DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 94/35/WE
z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi i(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego(3),
po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. żywności,
stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(4),
a także mając na uwadze, co następuje:
różnice istniejące między ustawodawstwami krajowymi odnoszącymi się do substancji słodzących oraz warunków ich użycia utrudniają swobodny przepływ środków spożywczych; w wyniku tego mogą zostać stworzone warunki nieuczciwej konkurencji;
głównym motywem każdego uregulowania dotyczącego substancji słodzących oraz warunków ich użycia musi być potrzeba ochrony i informowania konsumentów;
uwzględniając najbardziej aktualne informacje naukowe i toksykologiczne, używanie takich substancji może być dozwolone tylko dla niektórych środków spożywczych i pod pewnymi warunkami użycia;
niniejsza dyrektywa nie wpływa na zasady odnoszące się do innych funkcji niż zdolności słodzące substancji objętych niniejszą dyrektywą;
używanie substancji słodzących w zastępstwie cukru uzasadnione jest dla produkcji żywności o zmniejszonej wartości energetycznej, środków spożywczych nie powodujących próchnicy i żywności bez dodatku cukru, w celu przedłużenia terminu ważności na skutek zastąpienia cukru oraz dla produkcji produktów dietetycznych,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
1. Niniejsza dyrektywa jest dyrektywą szczegółową, stanowiącą część dyrektywy ogólnej w rozumieniu art. 3 dyrektywy 89/107/EWG.
2. Niniejsza dyrektywa stosuje się do dodatków do żywności, zwanych dalej „substancjami słodzącymi”, używanymi:
— w celu nadania słodkiego smaku środkom spożywczym,
— jako słodziki stołowe.
3. Do celów niniejszej dyrektywy wyrazy „bez dodatku cukru” i „o zmniejszonej wartości energetycznej” znajdujące się w kolumnie III Załącznika, są zdefiniowane w sposób następujący:
— „bez dodatku cukru”: bez żadnego dodatku mono- lub dysacharydów, ani jakiegokolwiek środka spożywczego używanego ze względu na jego właściwości słodzące,
— „o zmniejszonej wartości energetycznej”: o wartości energetycznej zmniejszonej, o co najmniej 30% w stosunku do środka wyjściowego lub do podobnego produktu.
4. Niniejsza dyrektywa nie stosuje się do posiadających właściwości słodzące środków spożywczych.
Artykuł 2
1. Jedynie substancje słodzącewyszczególnione w Załączniku mogą być wprowadzone na rynek w celu:
— sprzedaży konsumentowi końcowemu,
lub
— użycia do produkcji środków spożywczych.
2. Substancje słodzące określone w ust. 1 tiret drugie mogą być użyte tylko do produkcji środków spożywczych wyszczególnionych w Załączniku i na warunkach, które są tam określone.
3. Z wyjątkiem specjalnych ustaleń, substancje słodzące nie mogą być używane w żywności przeznaczonej dla niemowląt i dla małych dzieci, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG(5).
4. Maksymalne dawki użycia wskazane w Załączniku odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia, przygotowanych według instrukcji użycia.
Artykuł 3
1. Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku do dyrektyw szczególnych zezwalających na używanie dodatków wyszczególnionych w Załączniku do celów innych niż słodzenie.
2. Niniejszą dyrektywę stosuje się również bez uszczerbku do wspólnotowych przepisów regulujących skład i opis środków spożywczych.
Artykuł 4
W przypadku, gdy występują różnice opinii, w odniesieniu do tego czy można użyć substancje słodzące w danym środku spożywczym na warunkach niniejszej dyrektywy, można podjąć decyzję, według procedury przewidzianej w art. 7, czy taki środek spożywczy jest uważany za należący do jednej z kategorii wyszczególnionych w kolumnie III Załącznika.
Artykuł 5
1. Określenie sprzedaży słodzików stołowych musi zawierać wzmiankę „stołowe słodziki na bazie...” po której wymienia się nazwę(-wy) substancji słodzących wchodzących w ich skład.
