Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 31
Wersja archiwalna od 2010-01-12 do 2011-05-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 31
Wersja archiwalna od 2010-01-12 do 2011-05-07
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) nr 1282/2009

z dnia 22 grudnia 2009 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2847/93 z dnia 12 października 1993 r. ustanawiające system kontroli mający zastosowanie do wspólnej polityki rybołówstwa (1), w szczególności jego art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 409/2009 (2) ustanawia wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane w odniesieniu do stanów przetworzenia „ryba świeża” oraz „ryba świeża solona”.

(2) Gatunki objęte kwotami połowowymi są wyładowywane głównie w stanach przetworzenia „ryba świeża”, „ryba świeża solona” oraz „ryba mrożona”. W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 409/2009 należy uzupełnić wspólnotowymi współczynnikami przeliczeniowymi dla ryby mrożonej, aby wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe były dostępne dla wszystkich odpowiednich stanów przetworzenia.

(3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1077/2008 (3) ustanawia szczegółowe zasady stosowania elektronicznej rejestracji i przekazywania zapisów z dzienników połowowych, deklaracji wyładunkowych oraz danych dotyczących przeładunków.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 409/2009.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Rybołówstwa i Akwakultury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 409/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 3 lit. g) otrzymuje brzmienie:

„g) »stan przetworzenia« oznacza sposób, w jaki ryba jest przechowywana (świeża, świeża solona oraz mrożona).”;

2) w art. 4 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe określone w załączniku II, III i IV stosuje się do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej.”;

3) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Kapitanowie wspólnotowych statków rybackich stosują współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, w dzienniku połowowym, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93 i w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1077/2008 (*), w celu:

a) oszacowania masy ryb w relacji pełnej dla ilości znajdujących się na statku rybackim; oraz

b) obliczenia masy ryb w relacji pełnej dla ilości po wyładunku.

_________

(*) Dz.U. L 295 z 4.11.2008, s. 3.”;

4) załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;

5) tekst załącznika II do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik IV.

Artykuł 2

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 261 z 20.10.1993, s. 1.

(2) Dz.U. L 123 z 19.5.2009, s. 78.

(3) Dz.U. L 295 z 4.11.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK I

„ZAŁĄCZNIK I

KODY POSTACI 3-ALFA

Kody postaci 3-alfa Postać Opis
FIL Filet Bez głowy, wnętrzności, ości i płetw. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą
FIS Filet bez skóry Bez głowy, wnętrzności, ości, płetw i skóry. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą
FSB Ryba filetowana, ze skórą i ościami Ryba filetowana, ze skórą i ościami
FSP Ryba filetowana, odskórzona, z drobnymi ościami Ryba filetowana odskórzona, z drobnymi ościami
GHT Ryba patroszona, odgłowiona i bez ogona Wnętrzności, głowa i ogon usunięte
GUG Ryba patroszona, bez skrzeli Wnętrzności i skrzela usunięte
GUH Ryba patroszona, odgłowiona Wnętrzności i głowa usunięte
GUL Ryba patroszona, z wątrobą Wnętrzności usunięte, wątroba pozostawiona
GUS Ryba patroszona, odskórzona, odgłowiona Wnętrzności, głowa i skóra usunięte
GUT Ryba patroszona Wszystkie wnętrzności usunięte
HEA Ryba odgłowiona Głowa usunięta
JAT Ryba bez ogona, oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«) Ryba oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«), ogon usunięty
LVR Wątroby Wyłącznie wątroby; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod LVR-C
OTH Inne Każda inna postać
ROE Ikra Wyłącznie ikra; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod ROE-C
CBF Dorsz rozcięty wzdłuż wpół na kształt motyla Odgłowiona, skóra, kręgosłup i ogon pozostawione
SUR Surimi Surimi
SGT Ryba solona patroszona Wnętrzności usunięte, ryba zasolona
TAL Ogony Wyłącznie ogony
TNG Język Wyłącznie język; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod TNG-C
WHL Ryba cała Nieprzetworzona
WNG Płetwy Wyłącznie płetwy”

ZAŁĄCZNIK II

„ZAŁĄCZNIK IV

WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB MROŻONYCH

Gatunek: Tuńczyk biały
Thunnus alalunga
ALB
WHL 1,00
GUT 1,23



Gatunek: Beryksy
Beryx
spp.
ALF
WHL 1,00



Gatunek: Sardela
Engraulis encrasicholus
ANE
WHL 1,00



Gatunek: Żabnica
Lophiidae
ANF
WHL 1,00
GUT 1,22
GUH 3,04
TAL 3,00
FIS 5,60



Gatunek: Kergulena
Champsocephalus gunnari
ANI
WHL 1,00



Gatunek: Argentyna wielka
Argentina silus
ARU
WHL 1,00



Gatunek: Opastun
Thunnus obesus
BET
WHL 1,00
GUT 1,29
HEA 1,25



Gatunek: Molwa niebieska
Molva dypterygia
BLI
WHL 1,00
GUT 1,17
GUH 1,40



Gatunek: Nagład
Scophthalmus rhombus
BLL
WHL 1,00



Gatunek: Pałasz czarny
Aphanopus carbo
BSF
WHL
GUT
1,00
1,48



Gatunek: Marlin błękitny
Makaira nigricans
BUM
WHL 1,00



Gatunek: Gromadnik
Mallotus villosus
CAP
WHL 1,00



Gatunek: Dorsz
Gadus morhua
COD
WHL 1,00
GUT 1,17
GUH 1,70
FIL 2,60
FIS 2,60
FSP 2,95
CBF 1,63



