ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 304/2010
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) 2-fenylofenol jest substancją czynną należącą do czwartego etapu programu przeglądu dyrektywy 91/414/EWG (2), w związku z którym dnia 19 grudnia 2008 r. przedstawiono Komisji sprawozdanie z oceny w formie sprawozdania naukowego EFSA dotyczącego 2-fenylofenolu (3). W sprawozdaniu tym zawarto opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej „Urzędem”, w sprawie konieczności określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wniosek o ustanowienie takich NDP.
(2) Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów i zwierząt. Ocenił reprezentatywne zastosowanie substancji jako środka grzybobójczego stosowanego po zbiorach na owocach cytrusowych i gruszkach, stwierdzając, w oparciu o dostępne informacje, że dla zgłoszonego zastosowania na owocach cytrusowych, polegającego na opryskiwaniu, należy tymczasowo ustalić najwyższy dopuszczalny poziom na 5 mg/kg. Aby potwierdzić ocenę ryzyka, Urząd porosił o potwierdzenie, że metoda analityczna zastosowana do badań pozostałości pozwala na właściwe określenie ilościowe pozostałości 2-fenylofenolu, 2-fenylohydrochinonu i ich koniugatów. Ponadto Urząd stwierdził, że powiadamiający powinien przedłożyć dwa dodatkowe badania pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważne badania trwałości w czasie przechowywania. Jeśli chodzi o zgłoszone zastosowanie na gruszkach, Urząd nie mógł zaproponować NDP, ponieważ przedłożone dane dotyczące pozostałości były niemożliwe do przyjęcia. Wobec braku określonego NDP należy zastosować granicę oznaczalności.
(3) W ocenie ryzyka Urząd uwzględnił najnowsze informacje na temat toksykologicznych właściwości 2-fenylofenolu. Wynika z nich, że dla owoców cytrusowych NDP równy 5 mg/kg jest do przyjęcia w odniesieniu do bezpieczeństwa konsumenta, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumenta dla 27 określonych grup europejskich konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą zawierać 2-fenylofenol, wykazała, że nie istnieje ryzyko przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania. Jako że ostra dawka referencyjna nie jest w przypadku 2-fenylofenolu konieczna, nie było potrzeby oceniać krótkotrwałego narażenia.
(4) Komisja poprosiła powiadamiającego o przedstawienie swoich uwag w odniesieniu do sprawozdania naukowego EFSA na temat 2-fenylofenolu, w tym uwag dotyczących proponowanych NDP. Powiadamiający przedstawił uwagi, które zostały dokładnie zbadane.
(5) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2010 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.
(3) EFSA Scientific Report (2008) 217, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2-phenylphenol (Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 217, Wnioski z przeglądu w sprawie oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczące substancji czynnej - 2-fenylofenolu) (sfinalizowano dnia 19 grudnia 2008 r.).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dla 2-fenylofenolu dodaje się kolumnę w brzmieniu:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Suma 2-fenylofenolu, jego soli i koniugatów, wyrażona jako 2-fenylofenol |
100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
110000 | (i) Owoce cytrusowe | 5 (ft) |
110010 | Grejpfruty | |
110020 | Pomarańcze | |
110030 | Cytryny | |
110040 | Limy (Limonki) | |
110050 | Mandarynki | |
110990 | Pozostałe | |
120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,1 (*) |
120010 | Migdały | |
120020 | Orzechy brazylijskie | |
120030 | Orzechy nerkowca | |
120040 | Kasztany jadalne | |
120050 | Orzechy kokosowe | |
120060 | Orzechy laskowe | |
120070 | Orzechy makadamia | |
120080 | Orzeszki pekan | |
120090 | Orzeszki sosnowe | |
120100 | Pistacje | |
120110 | Orzechy włoskie | |
120990 | Pozostałe | |
130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,05 (*) |
130010 | Jabłka | |
130020 | Gruszki | |
130030 | Pigwy | |
130040 | Nieszpułka zwyczajna | |
130050 | Nieśplik japoński | |
130990 | Pozostałe | |
140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) |
140010 | Morele | |
140020 | Wiśnie i czereśnie | |
140030 | Brzoskwinie | |
140040 | Śliwki | |
140990 | Pozostałe | |
150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,05 (*) |
151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
151010 | Winogrona stołowe | |
151020 | Winogrona do produkcji wina | |
152000 | b) Truskawki | |
