ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 65/2013
z dnia 24 stycznia 2013 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 826/2008 ustanawiającego wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 43 lit. j) w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 826/2008 (2) przewiduje w załączniku III część A, że państwa członkowskie muszą przekazywać Komisji pewne informacje dotyczące oliwy z oliwek i oliwek stołowych w odniesieniu do różnych lat gospodarczych oraz ustala terminy przekazywania tych danych. Określa ono również wspólne zasady dotyczące przekazywania Komisji informacji przez właściwe organy państw członkowskich.
(2) W trosce o dokładniejsze monitorowanie sytuacji rynkowej oraz z uwagi na zdobyte w tym zakresie doświadczenie należy uprościć, uściślić, wprowadzić lub znieść niektóre obowiązki dotyczące przekazywania informacji przez państwa członkowskie, określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 826/2008.
(3) W tym celu konieczne jest wprowadzenie obowiązku dotyczącego przekazywania informacji o całkowitym wykorzystaniu oliwy z oliwek i zapasach zgromadzonych na koniec roku gospodarczego oraz zniesienie obowiązku dotyczącego informacji na temat oliwek stołowych.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 826/2008.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 826/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) lit. b) otrzymuje brzmienie:
„b) Do dnia 15 września państwa członkowskie przekazują Komisji, w odniesieniu do poprzedniego roku gospodarczego, informacje na temat całkowitej ostatecznej produkcji oraz całkowitego spożycia wewnętrznego oliwy z oliwek, jak również zapasów zgromadzonych na koniec roku gospodarczego.
Do dnia 15 października i do dnia 15 kwietnia państwa członkowskie przekazują Komisji, w odniesieniu do bieżącego roku gospodarczego, szacunkową wielkość całkowitej produkcji oliwy z oliwek oraz szacunkowe spożycie wewnętrzne, jak również szacunkową wielkość zapasów zgromadzonych na koniec roku gospodarczego.” ;
2) lit. c) otrzymuje brzmienie:
„ c) Od września do maja każdego roku gospodarczego, najpóźniej piętnastego dnia każdego miesiąca, państwa członkowskie przekazują Komisji miesięczną szacunkową ilość oliwy z oliwek wyprodukowanej od początku danego roku gospodarczego do poprzedniego miesiąca oraz łącznie z tym miesiącem.” .
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 stycznia 2013 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00