Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 352 str. 6
Wersja archiwalna od 2013-01-01 do 2013-12-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 352 str. 6
Wersja archiwalna od 2013-01-01 do 2013-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) NR 1242/2012

z dnia 18 grudnia 2012 r.

ustalające na rok połowowy 2013 ceny orientacyjne oraz unijne ceny producenta na niektóre produkty rybołówstwa na mocy rozporządzenia (WE) nr 104/2000

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 43 ust. 3,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 43 ust. 3 Traktatu stanowi, iż Rada, na wniosek Komisji, przyjmuje środki dotyczące ustalania cen.

(2) Zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1) ceny orientacyjne i unijne ceny producenta powinny być ustalane na każdy rok połowowy celem określenia poziomu interwencji cenowych na rynku w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa.

(3) Rada jest zobowiązana do ustalenia cen orientacyjnych dla każdego z produktów i grup produktów wymienionych w załącznikach I oraz II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 oraz do ustalenia unijnych cen producenta dla produktów wymienionych w załączniku III do tego rozporządzenia.

(4) Na podstawie aktualnie dostępnych danych na temat cen odnośnych produktów oraz kryteriów ustanowionych w art. 18 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 w roku połowowym 2013 należy podwyższyć, utrzymać bądź obniżyć ceny orientacyjne poszczególnych gatunków.

(5) Należy ustanowić unijną cenę producenta w przypadku jednego z produktów wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i obliczyć unijne ceny producenta w odniesieniu do innych produktów z wykorzystaniem współczynników przeliczeniowych ustanowionych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 802/2006 z dnia 30 maja 2006 r. ustalającym współczynniki przeliczeniowe mające zastosowanie do ryb z rodzajów Thunnus i Euthynnus (2).

(6) Należy ustalić unijną cenę producenta na rok połowowy 2013 na podstawie kryteriów ustanowionych w art. 18 ust. 2 tiret pierwsze i drugie oraz zgodnie z procedurą określoną w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W odniesieniu do roku połowowego trwającego od dnia 1 stycznia 2013 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. ceny orientacyjne przewidziane w art. 18 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W roku połowowym trwającym od dnia 1 stycznia 2013 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. unijne ceny producenta przewidziane w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 podano w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 grudnia 2012 r.

W imieniu Rady

S. ALETRARIS

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 144 z 31.5.2006, s. 15.

ZAŁĄCZNIK I

Produkty wymienione w załącznikach I oraz II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Załą­ czniki

Gatunek

Postać handlowa

Cena orientacyjna

(EUR/t)

I

1. Śledź z gatunku Clupea harengus

Ryba cała

289

2. Sardynki z gatunku Sardina pilchardus

Ryba cała

588

3. Koleń (Squalus acanthias)

Ryba cała lub

ryba patroszona z głową

1 157

4. Rekinek (Scyliorhinus spp.)

Ryba cała lub

ryba patroszona z głową

704

5. Karmazyny (Sebastes spp.)

Ryba cała

1 230

6. Dorsz z gatunku Gadus morhua

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 613

7. Czarniak (Pollachius virens)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

827

8. Plamiak (Melanogrammus aeglefinus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

975

9. Witlinek (Merlangius merlangus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

907

10. Molwy (Molva spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 176

11. Makrela z gatunku Scomber scombrus

Ryba cała

336

12. Makrela z gatunku Scomber japonicus

Ryba cała

294

13. Sardela (Engraulis spp.)

Ryba cała

1 287

14. Gładzica (Pleuronectes platessa)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od

1.1.2013 do 30.4.2013

1 016

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od

1.5.2013 do 31.12.2013

1 404

15. Morszczuk z gatunku Merluccius merluccius

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

3 235

16. Smuklice (Lepidorhombus spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 389

17. Zimnica (Limanda limanda)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

795

18. Stornia (Platichthys flesus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

505

19. Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga)

Ryba cała

2 343

Ryba patroszona z głową

2 388

20. Mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma)

Całe

1 826

21. Żabnica (Lophius spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 893

Odgłowione

6 015

22. Krewetka z gatunku Crangon crangon

Ugotowane w wodzie

2 446

23. Krewetka północna (Pandalus borealis)

Ugotowane w wodzie

7 005

Świeże lub schłodzone

1 638

24. Krab kieszeniec (Cancer pagurus)

Całe

1 718

25. Homarzec (Nephrops norvegicus)

Całe

5 222

Ogony

4 160

26. Sole (Solea spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

6 911

II

1. Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 974

2. Morszczuk z rodzaju Merluccius spp.

Mrożone, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 270

Mrożone, odfiletowane, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 513

3. Kielec i morlesz (Dentex dentex oraz Pagellus spp.)

Mrożone, w partiach lub w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 461

4. Włócznik (Xiphias gladius)

Mrożone, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 098

5. Mątwy (Sepia officinalis) (Rossia macrosoma) (Sepiola rondeletti)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

2 002

6. Ośmiornice (Octopus spp.)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

2 293

7. Kałamarnice (Loligo spp.)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 203

8. Kałamarnica (Ommastrephes sagittatus)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

961

9. Illex argentinus

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

886

10. Krewetka z rodziny Penaeidae

– Krewetka z gatunku Parapenaeus longirostris

– Inne gatunki z rodziny Penaeidae

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 070

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

7 813

ZAŁĄCZNIK II

Produkty wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Masa

Specyfikacje handlowe

Wspólnotowa cena producenta

(EUR/t)

Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)

ważący ponad 10 kg (jedna sztuka)

Całe

1 248

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka)

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Albakora (Thunnus alalunga)

ważący ponad 10 kg (jedna sztuka)

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka)

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Bonito (Katsuwonus pelamis)

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus)

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Inne gatunki rodzajów Thunnus i Euthynnus

Całe

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00