Gatunek: Zimnica
Limanda limanda
DAB
WHL 1,00



Gatunek: Koleń
Squalus acanthias
DGS
WHL GUS 1,00 2,52



Gatunek: Stornia
Platichthys flesus
FLE
WHL 1,00



Gatunek: Widlak biały
Phycis blennoides
GFB
WHL 1,00
GUT 1,12
GUH 1,40



Gatunek: Halibut niebieski
Reinhardtius hippoglossoides
GHL
WHL 1,00
GUT 1,08
GUH 1,39



Gatunek: Plamiak
Melanogrammus aeglefinus
HAD
WHL 1,00
GUT 1,17
GUH 1,46
FIL 2,60
FIS 2,60
FSB 2,70
FSP 3,00



Gatunek: Halibut atlantycki
Hippoglossus hippoglossus
HAL
WHL 1,00



Gatunek: Śledź
Clupea harengus
HER
WHL 1,00



Gatunek: Morszczuk
Merluccius merluccius
HKE
WHL 1,00
GUT 1,34
GUH 1,67



Gatunek: Widlak bostoński
Urophycis tenuis
HKW
WHL 1,00



Gatunek: Ostroboki
Trachurus
spp.
JAX
WHL 1,00
GUT 1,08



Gatunek: Kryl antarktyczny
Euphausia superba
KRI
WHL 1,00



Gatunek: Złocica
Microstomus kitt
LEM
WHL 1,00
GUT 1,05



Gatunek: Smuklice
Lepidorhombus
spp.
LEZ
WHL 1,00
GUT 1,06



Gatunek: Krokodylec
Channichthys rhinoceratus
LIC
WHL 1,00



Gatunek: Molwa
Molva molva
LIN
WHL 1,00
GUT 1,14
GUH 1,33
FIL 2,80
FSP 2,30



Gatunek: Makrela atlantycka
Scomber scombrus
MAC
WHL 1,00
GUT 1,11



Gatunek: Homarzec
Nephrops norvegicus
NEP
WHL 1,00
TAL 3,00



Gatunek: Nototenia żółta
Notothenia gibberifrons
NOG
WHL 1,00



Gatunek: Okowiel
Trisopterus esmarkii
NOP
WHL 1,00



Gatunek: Nototenia marmurkowa
Notothenia rossii
NOR
WHL 1,00



Gatunek: Gardłosz atlantycki
Hoplostethus atlanticus
ORY
WHL 1,00



Gatunek: Krab kieszeniec
Chionoecetes
spp.
PCR
WHL 1,00



Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp.
Penaeus
spp.
PEN
WHL 1,00



Gatunek: Gładzica
Pleuronectes platessa
PLE
WHL 1,00
GUT 1,07



Gatunek: Czarniak
Pollachius virens
POK
WHL 1,00
GUT 1,19
GUH 1,44
FIS 2,78
FSB 2,12
FSP 2,43



Gatunek: Rdzawiec
Pollachius pollachius
POL
WHL 1,00
GUT 1,17



Gatunek: Krewetka północna
Pandalus borealis
PRA
WHL 1,00



Gatunek: Karmazyny
Sebastes
spp.
RED
WHL 1,00
GUT 1,19
GUH 1,78
FIS 3,37
FSP 3,00
JAT 1,90



Gatunek: Buławik siwy
Macrourus berglax
RHG
WHL 1,00



Gatunek: Buławik czarny
Coryphaenoides rupestris
RNG
WHL 1,00
GUT 1,11
GUH 1,92



Gatunek: Dobijaki
Ammodytes
spp.
SAN
WHL 1,00



Gatunek: Bogar
Pagellus bogaraveo
SBR
WHL GUT 1,00 1,11



Gatunek: Deania histricosa
Deania histricosa
SDH
WHL 1,00



Gatunek: Deania profundorum
Deania profundorum
SDU
WHL 1,00



Gatunek: Georgianka
Pseudochaenichthys georgianus
SGI
WHL 1,00



Gatunek: Sola zwyczajna
Solea solea
SOL
WHL 1,00



Gatunek: Szprot
Sprattus sprattus
SPR
WHL 1,00



Gatunek: Kalmar illeks
Illex illecebrosus
SQI
WHL 1,00



Gatunek: Kałamarnica
Martialia hyadesi
SQS
WHL 1,00



Gatunek: Rajowate
Rajidae
SRX
WHL 1,00
GUT 1,13
WNG 2,09



Gatunek: Włócznik
Xiphias gladius
swo
WHL 1,00
GUT 1,12
GUH 1,31
HEA 1,33
GHT 1,33



Gatunek: Antar patagoński
Dissostichus eleginoides
TOP
WHL 1,00



Gatunek: Skarp
Psetta maxima
TUR
WHL GUT 1,00 1,09



Gatunek: Brosma
Brosme brosme
USK
WHL 1,00



Gatunek: Błękitek
Micromesistius poutassou
WHB
WHL 1,00
GUT 1,15
FIS 2,65
SUR 2,97



Gatunek: Witlinek
Merlangius merlangus
WHG
WHL
GUT
1,00
1,18



Gatunek: Marlin biały
Tetrapturus albidus
WHM
WHL 1,00



Gatunek: Szkarłacica
Glyptocephalus cynoglossus
WIT
WHL 1,00



Gatunek: Żółcica
Limanda ferruginea
YEL
WHL 1,00”
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00