DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 22 stycznia 2013 r.
zezwalająca na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 123)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2013/50/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją Komisji 2009/827/WE (2) zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97, na wprowadzenie do obrotu nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności do stosowania w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5 %.
(2) Dnia 14 kwietnia 2011 r. przedsiębiorstwo The Chia Company zwróciło do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej na rynku jako nowego składnika żywności, w szczególności o podwyższenie maksymalnej zawartości nasion szałwii hiszpańskiej w niektórych kategoriach żywności do 10 % oraz o sprzedawanie opakowanych nasion szałwii hiszpańskiej przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.
(3) W dniu 16 marca 2012 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej na proponowane kategorie żywności spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(4) W dniu 26 marca 2012 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(5) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw, w szczególności dotyczący ewentualnego braku danych toksykologicznych. Dodatkowe wyjaśnienia przedstawione przez wnioskodawcę zmniejszyły wskazane obawy w sposób zadowalający państwa członkowskie i Komisję. W związku z tym potwierdzono, że kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97 są spełnione.
(6) Na postawie art. 7 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97 należy przyjąć decyzję wykonawczą zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej jako nowego składnika żywności.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zezwala się na wprowadzenie do obrotu nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) zgodnych ze specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań wymienionych w załączniku II.
Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako takie mogą być sprzedawane konsumentom końcowym wyłączne w postaci opakowanej.
Artykuł 2
Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) dopuszczone do obrotu niniejszą decyzją są oznaczane na etykiecie zawierających je środków spożywczych jako „nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)” .
Wymagana jest dodatkowa etykieta na opakowanych nasionach szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), aby poinformować konsumentów, że dzienne spożycie wynosi nie więcej niż 15 g.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do The Chia Company, 262–276 Lorimer Street, Port Melbourne, VIC 3207 Australia.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2013 r.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJA NASION SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ (SALVIA HISPANICA)
Opis
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) jest kwitnącą latem jednoroczną rośliną zielną należącą do rodziny wargowatych (Labiatae).
Po zbiorze nasiona są oczyszczane mechanicznie. Kwiaty, liście i inne części rośliny są usuwane.
Typowy skład nasion szałwii hiszpańskiej
Sucha masa | 91– 96 % |
Białko | 20– 22 % |
Tłuszcz | 30– 35 % |
Węglowodany | 25– 41 % |
Błonnik (włókno surowe (*)) | 18–30 % |
Popiół | 4– 6 % |
(*) Włókno surowe to część błonnika składająca się głównie z niestrawnej celulozy, pentozanów i ligniny. |
ZAŁĄCZNIK II
ZASTOSOWANIA NASION SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ (SALVIA HISPANICA)
Wyroby piekarskie | nie więcej niż 10 % |
Śniadaniowe przetwory zbożowe | nie więcej niż 10 % |
Mieszanki owoców, orzechów i nasion | nie więcej niż 10 % |
Opakowane nasiona szałwii hiszpańskiej | nie więcej niż 15 g dziennie |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00