Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-07-19
Wersja aktualna od 2012-07-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 570/2012
z dnia 28 czerwca 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) w bezalkoholowych odpowiednikach wina
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina i udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Wspomniane bezalkoholowe odpowiedniki wina produkowane są poprzez usuwanie alkoholu z wina po fermentacji. Aby uniknąć powtórnej fermentacji w butelce, stosowany jest kwas sorbowy – sorbiniany (E 200–203), a następnie konieczna jest pasteryzacja. Pasteryzacja zmienia jednak i pogarsza naturalny owocowy aromat i smak produktu. Dodanie benzoesanów powoduje ich działanie synergistycznie z sorbinianami, co pozwala na lepszą konserwację i mniejszą potrzebę pasteryzacji.
(6) Bezalkoholowe odpowiedniki wina są przedstawiane i sprzedawane jako alternatywa dla wina, przeznaczona dla osób dorosłych, które nie piją napojów alkoholowych. Spożycie tych odpowiedników nie zastępuje spożycia napojów bezalkoholowych. Dodatkowe spożycie kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) w wyniku tego nowego zastosowania pozostanie w związku z tym ograniczone i nie doprowadzi do przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ustanowionego przez Komitet Naukowy ds. Żywności (3). W związku z tym należy zezwolić na stosowanie kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności zawartego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie ludzkie. Ponieważ zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie ludzkie, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(8) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (4) załącznik II, w którym ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania, stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie kwasu benzoesowego – benzoesanów (E 210–213) jako substancji konserwującej w bezalkoholowych odpowiednikach wina przed tą datą, należy określić wcześniejszą datę rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do przedmiotowego zastosowania tego dodatku do żywności.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 czerwca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_35.pdf
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodaje się następujący wpis w kategorii żywności 14.2.2 „Wina i inne produkty zdefiniowane w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 oraz ich odpowiedniki bezalkoholowe” po wpisie dotyczącym E 200–203:
| „E 210– 213 | Kwas benzoesowy – benzoesany | 200 | (1) (2) | Tylko bezalkoholowe | Okres stosowania: Od dnia 19 lipca 2012 r.” |