Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 212 str. 13
Wersja aktualna od 2012-08-12
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 212 str. 13
Wersja aktualna od 2012-08-12
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 723/2012

z dnia 8 sierpnia 2012 r.

uznające określenie tradycyjne na podstawie rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 [Cream – TDT-US-N0017]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 118u ust. 2 w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dwie przedstawicielskie organizacje zawodowe z siedzibami w Stanach Zjednoczonych Ameryki: WineAmerica i California Export Association złożyły dnia 22 czerwca 2010 r. do Komisji wniosek o uznanie określenia tradycyjnego „Cream” w odniesieniu do produktów winiarskich kategorii „3. Wino likierowe”, określonych w załączniku XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, opatrzonych nazwą pochodzenia wymienioną w załączniku V do Umowy między Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem, przyjętym decyzją Komisji nr 2006/232/WE (2).

(2) Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina (3), wniosek opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (4). W ciągu dwóch miesięcy od daty publikacji nie wpłynęło żadne oświadczenie o sprzeciwie.

(3) Wniosek o objęcie ochroną określenia tradycyjnego „Cream” w odniesieniu do win amerykańskich spełnia warunki ustanowione w art. 118u ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 oraz w art. 31 i 35 rozporządzenia (WE) nr 607/2009. Wniosek o objęcie ochroną powinien zostać przyjęty i w wyniku tego należy wpisać do elektronicznej bazy danych E-Bacchus określenie tradycyjne „Cream” w odniesieniu do win produkowanych przez członków dwóch przedstawicielskich organizacji zawodowych, które złożyły wniosek.

(4) Artykuł 30 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 607/2009 wymaga, by Komisja podała do publicznej wiadomości informację o przedstawicielskich organizacjach zawodowych i ich członkach. Informacja ta powinna zostać opublikowana w elektronicznej bazie danych E-Bacchus.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Wniosek o objęcie ochroną określenia tradycyjnego „Cream” w odniesieniu do produktów winiarskich kategorii „3. Wino likierowe” określonych w załączniku XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 zostaje przyjęty. Określenie „ Cream” zostanie wprowadzone do elektronicznej bazy danych E-Bacchus, jak wskazano w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 sierpnia 2012 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 87 z 24.3.2006, s. 1.

(3) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.

(4) Dz.U. C 276 z 13.10.2010, s. 6.

ZAŁĄCZNIK

Chronione określenie tradycyjne

– Cream

Język, o którym mowa w art. 31 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 607/2009

– Angielski

Kategoria produktu winiarskiego lub kategorie produktów winiarskich, których dotyczy ochrona (załącznik XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007)

– 3. Wino likierowe

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

– Nazwy pochodzenia wymienione w załączniku V do Umowy między Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem

Odniesienie do przepisów obowiązujących w państwie członkowskim lub państwie trzecim

– Postanowienie WineAmerica w sprawie definicji dotyczących produkcji wina na rynek Wspólnoty Europejskiej przyjęte dnia 24 marca 2009 r.

– Decyzja California Wine Export Program przyjęta dnia 7 maja 2009 r.

Streszczenie definicji lub warunków stosowania

– Określenie „ Cream” służy do opisu alkoholizowanego wina słodkiego z USA. Barwa wina waha się od jasnożółtej do lekko bursztynowej, smak jest głęboki i słodki, nasycony typowym aromatem wina i owoców. Wina mogą jednak odzwierciedlać właściwości charakterystyczne dla ostrożnego starzenia, wykazując cechy „rozwiniętego” owocu. Wino można produkować, mieszając kilka roczników i tradycyjnie zachowując właściwości słodkiego wina. Proces starzenia się wina odbywa się w różnych naczyniach. Wino musi być wzmocnione okowitą z winogron.

Nazwa państwa lub państw pochodzenia

– Stany Zjednoczone Ameryki

Lista członków przedstawicielskich organizacji handlowych działających w krajach trzecich, uprawnionych do używania chronionego określenia tradycyjnego, jest dostępna na stronie internetowej:

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/e-bacchus/

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00