Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-12-19
Wersja aktualna od 2011-12-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1223/2011
z dnia 28 listopada 2011 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 w odniesieniu do pobierania próbek ze stad, z których pochodzą jaja, oraz badania mikrobiologicznego takich próbek, a także próbek niektórych mięs przeznaczonych do Finlandii i Szwecji
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 9 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 ustanawia dla przedsiębiorstw sektora spożywczego szczegółowe przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. W rozporządzeniu tym wprowadzono specjalne gwarancje dotyczące żywności pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do obrotu w Finlandii i Szwecji. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zamierzające wprowadzić jaja do obrotu w tych państwach członkowskich muszą przestrzegać pewnych zasad w odniesieniu do salmonelli.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1688/2005 z dnia 14 października 2005 r. wprowadzającym w życie rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specjalnych gwarancji dotyczących salmonelli związanych z wysyłkami niektórych mięs i jaj do Finlandii i Szwecji (2) określono zasady pobierania próbek ze stad, z których pochodzą jaja przeznaczone dla Finlandii lub Szwecji. Uregulowano w nim również mikrobiologiczne metody badania tych próbek, jak również próbek niektórych rodzajów mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego przeznaczonych do tych dwóch państw członkowskich
(3) W rozporządzeniu (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania Salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność (3) ustanowione zostały przepisy mające zapewnić wprowadzenie skutecznych środków w celu zwalczania salmonelli i innych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych. Środki te obejmują minimalne wymagania dotyczące pobierania próbek ze wszystkich stad kur niosek w ramach krajowych programów zwalczania salmonelli.
(4) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 517/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do unijnego celu ograniczenia częstości występowania niektórych serotypów salmonelli w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus oraz zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 2160/2003 i rozporządzenie (UE) nr 200/2010 (4) ustanowiono przepisy dotyczące systemu badawczego służącego do sprawdzania postępów w realizacji unijnego celu ograniczenia częstości występowania wspomnianych serotypów w stadach kur niosek.
(5) Wymagania określone w rozporządzeniach (WE) nr 2160/2003 i (UE) nr 517/2011 mają zastosowanie do wszystkich stad kur niosek w Unii. Należy zatem, w celu uproszczenia prawodawstwa Unii oraz unikania podwójnego pobierania próbek, zharmonizować wymagania dotyczące pobierania próbek określone w rozporządzeniach (WE) nr 2160/2003, (WE) nr 1688/2005 i (UE) nr 517/2011.
(6) W szczególności należy zastąpić przepisy dotyczące pobierania próbek, mające zastosowanie do stad określonych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1688/2005, odpowiednimi przepisami określonymi w rozporządzeniach (WE) 2160/2003 i (UE) nr 517/2011. Jako że przepisy tych dwóch rozporządzeń są bardziej restrykcyjne, taka zmiana nie naruszy specjalnych gwarancji dla Finlandii i Szwecji. W związku z tym należy skreślić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1688/2005.
(7) Ponadto Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna przyjęła nową normę dotyczącą wykrywania Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji, w szczególności normę EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 załącznik D: Wykrywanie Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji. Należy stosować tę normę w Unii w odniesieniu do próbek pobieranych ze stad, z których pochodzą jaja. Należy zatem zmienić zasady pobierania próbek określone w rozporządzeniu (WE) nr 1688/2005, tak by wprowadzić odniesienie do tej normy.
(8) W związku z tym należy zmienić rozporządzenie (WE) nr 1688/2005.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 otrzymuje następujące brzmienie:
1) art. 4 i 5 otrzymują brzmienie:
„ Artykuł 4
Pobieranie próbek ze stad, z których pochodzą jaja
Pobieranie próbek ze stad, z których pochodzą jaja przeznaczone dla Finlandii i Szwecji, które to próbki poddawane są badaniom mikrobiologicznym zgodnie z art. 8 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, prowadzi się zgodnie z:
a) minimalnymi wymaganiami dotyczącymi pobierania próbek ze stad nieśnych określonymi w tabeli w pkt 1 części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003;
b) wymaganiami dotyczącymi monitorowania stad nieśnych określonymi w pkt 2 załącznika do rozporządzenia (UE) nr 517/2011.
Artykuł 5
Mikrobiologiczne metody badania próbek
1. Badania mikrobiologiczne na obecność salmonelli próbek pobranych zgodnie z art. 1–4 prowadzi się zgodnie z metodami opisanymi w następujących dokumentach:
a) w przypadku próbek mięsa, o których mowa w art. 1, 2 i 3:
(i) EN/ISO 6579: Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp.;
(ii) metoda nr 71 NMKL (Nordycki Komitet ds. Analiz Żywności): Salmonella. Wykrywanie w żywności; lub
(iii) metody poddane walidacji w zakresie mięsa w odniesieniu do metod, o których mowa w ppkt (i) i (ii), lub inne protokoły uznane w skali międzynarodowej, pod warunkiem że są one:
– stosowane do mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego, oraz
– zatwierdzone przez stronę trzecią zgodnie z protokołem określonym w normie EN/ISO 16140 Mikrobiologia żywności i pasz – Protokół walidacji metod alternatywnych (EN/ISO 16140).
b) w przypadku próbek ze stad, o których mowa w art. 4: EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 załącznik D: Wykrywanie Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji.
2. W przypadku zakwestionowania przez państwa członkowskie wyników badań mikrobiologicznych, o których mowa w ust. 1 lit. a), za metodę odniesienia uznaje się najnowszą wersję normy EN/ISO 6579.”;
2) skreśla się załącznik III.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.
(2) Dz.U. L 271 z 15.10.2005, s. 17.