2. Etykietowanie stołowych słodzików zawierających alkohole wielowodorotlenowe i/lub aspartam musi zawierać następujące ostrzeżenia:
— alkohole wielowodorotlenowe: „nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające”,
— aspartam: „zawiera źródło fenyloalaniny”.
Artykuł 6
Przepisy dotyczące:
— szczegółów, jakie muszą się pojawić na etykietach środków spożywczych zawierających sunstancje słodzące, w celu ujawnienia ich obecności,
— ostrzeżeń dotyczących obecności niektórych substancji słodzących w środkach spożywczych,
zostają przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 7, przed wygaśnięciem terminu ustanowionego w art. 9 ust. 1 tiret pierwsze.
Artykuł 7
1. Jeżeli procedura ustanowiona w niniejszym artykule ma zostać zastosowana, kwestia jest przedstawiana Stałemu Komitetowi ds. środków spożywczych (zwanemu dalej „Komitetem”) przez przewodniczącego Komitetu, z jego inicjatywy bądź na wniosek przedstawiciela danego Państwa Członkowskiego.
2. Przedstawiciel Komisji przedkłada Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet wydaje opinię o tym projekcie w terminie, który może zostać wyznaczony przez przewodniczącego stosownie do pilności sprawy. Opinię wydaje się większością ustanowioną w art. 148 ust. 2 Traktatu, w przypadku decyzji, które Rada jest zobowiązana podjąć na wniosek Komisji. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w Komitecie są ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.
3. a) Komisja przyjmuje przewidziane środki, jeśli środki są zgodne z opinią Komitetu.
b) Jeżeli przewidziane środki nie są zgodne z opinią Komitetu lub przy braku takiej opinii, Komisja bezzwłocznie przedkłada Radzie wniosek w sprawie środków, jakie powinny zostać podjęte. Rada podejmuje decyzję kwalifikowaną większością głosów.
Jeżeli po upływie trzech miesięcy od daty przedstawienia Radzie, Rada nie podejmie decyzji, zaproponowane środki przyjmuje Komisja.
Artykuł 8
1. W terminie trzech lat od przyjęcia niniejszej dyrektywy, zgodnie z ogólnymi kryteriami wymienionymi w załączniku II pkt 4 do dyrektywy 89/107/EWG, Państwa Członkowskie wprowadzają system badań konsumentów dla monitorowania zmian konsumpcji substancji słodzących.
Szczegółowe zasady takiego systemu monitorowania są koordynowane według procedury ustanowionej w art. 7.
2. W terminie pięciu lat od przyjęcia niniejszej dyrektywy i na podstawie informacji, jakie otrzyma dzięki systemowi monitorowania określonemu w ust. 1, Komisja przedstawia Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie w sprawie zmian, jakie zaszły na rynku substancji słodzących, stopnia ich używania oraz ewentualnej potrzeby wniesienia dodatkowych restrykcji do warunków ich używania, w tym odpowiednich ostrzeżeń przeznaczonych dla konsumentów, aby wspomniani konsumenci nie przekraczali dopuszczalnych dawek dziennych. Jeżeli jest to niezbędne, sprawozdaniu takiemu, w zależności od przypadku, towarzyszą propozycje zmian niniejszej dyrektywy.
Artykuł 9
1. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 grudnia 1995 r. Środki niniejsze zakładają:
— zezwolenie, nie później niż od dnia 31 grudnia 1995 r., na handel i używanie produktów zgodnych z niniejszą dyrektywą,
— zakaz, nie później niż od dnia 30 czerwca 1996 r., handlu i używania wyrobów niezgodnych z niniejszą dyrektywą, jednakże, wyroby wprowadzone na rynek lub etykietowane przed tą datą i niezgodne z niniejszą dyrektywą mogą zostać na rynku do wyczerpania zapasów.
Bezzwłocznie informują o tym Komisję.
