Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-04-21 do 2011-07-21
Wersja archiwalna od 2011-04-21 do 2011-07-21
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 401/2011
z dnia 20 kwietnia 2011 r.
ustalające stawki refundacji mające zastosowanie do jaj i żółtek jaj wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 164 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 162 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że różnica między cenami produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. s) i wymienionych w części XIX załącznika I do tego rozporządzenia na światowym rynku a cenami we Unii może być pokryta refundacją wywozową w przypadku wywozu tych produktów jako towary wymienione w części V załącznika XX do tego rozporządzenia.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 578/2010 z dnia 29 czerwca 2010 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1216/2009 w odniesieniu do systemu przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów rolnych wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu oraz kryteria ustalania wysokości sum takich refundacji (2) określa produkty, w stosunku do których ustala się stawki refundacji, które stosuje się dla tych produktów wywożonych jako towary wymienione w części V załącznika XX do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.
(3) Zgodnie z art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 578/2010 stawkę refundacji na 100 kilogramów danych produktów podstawowych ustala się na okres uwzględniony przy ustalaniu refundacji do tych produktów wywożonych w stanie nieprzetworzonym.
(4) Artykuł 162 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 stanowi, że refundacje wywozowe do produktów zaliczonych do towarów nie mogą przewyższać refundacji mających zastosowanie do produktów wywożonych w stanie nieprzetworzonym.
(5) Obecnie stosowane refundacje zostały ustalone w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 51/2011 (3). W związku z koniecznością ustalenia nowych refundacji należy uchylić wspomniane rozporządzenie.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Stawki refundacji, mające zastosowanie w odniesieniu do produktów podstawowych wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (UE) nr 578/2010 i w części XIX załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 oraz wywożonych jako towary wymienione w części V załącznika XX do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, ustala się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejszym uchyla się rozporządzenie (UE) nr 51/2011.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2011 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 kwietnia 2011 r.
| W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
Heinz ZOUREK | |
Dyrektor Generalny ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu |
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
ZAŁĄCZNIK
Stawki refundacji obowiązujące od dnia 21 kwietnia 2011 r. do jaj i żółtek jaj wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu
(EUR/100 kg) | |||
Kod CN | Wyszczególnienie | Miejsce przeznaczenia (1) | Stawki refundacji |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane: |
|
|
| – Drobiu: |
|
|
0407 00 30 | – – Pozostałe: |
|
|
| a) przy wywozie owoalbuminy objętej kodem CN 3502 11 90 oraz 3502 19 90 | 02 | 0,00 |
|
| 03 | 22,00 |
|
| 04 | 0,00 |
| b) przy wywozie innych towarów | 01 | 0,00 |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub niezawierające cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| – Żółtko jaj: |
|
|
0408 11 | – – Suszone: |
|
|
ex 0408 11 80 | – – – Nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
|
| niesłodzone | 01 | 84,72 |
0408 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
|
ex 0408 19 81 | – – – – W płynie: |
|
|
| niesłodzone | 01 | 42,53 |
ex 0408 19 89 | – – – – Mrożone: |
|
|
| niesłodzone | 01 | 42,53 |
| – Pozostałe: |
|
|
0408 91 | – – Suszone: |
|
|
ex 0408 91 80 | – – – Nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
|
| niesłodzone | 01 | 53,67 |
0408 99 | – – Pozostałe: |
|
|
ex 0408 99 80 | – – – Nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
|
| niesłodzone | 01 | 9,00 |
(1) Miejsce przeznaczenia: 01 kraje trzecie. Stawki te nie mają zastosowania do Szwajcarii i Liechtensteinu do towarów wymienionych w tabelach I i II do protokołu nr 2 do umowy pomiędzy Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską z dnia 22 lipca 1972 r.; 02 Kuwejt, Bahrain, Oman, Katar, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Jemen, Turcja, Hongkong SAR i Rosja; 03 Korea Płd., Japonia, Malezja, Tajlandia, Tajwan i Filipiny; 04 wszystkie miejsca przeznaczenia z wyjątkiem Szwajcarii i tych wymienionych w pkt 02 i 03. |