153000 | c) Owoce leśne | |
153010 | Jeżyny | |
153020 | Jeżyny popielice | |
153030 | Maliny | |
153990 | Pozostałe | |
154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | |
154010 | Borówki amerykańskie | |
154020 | Żurawiny | |
154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
154040 | Agrest | |
154050 | Róża dzika | |
154060 | Morwy | |
154070 | Głóg (mediterranean medlar) | |
154080 | Bez czarny | |
154990 | Pozostałe | |
160000 | (vi) Owoce różne | 0,05 (*) |
161000 | a) Z jadalną skórką | |
161010 | Daktyle | |
161020 | Figi | |
161030 | Oliwki stołowe | |
161040 | Kumkwat | |
161050 | Karambola | |
161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) | |
161990 | Pozostałe | |
162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |
162010 | Kiwi | |
162020 | Liczi (śliwa chińska) | |
162030 | Owoce męczennicy | |
162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
162050 | Caimito | |
162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) | |
162990 | Pozostałe | |
163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |
163010 | Awokado | |
163020 | Banany | |
163030 | Mango | |
163040 | Papaja | |
163050 | Granaty | |
163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
163070 | Guajawa | |
163080 | Ananasy | |
163090 | Chlebowiec właściwy | |
163100 | Durian (Rościan) | |
163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
163990 | Pozostałe | |
200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | 0,05 (*) |
210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
211000 | a) Ziemniaki | |
212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
212010 | Maniok | |
212020 | Słodkie ziemniaki | |
212030 | Pochrzyn | |
212040 | Maranta trzcinowata | |
212990 | Pozostałe | |
213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
213010 | Buraki | |
213020 | Marchew | |
213030 | Seler korzeniowy | |
213040 | Chrzan | |
213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
213060 | Pasternak | |
213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
213080 | Rzodkiewka | |
213090 | Salsefia | |
213100 | Brukiew | |
213110 | Rzepa | |
213990 | Pozostałe | |
220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
220010 | Czosnek | |
220020 | Cebula | |
220030 | Szalotka | |
220040 | Dymka | |
220990 | Pozostałe | |
230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
231000 | a) Rośliny psiankowate | |
231010 | Pomidory | |
231020 | Papryka | |
231030 | Bakłażan | |
231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
231990 | Pozostałe | |
232000 | b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
232010 | Ogórki | |
232020 | Korniszon | |
232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
232990 | Pozostałe | |
233000 | c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
233010 | Melony | |
233020 | Dynia | |
233030 | Arbuz | |
233990 | Pozostałe | |
234000 | d) Kukurydza cukrowa | |
239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
241000 | a) Kapustne kwitnące | |
241010 | Brokuły | |
241020 | Kalafiory | |
241990 | Pozostałe | |
242000 | b) Kapustne głowiaste | |
242010 | Brukselka | |
242020 | Kapusta głowiasta | |
242990 | Pozostałe | |
243000 | c) Kapustne liściowe | |
243010 | Kapusta pekińska | |
243020 | Jarmuż | |
243990 | Pozostałe | |
244000 | d) Kalarepa | |
250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe, w tym kapustne | |
251010 | Roszpunka warzywna | |
251020 | Sałata | |
251030 | Endywia | |
251040 | Rzeżucha | |
251050 | Gorycznik wiosenny | |
251060 | Rokietta siewna, rukola | |
251070 | Gorczyca sarepska | |
251080 | Liście i pędy kapustnych | |
251990 | Pozostałe | |
252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | |
252010 | Szpinak | |
252020 | Portulaka pospolita | |
252030 | Boćwina | |
252990 | Pozostałe | |
253000 | c) Liście winorośli | |
254000 | d) Rukiew wodna | |
255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
256000 | f) Zioła | |
256010 | Trybula | |
256020 | Szczypiorek | |
256030 | Liście selera | |
256040 | Pietruszka – nać | |
256050 | Szałwia | |
256060 | Rozmaryn | |
256070 | Tymianek | |
256080 | Bazylia | |
256090 | Liście laurowe | |
256100 | Estragon | |
256990 | Pozostałe | |
260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
260010 | Fasola (w strąkach) | |
260020 | Fasola (bez strąków) | |
260030 | Groch (w strąkach) | |
260040 | Groch (bez strąków) | |
260050 | Soczewica | |
260990 | Pozostałe | |
270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) | |
