Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 41 str. 5
Wersja archiwalna od 2012-02-22 do 2022-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 41 str. 5
Wersja archiwalna od 2012-02-22 do 2022-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 126/2012

z dnia 14 lutego 2012 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 w odniesieniu do certyfikatów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych ze Stanów Zjednoczonych Ameryki

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (1 ), w szczególności jego art. 33 ust. 2, art. 33 ust. 3 i art. 38 lit. c) i d),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W artykule 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 ustanowiono wymóg wystawiania certyfikatów przez organy kontrolne i jednostki certyfikujące podmiotom gospodarczym podlegającym ich kontroli.

(2) Zgodnie z art. 28 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 podmioty gospodarcze, które wywożą produkty wytwarzane zgodnie z zasadami produkcji ustanowionymi we wspomnianym rozporządzeniu, muszą wyrazić zgodę na objęcie ich działań systemem kontroli, o którym mowa w art. 27 przedmiotowego rozporządzenia.

(3) W ramach wspomnianego systemu kontroli oraz w świetle zasad produkcji ustanowionych w art. 14 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 i w art. 24 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (2 ), organy kontrolne i jednostki certyfikujące przeprowadzają obecnie kontrolę ewidencji zwierząt gospodarskich podmiotu gospodarczego, również w odniesieniu do leczenia weterynaryjnego oraz stosowania antybiotyków. W związku ze wspomnianym praktycznym zastosowaniem systemu kontroli i w interesie unijnych podmiotów prowadzących ekologiczną produkcję zwierzęcą należy zapewnić identyfikację niektórych metod produkcji, w ramach których nie stosuje się antybiotyków, jeśli podmiot gospodarczy złożył wniosek o przeprowadzenie takiej identyfikacji. Odpowiednie informacje na temat szczególnych cech metody produkcji są również potrzebne w celu ułatwienia dostępu do rynku Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wspomniane szczególne cechy powinny zostać potwierdzone certyfikatami uzupełniającymi wystawionymi zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 i stanowiącymi uzupełnienie certyfikatów, o których mowa w art. 68 rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(4) Obecnie niektóre produkty rolne przywożone ze Stanów Zjednoczonych są wprowadzane do obrotu w Unii na mocy przepisów przejściowych określonych w art. 19 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich (3 ). Stany Zjednoczone zwróciły się do Komisji z wnioskiem o umieszczenie ich w wykazie określonym w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008. Przedstawiły one informacje wymagane na podstawie art. 7 i 8 tego rozporządzenia. Na podstawie kontroli przedstawionych informacji oraz późniejszych rozmów z władzami Stanów Zjednoczonych stwierdzono, że przepisy regulujące produkcję i kontrolę ekologicznych produktów rolnych w tym kraju są równoważne z przepisami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 834/2007. Komisja przeprowadziła kontrolę na miejscu określoną w art. 33 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, w zakresie zasad produkcji i środków kontroli faktycznie stosowanych w Stanach Zjednoczonych, a jej wyniki okazały się zadowalające. Komisja powinna zatem włączyć Stany Zjednoczone do wykazu ustanowionego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008.

(5) Załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 zawiera wykaz jednostek certyfikujących i organów kontrolnych uprawnionych do przeprowadzania kontroli i wydawania świadectw w państwach trzecich dla celów równoważności. Na skutek umieszczenia Stanów Zjednoczonych w załączniku III do przedmiotowego rozporządzenia odpowiednie jednostki certyfikujące i organy kontrolne Stanów Zjednoczonych należy usunąć z załącznika IV w zakresie, w jakim prowadzą one kontrolę produkcji w Stanach Zjednoczonych.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008 oraz rozporządzenie (WE) nr 1235/2008.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią regulacyjnego Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 63 ust. 1 dodaje się lit. d) w brzmieniu:

„ d) opis szczególnych cech metody produkcji, jeżeli podmiot gospodarczy zamierza wnioskować o wydanie certyfikatu zgodnie z art. 68 ust. 2.”;

2) art. 68 otrzymuje brzmienie:

„ Artykuł 68

Certyfikaty

1. Do celów stosowania art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 organy kontrolne i jednostki certyfikujące stosują wzór certyfikatu określony w załączniku XII do niniejszego rozporządzenia.

2. Jeżeli podmiot gospodarczy podlegający kontrolom przeprowadzanym przez organy kontrolne i jednostki certyfikujące, o których mowa w ust. 1, złoży stosowny wniosek w terminie wskazanym przez odnośne organy kontrolne i jednostki certyfikujące, organy kontrolne i jednostki certyfikujące wystawiają certyfikat uzupełniający potwierdzający szczególne cechy stosowanej metody produkcji na podstawie wzoru określonego w załączniku XIIa.

