

Thunnus alalunga

1

0,90

0,81

2

0,90

0,77

Mątwy

Sepia officinalis i

Rossia macrosoma

1

0,00

0,64

2

0,00

0,64

3

0,00

0,40

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynnik konwersji

Ryba cała

Ryba odgłowiona (*)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Żabnica

Lophius spp.

1

0,61

0,77

2

0,78

0,72

3

0,78

0,68

4

0,65

0,60

5

0,36

0,43

Wszystkie postacie

Ekstra, A (*)

Krewetki z gatunku

Crangon crangon

1

0,59

2

0,27

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Krewetki północne

Pandalus borealis

1

0,77

0,68

2

0,27

W całości (*)

Krab kieszeniec

Cancer pagurus

1

0,72

2

0,54

W całości (*)

Ogony (*)

E’ (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Homarzec

Nephrops norvegicus

1

0,86

0,86

0,81

2

0,86

0,59

0,68

3

0,77

0,59

0,50

4

0,50

0,41

0,41

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba cała (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Sole

Solea spp.

1

0,75

0,58

2

0,75

0,58

3

0,71

0,54

4

0,58

0,42

5

0,50

0,33

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

ZAŁĄCZNIK II

Unijne ceny wycofania i sprzedaży produktów wymienionych w części A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (*)

Cena wycofania

(EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba cała (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku

Clupea harengus

1

0

136

2

0

208

3

0

197

4a

0

124

4b

0

124

4c

0

260

5

0

231

6

0

116

7a

0

116

7b

0

104

8

0

87

Sardynki z gatunku

Sardina pilchardus

1

0

300

2

0

376

3

0

423

4

0

276

Koleń

Squalus acanthias

1

694

694

2

590

590

3

324

324

Rekinki

Scyliorhinus spp.

1

451

422

2

451

394

3

310

253

Karmazyny

Sebastes spp.

1

0

996

2

0

996

3

0

836

Dorsz z gatunku

Gadus morhua

1

1 161

839

2

1 161

839

3

1 097

645

4

871

484

5

613

355

Czarniak

Pollachius virens

1

595

463

2

595

463

3

587

455

4

504

248

Plamiak

Melanogrammus aeglefinus

1

702

546

2

702

546

3

605

419

4

507

351

Witlinek

Merlangius merlangus

1

599

454

2

580

435

3

544

399

4

372

272

Molwa

Molva spp.

1

800

659

2

776

635

3

706

564

Makrela z gatunku

Scomber scombrus

1

0

242

2

0

239

3

0

232

Makrela japońska z gatunku

Scomber japonicus

1

0

226

2

0

226

3

0

185

4

0

138

Sardele

Engraulis spp.

1

0

875

2

0

927

3

0

772

4

0

322

Gładzica

Pleuronectes platessa

– od 1 stycznia do 30 kwietnia 2013 r.

1

762

417

2

762

417

3

732

417

4

528

345

– od 1 maja do 31 grudnia 2013 r.

1

1 053

576

2

1 053

576

3

1 011

576

4

730

477

Morszczuk z gatunku

Merluccius merluccius

1

2 912

2 297

2

2 200

1 715

3

2 200

1 682

4

1 812

1 391

5

1 682

1 326

Smuklice

Lepidorhombus spp.

1

1 625

1 529

2

1 433

1 338

3

1 290

1 171

4

812

693

Zimnica

Limanda limanda

1

564

461

2

429

334

Stornia

Platichtys flesus

1

333

293

2

253

212

Tuńczyk biały lub długopłetwy

Thunnus alalunga

1

2 149

1 898

2

2 149

1 804

Mątwy

Sepia officinalis i Rossia macrosoma

1

0

1 169

2

0

1 169

3

0

730

Ryba cała

Ryba odgłowiona (*)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Żabnica

Lophius spp.

1

1 765

4 632

2

2 257

4 331

3

2 257

4 090

4

1 880

3 609

5

1 041

2 586

Wszystkie postacie

Ekstra, A (*)

Krewetki z gatunku

Crangon crangon

1

1 443

2

660

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Krewetki północne

Pandalus borealis

1

5 394

1 114

2

1 891

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

Gatunek

Wielkość (*)

Cena sprzedaży (EUR/t)

W całości (*)

Krab kieszeniec

Cancer pagurus

1

1 237

2

928

W całości (*)

Ogony (*)

E’ (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Homarzec

Nephrops norvegicus

1

4 491

4 491

3 370

2

4 491

3 081

2 829

3

4 021

3 081

2 080

4

2 611

2 141

1 706

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba cała (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Sole

Solea spp.

1

5 183

4 008

2

5 183

4 008

3

4 907

3 732

4

4 008

2 903

5

3 456

2 281

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

ZAŁĄCZNIK III

Ceny wycofania w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia

Gatunek

Strefa wyładunku

Regulowanie

Współczynnik

Wielkość (*)

Cena wycofania (EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba cała (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku

Clupea harengus

Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandia

0,90

1

0

122

2

0

187

3

0

177

4a

0

112

Regiony przybrzeżne wschodniej Anglii od Berwick do Dover

0,90

1

0

122

Regiony przybrzeżne Szkocji od Portpatrick do Eyemouth oraz wyspy położone na zachód i na północ od wymienionych regionów

2

0

187

3

0

177

Regiony przybrzeżne County Down (Irlandia Północna)

4a

0

112

Makrela z gatunku

Scomber scombrus

Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandia

0,96

1

0

232

2

0

229

3

0

223

Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie

0,95

1

0

230

2

0

227

3

0

220

Morszczuk z gatunku

Merluccius merluccius

Regiony przybrzeżne od Troon (w południowo-zachodniej Szkocji) do Wick (w północno-wschodniej Szkocji) oraz wyspy położone na zachód i na północ od wymienionych regionów

0,75

1

2 184

1 723

2

1 650

1 286

3

1 650

1 262

4

1 359

1 043

5

1 262

995

Tuńczyk biały lub długopłetwy

Thunnus alalunga

Wyspy Azory oraz Madera

0,48

1

1 032

911

2

1 032

866

Sardynki z gatunku

Sardina pilchardus

Wyspy Kanaryjskie

0,48

1

0

144

2

0

181

3

0

203

4

0

133

Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie

0,74

1

0

222

2

0

278

3

0

313

4

0

205

Atlantyckie regiony przybrzeżne Portugalii

0,93

2

0

350

0,81

3

0

343

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00