2. Gdy Państwa Członkowskie przyjmą te środki, muszą one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to musi towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określanesą przez Państwa Członkowskie.
Artykuł 10
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Artykuł 11
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 1994 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego E. KLEPSCH Przewodniczący | W imieniu Rady A. BALTAS Przewodniczący |
(1) Dz.U. nr L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. nr L 237 z 10.9.1994, str. 1).
(2) Dz.U. nr C 206 z 13.8.1992, str. 3.
(3) Dz.U. nr C 332 z 16.12.1992, str. 10.
(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. nr C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. nr C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).
(5) Dz.U. nr L 186 z 30.6.1989, str. 27.
ZAŁĄCZNIK
Nr WE | Nazwa | Środki spożywcze | Maksymalnadawka |
E 420
E 421 E 953 E 965
E 966 E 967 | Sorbit (i) Sorbit (ii) Syrop sorbitolowy Mannitol Isomalt Maltitol (i) Maltitol (ii) Maltitol w syropie Laktitol Ksylitol | Desery i produkty podobne | quantum satis |
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| ||
- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| ||
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| ||
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| ||
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| ||
|
| - Płatki zbożowe śniadaniowe lub produkty na bazie zbóż o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady i kandyzowane owoce, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Produkty owocowe przetworzone o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych, które są przeznaczone do produkcji napojów na bazie soków owocowych |
|
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru |
|
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Produkty na bazie kakao o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Gumy do żucia bez dodatku cukru |
|
|
| - Sosy |
|
|
| - Musztardy |
|
|
| - Gotowe produkty piekarskie i ciastkarskie o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
|
|
| - Produkty dietetyczne o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu |
|
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety |
|
E 950 | Acesulfam K | Napoje bezalkoholowe |
|
|
| - Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/l |
|
| - Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/l |
|
| Desery i produkty podobne |
|
|
| - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Desery na bazie zboża, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych | 350 mg/kg |
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao, suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez dodatku cukru | 2 000 mg/kg |
|
| - Wino z jabłek i wino z gruszek | 350 mg/l |
|
| - Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2% | 350 mg/l |
|
| - „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier” | 350 mg/l |
|
| - Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH | 350 mg/l |
|
| - Piwa ciemne typu „oud bruin” | 350 mg/l |
|
| - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 800 mg/kg |
|
| - Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 350 mg/kg |
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej | 1 000 mg/kg |
|
| - Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej | 350 mg/kg |
|
| - Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym | 200 mg/kg |
|
| - Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków | 200 mg/kg |
|
| - Sosy | 350 mg/kg |
|
| - Musztardy | 350 mg/kg |
|
| - Gotowe produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu | 1 000 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek | 450 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim | 450 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety | 350 mg/l |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety | 500 mg/kg |
|
| Witaminy i produkty dietetyczne | 2 000 mg/kg |
E 951 | Aspartam | Napoje bezalkoholowe |
|
|
| - Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 600 mg/l |
|
| - Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 600 mg/l |
|
| Desery i produkty podobne |
|
|
| - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Przetwory mleczne i mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych | 500 mg/kg |
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 2 000 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 2 000 mg/kg |
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez cukru | 5 500 mg/kg |
|
| - Wino z jabłek i wino z gruszek | 600 mg/l |
|
| - Piwa bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2% | 600 mg/l |
|
| - „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier” | 600 mg/l |
|
| - Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH | 600 mg/l |
|
| - Piwa ciemne typu „oud bruin” | 600 mg/l |
|
| - Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 800 mg/kg |
|
| - Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej | 1 000 mg/kg |
|
| - Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej | 1 000 mg/kg |
|
| - Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym | 300 mg/kg |
|
| - Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków | 300 mg/kg |
|
| - Sosy | 350 mg/kg |
|
| - Musztardy | 350 mg/kg |
|
| - Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym | 1 700 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek | 800 mg/kg |
|