Wnioski o certyfikaty uzupełniające zawierają w polu 2 wzoru określonego w załączniku XIIa odpowiedni wpis wymieniony w załączniku XIIb.”;

3) w tytule załącznika XII, odniesienie do „art. 68” zastępuje się odniesieniem do „art. 68 ust. 1”;

4) dodaje się załączniki XIIa i XIIb w brzmieniu określonym w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W załącznikach III i IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 czerwca 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 lutego 2012 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 334 z 12.12.2008, s. 25.

ZAŁĄCZNIK I

„ ZAŁĄCZNIK XIIa

Wzór certyfikatu uzupełniającego wydawanego podmiotowi gospodarczemu zgodnie z art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, o którym mowa w art. 68 ust. 2 niniejszego rozporządzenia

ZAŁĄCZNIK XIIb

Wpis, o którym mowa w art. 68 ust. 2 akapit drugi:

w języku bułgarskim: Живот ински проду кти, произве дени без изп олзване на а нтибиотици

w języku hiszpańskim: Productos animales producidos sin utilizar antibióticos

w języku czeskim: Živočiš né produkty vyprodukované bez použití antibiotik

w języku duńskim: Animalske produkter, der er produceret uden brug af antibiotika

w języku niemieckim: Ohne Anwendung von Antibiotika erzeugte tierische Erzeugnisse

w języku estońskim: Loomsed tooted, mille tootmisel ei ole kasutatud antibiootikume

w języku greckim: Ζωι κά προϊόντα πο υ παράγονται χ ωρίς τη χρήση α ντιβιοτικών

w języku angielskim: Animal products produced without the use of antibiotics

w języku francuskim: produits animaux obtenus sans recourir aux antibiotiques

w języku włoskim: Prodotti animali ottenuti senza l'uso di antibiotici

w języku łotewskim: Dzīvnieku izcelsmes produkti, kuru ražoš anā nav izmantotas antibiotikas

w języku litewskim: nenaudojant antibiotikų pagaminti gyvūniniai produktai

w języku węgierskim: Antibiotikumok alkalmazása né lkül előállított állati eredetű termékek

w języku maltańskim: Il-prodotti tal-annimali prodotti mingħajr l-użu tal-antibijotiċi

w języku niderlandzkim: Zonder het gebruik van antibiotica geproduceerde dierlijke producten

w języku polskim: Produkty zwierzęce wytwarzane bez użycia antybiotyków

w języku portugalskim: Produtos de origem animal produzidos sem utilização de antibióticos

w języku rumuńskim: Produse de origine animală obținute a se recurge la antibiotice

w języku słowackim: Vý robky živočíšneho pôvodu vyrobené bez použitia antibiotík

w języku słoweńskim: Živalski proizvodi, proizvedeni brez uporabe antibiotikov

w języku fińskim: Eläintuotteet, joiden tuotannossa ei ole käytetty antibiootteja

w języku szwedzkim: Animaliska produkter som produceras utan antibiotika”

ZAŁĄCZNIK II

Zmiany w załącznikach III i IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008

1) W załączniku III dodaje się tekst w brzmieniu:

„ STANY ZJEDNOCZONE AMERYKI

1. Kategorie produktów:

a) żywe lub nieprzetworzone produkty rolne oraz roślinny materiał rozmnożeniowy i nasiona do uprawy z wyjątkiem produktów akwakultury, pod warunkiem że – w przypadku jabłek i gruszek – przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej;

b) przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia i na pasze, z wyjątkiem przetworzonych produktów akwakultury, pod warunkiem że – w przypadku przetworów z jabłek i gruszek – przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej.

2. Pochodzenie: produkty kategorii określonych w pkt 1 lit. a) i pkt 1 lit. b) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii określonej w pkt 1 lit. b) uprawiane w Stanach Zjednoczonych lub przywiezione do Stanów Zjednoczonych zgodnie z prawodawstwem USA.

3. Normy produkcyjne: Organic Foods Production Act of 1990 (7 U.S.C. 6501 et seq.), National Organic Program (7 CFR 205).

4. Właściwe organy: United States Department of Agriculture (USDA), Agricultural Marketing Service (AMS), www.usda.gov.

5. Jednostki certyfikujące i organy kontrolne:

– A Bee Organic, www.abeeorganic.com

– Agricultural Services Certified Organic, www.ascorganic.com/

– Baystate Organic Certifiers, www.baystateorganic.org

– BCS – Oko Garantie GmbH, www.bcs-oeko.com/en_index.html

– BioAgriCert, www.bioagricert.org/english/index.php

– CCOF Certification Services, www.ccof.org

– Colorado Department of Agriculture, www.colorado.gov

– Control Union Certifications, www.skalint.com

– Department of Plant Industry, www.clemson.edu/public/regulatory/plant_ industry/organic_certification/