270010 | Szparagi | |
270020 | Karczochy | |
270030 | Seler | |
270040 | Koper włoski | |
270050 | Karczochy kuliste | |
270060 | Por | |
270070 | Rabarbar | |
270080 | Pędy bambusa | |
270090 | Rdzenie palmowe | |
270990 | Pozostałe | |
280000 | (viii) Grzyby | |
280010 | Uprawne | |
280020 | Dzikie | |
280990 | Pozostałe | |
290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
300010 | Fasola | |
300020 | Soczewica | |
300030 | Groch | |
300040 | Łubin | |
300990 | Pozostałe | |
400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |
401000 | (i) Nasiona oleiste | 0,1 (*) |
401010 | Siemię lnu | |
401020 | Orzeszki ziemne | |
401030 | Mak | |
401040 | Ziarna sezamu | |
401050 | Ziarna słonecznika | |
401060 | Nasiona rzepaku | |
401070 | Ziarna soi | |
401080 | Nasiona gorczycy | |
401090 | Nasiona bawełny | |
401100 | Nasiona dyni | |
401110 | Rokosz barwierski | |
401120 | Ogórecznik | |
401130 | Lnicznik właściwy | |
401140 | Konopie | |
401150 | Rącznik pospolity | |
401990 | Pozostałe | |
402000 | (ii) Owoce oleiste | |
402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,05 (*) |
402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | 0,1 (*) |
402030 | Olejowiec gwinejski | 0,1 (*) |
402040 | Drzewo kapokowe | 0,1 (*) |
402990 | Pozostałe | 0,1 (*) |
500000 | 5. ZBOŻA | 0,05 (*) |
500010 | Jęczmień | |
500020 | Gryka zwyczajna | |
500030 | Kukurydza | |
500040 | Proso zwyczajne | |
500050 | Owies zwyczajny | |
500060 | Ryż | |
500070 | Żyto | |
500080 | Sorgo | |
500090 | Pszenica | |
500990 | Pozostałe | |
600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,1 (*) |
610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
620000 | (ii) Ziarna kawy | |
630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
631000 | a) Kwiaty | |
631010 | Kwiaty rumianku | |
631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
631030 | Płatki róży | |
631040 | Kwiaty jaśminu | |
631050 | Lipa drobnoziarnista | |
631990 | Pozostałe | |
632000 | b) Liście | |
632010 | Liście truskawki | |
632020 | Liście Rooibos | |
632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
632990 | Pozostałe | |
633000 | c) Korzenie | |
633010 | Korzeń waleriany | |
633020 | Korzeń żeń–szenia | |
633990 | Pozostałe | |
639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | |
640000 | (iv) Kakao (fermetowane ziarna) | |
650000 | (v) Chleb świętojański (St Johns bread) | |
700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,1 (*) |
800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,1 (*) |
810000 | (i) Nasiona | |
810010 | Anyż | |
810020 | Czarnuszka siewna | |
810030 | Nasiona selera zwyczajnego | |
810040 | Kolendra | |
810050 | Kmin rzymski | |
810060 | Koper ogrodowy | |
810070 | Koper włoski | |
810080 | Kozieradka pospolita | |
810090 | Gałka muszkatołowa | |
810990 | Pozostałe | |
820000 | (ii) Owoce i jagody | |
820010 | Ziele angielskie | |
820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
820030 | Kminek | |
820040 | Kardamon malabarski | |
820050 | Jagody jałowca | |
820060 | Pieprz (czarny i biały) | |
820070 | Wanilia płaskolistna | |
820080 | Tamarynd | |
820990 | Pozostałe | |
830000 | (iii) Kora | |
830010 | Cynamon | |
830990 | Pozostałe | |
840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
840010 | Lukrecja | |
840020 | Imbir | |
840030 | Kurkuma | |
840040 | Chrzan pospolity | |
840990 | Pozostałe | |
850000 | (v) Pąki | |
850010 | Goździki | |
850020 | Kapary | |
850990 | Pozostałe | |
860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
860010 | Szafran | |
860990 | Pozostałe | |
870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
870990 | Pozostałe | |
900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) |
900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
900020 | Trzcina cukrowa | |
900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, solone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze na ich bazie | |
1011000 | a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane | |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód | |
1050000 | (v) Płazy i gady | |
1060000 | (vi) Ślimaki | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności. (ft) NDP ważne do dnia 30 września 2012 r. do czasu przedłożenia i oceny dwóch dodatkowych badań pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważnych badań trwałości w czasie przechowywania.” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00