Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-12-25
Wersja aktualna od 2012-12-25
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1147/2012
z dnia 4 grudnia 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni niektórych owoców
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Komisja otrzymała kilka wniosków o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901) na powierzchni papryki, pomidorów, ogórków, bananów, mango i awokado, granatów i wszystkich owoców, stosowanie wosku carnauba (E 903) i szelaku (E 904) na powierzchni granatów i mango, awokado i papaji oraz stosowanie wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni ananasów. Wnioski te udostępniono państwom członkowskim.
(5) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) i wosku mikrokrystalicznego (E 905) jako substancji glazurującej do stosowania na powierzchnię tych owoców lub warzyw podobnych do owoców, aby zapewnić ich lepszą konserwację. Zabieg ten chroni owoce przed dehydratacją i utlenianiem oraz hamuje wzrost pleśni i niektórych mikroorganizmów. Jest konieczny z przyczyn technologicznych, zwłaszcza w przypadku owoców, które są głównie przywożone z państw o klimacie tropikalnym. Owoce te muszą być także chronione w trakcie długotrwałego transportu.
(6) Te dodatki do żywności są przeznaczone do stosowania zewnętrznego i nie powinny migrować do wewnętrznej jadalnej części owoców. W związku z tym stosowanie ich na powierzchni owoców, których skórek się nie spożywa, nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Należy zatem zezwolić na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni owoców, które są głównie przywożone z krajów o klimacie tropikalnym, tj. bananów, mango, awokado, granatów, papaji i ananasów.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901) na powierzchni bananów, mango i granatów, stosowanie wosku carnauba (E 903) i szelaku (E 904) na powierzchni granatów, mango, awokado i papaji oraz stosowanie wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni ananasów stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) Komisja rozważy dodatkowo wnioski o stosowanie wosków na powierzchni pozostałych owoców i warzyw, uwzględniając bezpieczeństwo konsumentów, jeżeli spożywane są części zewnętrzne, uzasadnienie technologiczne oraz możliwość wprowadzania konsumenta w błąd, w tym wymogi dotyczące etykietowania.
(9) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 (3) wykaz dodatków do żywności określony w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zasadniczo stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić nowe zastosowania dopuszczonych dodatków do żywności na rynku przed tą datą, konieczne jest określenie wcześniejszej daty rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do tych zastosowań.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 grudnia 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 pozycje dotyczące E 901, E 903, E 904 i E 905 w kategorii żywności 04.1.1 „Całe świeże owoce i warzywa” otrzymują brzmienie:
| „ E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | quantum satis |
| Tylko do stosowania na powierzchnię owoców: owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, bananów, mango, awokado i granatów oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów | Okres stosowania w odniesieniu do bananów, mango, awokado i granatów:
od dnia 25 grudnia 2012 r. |
| E 903 | Wosk carnauba | 200 |
| Tylko do stosowania na powierzchnię owoców: owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, granatów, mango, awokado i papaji oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów | Okres stosowania w odniesieniu do granatów, mango, awokado i papaji:
od dnia 25 grudnia 2012 r. |
| E 904 | Szelak | quantum satis |
| Tylko do stosowania na powierzchnię owoców: owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, granatów, mango, awokado i papaji oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów | Okres stosowania w odniesieniu do granatów, mango, awokado i papaji:
od dnia 25 grudnia 2012 r. |
| E 905 | Wosk mikrokrystaliczny | quantum satis |
| Tylko do stosowania na powierzchnię owoców: melonów, papaji, mango, awokado i ananasów | Okres stosowania w odniesieniu do ananasów:
od dnia 25 grudnia 2012 r.” |