| - Preparaty dietetyczne i suplementy żywnościowe przeznaczone do użycia pod nadzorem lekarskim | 1 000 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety | 600 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety | 2 000 mg/kg |
|
| Witaminy i preparaty dietetyczne | 5 500 mg/kg |
E 952 | Cyklamian sodu i wapnia | Napoje bezalkoholowe |
|
| - Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l | |
|
| - Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l |
|
| Desery i produkty podobne |
|
|
| - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Przetwory mleczne lub mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez cukru | 1 500 mg/kg |
|
| - Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 1 000 mg/kg |
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej | 1 000 mg/kg |
|
| - Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg |
|
| - Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym | 1 600 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek | 400 mg/kg |
|
| - Preparaty dietetyczne i suplementy żywnościowe przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną | 400 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety | 400 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety | 500 mg/kg |
E 954 | Sacharyna i jej sól sodowa, potasowa lub wapniowa | Napoje bezalkoholowe |
|
| - Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 80 mg/l | |
| - Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 80 mg/l | |
|
| - Napoje gazowane na bazie wody z dodatkiem ditlenku węgla, substancji słodzącej i substancji smakowej | 100 mg/l |
|
| Desery i produkty podobne |
|
|
| - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - zakąski („snacks”): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych | 100 mg/kg |
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 300 mg/kg |
|
| - Essoblaten | 800 mg/kg |
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 200 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez dodatku cukru | 1 200 mg/kg |
|
| - Wino z jabłek i wino z gruszek | 80 mg/l |
|
| - Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2% | 80 mg/l |
|
| - „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier” | 80 mg/l |
|
| - Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH | 80 mg/l |
|
| - Piwa ciemne typu „oud bruin” | 80 mg/l |
|
| - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 200 mg/kg |
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej | 200 mg/kg |
|
| - Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej | 200 mg/kg |
|
| - Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko-kwaśnym | 160 mg/kg |
|
| - Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków | 160 mg/kg |
|
| - Sosy | 160 mg/kg |
|
| - Musztardy | 320 mg/kg |
|
| - Produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu | 170 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek | 240 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim | 200 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety | 80 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci stałej / składniki diety | 500 mg/kg |
|
| Witaminy i produkty dietetyczne | 1 200 mg/kg |
E 957 | Taumatyna | Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| Witaminy i preparaty dietetyczne | 400 mg/kg |
E 959 | Neohesperydyna DC | Napoje bezalkoholowe |
|
| - Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 30 mg/kg | |
|
| - Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, lub napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 30 mg/kg |
|
| Desery i produkty podobne |
|
|
| - Desery smakowe aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Przetwory mleczne lub mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| Wyroby cukiernicze |
|
|
| - Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 100 mg/kg |
|
| - Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 150 mg/kg |
|
| - Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Gumy do żucia bez dodatku cukru | 400 mg/kg |
|
| - Wino z jabłek i wino z gruszek | 20 mg/l |
|
| - Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2% | 10 mg/l |
|
| - „Bière de table / Tafelbier / Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6%) z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier” | 10 mg/l |
|
| - Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH | 10 mg/l |
|
| - Piwa ciemne typu „oud bruin” | 10 mg/l |
|
| - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 50 mg/kg |
|
| - Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej | 50 mg/kg |
|
| - Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodko - kwaśnym | 100 mg/kg |
|
| - Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej | 50 mg/kg |
|
| - Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków | 30 mg/kg |
|
| - Sosy | 50 mg/kg |
|
| - Musztardy | 50 mg/kg |
|
| - Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym | 150 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek | 100 mg/kg |
|
| - Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym | 50 mg/kg |
|
| - Suplementy żywnościowe w postaci płynnej / składniki diety | 100 mg/kg |
(1) Dz.U. nr L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. nr L 237 z 10.9.1994, str. 1).
(2) Dz.U. nr C 206 z 13.8.1992, str. 3.
(3) Dz.U. nr C 332 z 16.12.1992, str. 10.
(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. nr C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. nr C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).
(5) Dz.U. nr L 186 z 30.6.1989, str. 27.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00