Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-11-29
Wersja aktualna od 2012-11-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1049/2012
z dnia 8 listopada 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności i udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo syropu poliglucitolowego jako dodatku do żywności (3). Urząd ten uznał, że dostępne dane chemiczne i toksykologiczne dotyczące syropu poliglucitolowego są niewystarczające do ustalenia akceptowanego dziennego pobrania. Na podstawie dostępnych danych stwierdził jednak, że proponowane zastosowania oraz poziomy zastosowania nie rodzą obaw w zakresie bezpieczeństwa.
(6) Istnieje technologiczna potrzeba stosowania syropu poliglucitolowego jako alternatywy dla innych już zatwierdzonych polioli. Syrop poliglucitolowy jest mniej słodki, a jego działanie polega na zwiększaniu objętości i nieprzezroczystości oraz wiązaniu i stabilizacji produktów o obniżonej wartości energetycznej lub bez cukru. Należy zatem zatwierdzić stosowanie syropu poliglucitolowego w kategoriach żywności wymienionych we wniosku oraz przypisać temu dodatkowi do żywności numer E 964 jako numer E.
(7) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (4) załącznik II, w którym ustanawia się unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania, stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie syropu poliglucitolowego w przedmiotowych kategoriach żywności przed tą datą, konieczne jest określenie wcześniejszej daty rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do tego dodatku do żywności.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 listopada 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dziennik EFSA 2009; 7(12):1413.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w pkt 2 części B po pozycji dotyczącej E 962 dodaje się pozycję dotyczącą E 964 w brzmieniu:
„ E 964 | Syrop poliglucitolowy” |
|
2) w części E dodaje się w porządku liczbowym następujące pozycje dla E 964 w odpowiednich kategoriach żywności:
„ 03. | Lody spożywcze | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 200 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
04.2.5.1 | Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 500 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
04.2.5.2 | Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 500 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
04.2.5.3 | Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 500 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
05.1 | Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 200 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
05.2 | Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 200 000 |
| Tylko na bazie kakao, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 600 000 |
| Tylko wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 800 000 |
| Tylko cukierki do żucia bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 990 000 |
| Tylko cukierki twarde bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
05.3 | Guma do żucia | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 200 000 |
| Tylko bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
06.3 | Śniadaniowe przetwory zbożowe | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 200 000 |
| Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe lub produkty na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
07.2 | Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 300 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r. | |
16. | Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4 | |||||
E 964 | Syrop poliglucitolowy | 300 000 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | Okres stosowania: od 29 listopada 2012 r.” |