Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 37
Wersja aktualna od 2010-01-12
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 37
Wersja aktualna od 2010-01-12
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2009/163/UE

z dnia 22 grudnia 2009 r.

zmieniająca dyrektywę 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych w odniesieniu do neotamu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2010 r., Nr 4, poz. 94)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 31,

po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (2) ustanawia wykaz substancji słodzących, które mogą być stosowane w Unii oraz warunki ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza smaku i przedstawił swoją opinię w dniu 27 września 2007 r. (3). Po rozpatrzeniu wszystkich danych dotyczących stabilności produktów rozpadu i toksykologii, EFSA stwierdził, że neotam nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa w odniesieniu do proponowanych zastosowań jako substancja słodząca i wzmacniacz smaku i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 0–2 mg/kg masy ciała/dzień. EFSA zwrócił także uwagę, że ostrożne szacunki dotyczące narażenia na obecność neotamu w diecie, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, iż przekroczenie ADI przy proponowanych poziomach stosowania jest bardzo mało prawdopodobne.

(3) Neotam jest substancją słodzącą o dużej intensywności i mocy słodzącej 7 000 do 13 000 razy większej niż moc słodząca sacharozy. Może być on stosowany zamiast sacharozy lub innych substancji słodzących w szerokiej gamie produktów. Neotam może być stosowany samodzielnie lub razem z innymi substancjami słodzącymi. Ponadto neotam może zmienić smak żywności i napojów.

(4) Konieczne jest wprowadzenie zmian w załączniku do dyrektywy 94/35/WE, aby zezwolić na wykorzystanie neotamu w takich samych zastosowaniach spożywczych, na jakie zezwolono w przypadku innych obecnie dopuszczonych substancji słodzących. Neotamowi należy przydzielić nowy numer E, tj. E 961. W celu ułatwienia wprowadzania do obrotu i stosowania tej nowej substancji słodzącej przewidziano, że wyroby zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy mogą być wprowadzane do obrotu od daty jej wejścia w życie.

(5) Zgodnie z pkt 34 Porozumienia międzyinstytucjonalnego w sprawie lepszego stanowienia prawa (4) zachęca się państwa członkowskie do sporządzania, na własne potrzeby i w interesie Unii, własnych tabel, które możliwie wyczerpująco odzwierciedlą korelacje między niniejszą dyrektywą a środkami transpozycji, oraz do podawania ich do publicznej wiadomości.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku do dyrektywy 94/35/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Państwa członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 12 października 2010 r. [1] Niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

2. Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

3. Wyroby zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy mogą być wprowadzane do obrotu od daty jej wejścia w życie.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3.

(3) Opinia panelu naukowego ds. dodatków do żywności, środków aromatyzujących, substancji pomocniczych w przetwórstwie i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością wydana na wniosek Komisji Europejskiej w sprawie neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza smaku. Dziennik EFSA (2007) 581, s. 1–43.

(4) Dz.U. C 321 z 31.12.2003, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do dyrektywy 94/35/WE po wpisie E 959 umieszcza się wpis E 961 w brzmieniu:

Nr WE

Nazwa

Środki spożywcze

Maksymalna dawka

„E 961

Neotam

Napoje bezalkoholowe

Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

20 mg/l

Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

20 mg/l

Desery i produkty podobne

Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Preparaty na bazie mleka i składników mlekopochodnych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Zakąski (»snack«): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych

18 mg/kg

Wyroby cukiernicze

Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

32 mg/kg

Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

65 mg/kg

Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

65 mg/kg

Rożki i wafle, do lodów, bez dodatku cukru

60 mg/kg

Essoblaten

60 mg/kg

Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru

200 mg/kg

Odświeżające pastylki od bólu gardła o silnym smaku, bez dodatku cukru

65 mg/kg

Guma do żucia, bez dodatku cukru

250 mg/kg

Wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej

15 mg/kg

Cydr i gruszecznik

20 mg/l

Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, cydru, gruszecznika, napojów spirytusowych lub wina

20 mg/l

Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo

20 mg/l

Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.

20 mg/l

»Bière de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«

20 mg/l

Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH

20 mg/l

Piwa ciemne typu »oud bruin«

20 mg/l

Piwo o obniżonej wartości energetycznej

1 mg/l

Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

26 mg/kg

Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

32 mg/kg

Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej

32 mg/kg

Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej

32 mg/kg

Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne

10 mg/kg

Feinkostsalat

12 mg/kg

Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków

10 mg/kg

Zupy o obniżonej wartości energetycznej

5 mg/l

Sosy

12 mg/kg

Musztardy

12 mg/kg

Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym

55 mg/kg

Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności określona w dyrektywie 1996/8/WE

26 mg/kg

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego określone w dyrektywie 1999/21/WE

32 mg/kg

Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE dostarczane w postaci płynnej

20 mg/kg

Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE dostarczane w postaci stałej

60 mg/kg

Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE na bazie witamin lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia

185 mg/kg

Słodziki stołowe

quantum satis”

[1] Art. 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do dyrektywy Komisji 2009/163/UE z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającej dyrektywę 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych w odniesieniu do neotamu (Dz.Urz.UE L 4 z 8.01.2010, str. 94). Zmiana weszła w życie 8 stycznia 2010 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00