– Ecocert SA, www.ecocert.com

– Georgia Crop Improvement Association, Inc., www.certifiedseed.org

– Global Culture, www.globalculture.us

– Global Organic Alliance, Inc., www.goa-online.org

– Global Organic Certification Services, www.globalorganicservices.com

– Idaho State Department of Agriculture, www.agri.idaho.gov/Categories/PlantsInsects/Organic/indexOrganicHome.php

– Indiana Certified Organic LLC, www.indianacertifiedorganic.com

– International Certification Services, Inc., www.ics-intl.com

– Iowa Department of Agriculture and Land Stewardship, www.agriculture.state.ia.us

– Kentucky Department of Agriculture, www.kyagr.com/marketing/plantmktg/organic/index.htm

– LACON GmbH, www.lacon-institut.com

– Louisiana Department of Agriculture and Forestry, www.ldaf.state.la.us/portal/DesktopModules/browseby/portal/offices/agriculturalenvironmentalsciences/pesticidesenvironmentalprograms/organiccertificationprograms/tabid/435/Default.aspx

– Marin County, www.co.marin.ca.us/depts/AG/Main/moca.cfm

– Maryland Department of Agriculture, www.mda.state.md.us/md_ products/certified_md_organic_farms/index.php

– Mayacert SA, www.mayacert.com

– Midwest Organic Services Association, Inc., www.mosaorganic.org

– Minnesota Crop Improvement Association, www.mncia.org

– MOFGA Certification Services, LLC, www.mofga.org/

– Montana Department of Agriculture, www.agr.mt.gov.organic/Program.asp

– Monterey County Certified Organic, www.ag.co.monterey.ca.us/pages/organics.

– Natural Food Certifiers, www.nfccertification.com

– Nature’s International Certification Services, www.naturesinternational.com/

– Nevada State Department of Agriculture, http://www.agri.state.nv.us

– New Hampshire Department of Agriculture, Division of Regulatory Services,http://agriculture.nh.gov/divisions/markets/organic_ certification.htm

– New Jersey Department of Agriculture, www.state.nj.us/agriculture/

– New Mexico Department of Agriculture, Organic Program, http://nmdaweb.nmsu.edu/organics-program/Organic%20Program.html

– NOFA–New York Certified Organic, LLC, http://www.nofany.org

– Ohio Ecological Food and Farm Association, www.oeffa.org

– OIA North America, LLC, www.oianorth.com

– Oklahoma Department of Agriculture, www.oda.state.ok.us

– Onecert, www.onecert.com

– Oregon Department of Agriculture, www.oregon.gov/ODA/CID

– Oregon Tilth Certified Organic, www.tilth.org

– Organic Certifiers, Inc., http://www.organiccertifiers.com

– Organic Crop Improvement Association, www.ocia.org

– Organic National & International Certifiers (ON&IC), http://www.on-ic.com

– Organizacion Internacional Agropecuraria, www.oia.com.ar

– Pennsylvania Certified Organic, www.paorganic.org

– Primuslabs.com, www.primuslabs.com

– Pro-Cert Organic Systems, Ltd., www.pro-cert.org

– Quality Assurance International, www.qai-inc.com

– Quality Certification Services, www.QCSinfo.org

– Rhode Island Department of Environmental Management, www.dem.ri.gov/programs/bnatres/agricult/orgcert.htm

– Scientific Certification Systems, www.SCScertified.com

– Stellar Certification Services, Inc., http://demeter-usa.org/

– Texas Department of Agriculture, www.agr.state.tx.us

– Utah Department of Agriculture, http://ag.utah.gov/podklasy/plant/organic/index.html

– Vermont Organic Farmers, LLC, http://www.nofavt.org

– Washington State Department of Agriculture, http://agr.wa.gov/FoodAnimal?Organic/default.htm

– Yolo County Department of Agriculture, www.yolocounty.org/Index.aspx?page=501

6. Jednostki certyfikujące i organy kontrolne wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2015 r.”;

2) w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:

a) w odniesieniu do „California Certified Organic Farmers”, w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego „USA” oraz numer kodu „US-BIO-105”;

b) w odniesieniu do „ Organic Certifiers”, w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego „USA” oraz numer kodu „US-BIO-106”;

c) w odniesieniu do „International Certification Services, Inc.” w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego „USA” oraz numer kodu „US-BIO-111”;

d) w odniesieniu do „Quality Assurance International” , w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego „USA” oraz numer kodu „US-BIO-113”;

e) wpis „Oregon Tilth” skreśla się w całości;

f) w odniesieniu do „Organic Crop Improvement Association” w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego „USA” oraz numer kodu „US-BIO-120”;

g) wpis „ Washington State Department of Agriculture” skreśla się w całości.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00