Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2010-11-20
Wersja aktualna od 2010-11-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1041/2010
z dnia 16 listopada 2010 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 479/2010 ustanawiające zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do przekazywanych Komisji informacji dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 192 ust. 2 w związku z art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W art. 2 ust. 2 rozporządzenia Komisji (UE) nr 479/2010 (2) ustanowiono, że państwa członkowskie przekazują Komisji co miesiąc ceny odtłuszczonego mleka w proszku stosowanego jako pasza dla zwierząt. Ponieważ informacja ta ma zasadnicze znaczenie dla zarządzania rynkiem wewnętrznym, należy zmienić tryb przekazywania informacji na cotygodniowy.
(2) Celem przepisów art. 6 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 479/2010 jest zwolnienie państw członkowskich z informowania o wnioskach o pozwolenia wywozowe w dniach, w których dla dowolnego produktu, o którym mowa w części 9 załącznika I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3846/87 (3) refundacja nie jest w ogóle przewidziana lub ustanowiona stawka refundacji wynosi zero. Wydaje się, że obecne sformułowanie tego przepisu może prowadzić do jego niewłaściwej interpretacji. Należy go zatem jaśniej sformułować.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 479/2010.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (UE) nr 479/2010 wprowadza się następujące zmiany:
1) art. 6 ust. 1 lit. b) otrzymuje brzmienie:
„b) w stosownych przypadkach, informację o tym, że danego dnia nie złożono żadnych wniosków, z wyjątkiem tych przypadków, w których żaden z produktów, o których mowa w części 9 załącznika I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3846/87 (*), nie podlega refundacji wywozowej lub ustanowiona stawka refundacji wynosi zero;
_____ ____
(*) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, s. 1.”;
2) załączniki I.A i I.B zastępuje się tekstem załącznika do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 listopada 2010 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I.A
INFORMACJE PRZEKAZYWANE CO TYDZIEŃ
Artykuł 2 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 479/2010
KOMISJA EUROPEJSKA – DG AGRI.C.4 – DZIAŁ DS. PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Państwo członkowskie: ................................................................................................................................................................. |
Osoba udzielająca informacji: ........................................................................................................................................................ |
Telefon: ....................................................................................................................................................................................... |
Faks: ........................................................................................................................................................................................... |
E-mail: ......................................................................................................................................................................................... |
Produkt | Kod CN | Reprezentatywna jednostka opakowania | Uwagi |
1. Serwatka w proszku | 0404 10 02 | 25 kg | |
2. Odtłuszczone mleko w proszku spełniające wymogi jakościowe skupu interwencyjnego | 0402 10 19 | 25 kg | |
3. Odtłuszczone mleko w proszku na pasze dla zwierząt | 0402 10 19 ANIM | 20 t | |
4. Mleko pełne w proszku | 0402 21 19 | 25 kg | |
5. Masło – niesolone | 0405 10 19 | 25 kg | |
6. Masło – niesolone | 0405 10 11 | 250 g | |
7. Bezwodny tłuszcz mleczny | 0405 90 10 | 200 kg | |
8. Ser Cheddar, 45–50 % tłuszczu w masie suchej | 0406 90 21 | (1) | |
9. Ser Gouda, 45–50 % tłuszczu w masie suchej | 0406 90 78 | (1) | |
10. Ser Edam, 40–45% tłuszczu w masie suchej | 0406 90 23 | (1) | |
11. Ser Emmental, 45–50 % tłuszczu w masie suchej | 0406 90 13 | (1) | |
(1) W przypadku serów w przekazywanej informacji należy podać najbardziej reprezentatywną jednostkę opakowania. |
ZAŁĄCZNIK I.B
INFORMACJE PRZEKAZYWANE CO MIESIĄC
Artykuł 2 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 479/2010
KOMISJA EUROPEJSKA – DG AGRI.C.4 – DZIAŁ DS. PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Państwo członkowskie: ................................................................................................................................................................. |
Osoba udzielająca informacji: ........................................................................................................................................................ |
Telefon: ....................................................................................................................................................................................... |
Faks: ........................................................................................................................................................................................... |
E-mail: ......................................................................................................................................................................................... |
Produkt | Kod CN | Reprezentatywna jednostka opakowania | Uwagi |
1. Kazeina | 3501 10 | 25 kg (worki) | |
2. Sery: | |||
— | (1) | ||
— | (1) | ||
— | (1) | ||
— | (1) | ||
— | (1) | ||
(1) W przypadku serów w przekazywanej informacji należy podać najbardziej reprezentatywną jednostkę opakowania.” |