Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-03-10
Wersja aktualna od 2012-03-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 196/2012
z dnia 8 marca 2012 r.
ustalające kwoty pomocy prolongowanej i pomocy zryczałtowanej w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa na rok połowowy 2012
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2814/2000 z dnia 21 grudnia 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w odniesieniu do przyznawania prolongowanej pomocy dla niektórych produktów rybołówstwa (2), w szczególności jego art. 5,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 939/2001 z dnia 14 maja 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie przyznawania zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa (3), w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że pomoc może być przyznawana w odniesieniu do ilości niektórych świeżych produktów wycofanych z obrotu i przetworzonych w celu ich utrwalenia i przechowywanych albo konserwowanych.
(2) Celem tej pomocy jest przyznanie odpowiedniej zachęty organizacjom producentów do przetwarzania lub konserwowania produktów wycofanych z obrotu, tak aby można było uniknąć ich niszczenia.
(3) Poziom pomocy nie powinien być taki, aby zakłócał równowagę na rynku w odniesieniu do danych produktów lub zakłócał konkurencję.
(4) Poziom pomocy nie powinien przekraczać kosztów technicznych i finansowych związanych z czynnościami, które są niezbędne do utrwalania i przechowywania, rejestrowanych w Unii w trakcie roku połowowego poprzedzającego dany rok.
(5) Niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane z mocą wsteczną od dnia 1 stycznia 2012 r., aby nie zakłócać działania systemu interwencji w roku 2012.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W odniesieniu do roku połowowego 2012 kwotę pomocy prolongowanej określonej w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i kwotę pomocy zryczałtowanej określonej w art. 24 ust. 4 wymienionego rozporządzenia ustala się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2012 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 marca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
ZAŁĄCZNIK
1. Kwota pomocy prolongowanej w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku I część A i B oraz w odniesieniu do soli (Solea spp.) wymienionej w załączniku I część C do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 | Pomoc (EUR/tonę) |
1 | 2 |
I. Zamrażanie i przechowywanie całych produktów, patroszonych i z głową, lub produktów porcjowanych | |
– Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 359 |
– Inne gatunki | 291 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 410 |
III. Solenie i/lub suszenie oraz przechowywanie całych produktów, patroszonych i z głową, lub produktów porcjowanych lub filetowanych | 277 |
IV. Marynowanie i przechowywanie | 260 |
2. Kwota pomocy prolongowanej w odniesieniu do innych produktów wymienionych w załączniku I część C do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania i/lub konserwowania określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 | Produkty | Pomoc (EUR/tonę) |
1 | 2 | 3 |
I. Zamrażanie i przechowywanie | Homarzec (Nephrops norvegicus) | 327 |
| Ogony homarca (Nephrops norvegicus) | 248 |
II. Odgławianie, zamrażanie i przechowywanie | Homarzec (Nephrops norvegicus) | 293 |
III. Gotowanie, zamrażanie i przechowywanie | Homarzec (Nephrops norvegicus) | 327 |
| Krab kieszeniec (Cancer pagurus) | 248 |
IV. Pasteryzacja i przechowywanie | Krab kieszeniec (Cancer pagurus) | 392 |
V. Składowanie żywych produktów w stałych zbiornikach lub klatkach | Krab kieszeniec (Cancer pagurus) | 210 |
3. Kwota zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania | Pomoc (EUR/tonę) |
I. Zamrażanie i przechowywanie całych produktów, patroszonych i z głową, lub produktów porcjowanych | 291 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 410 |