ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) nr 1282/2009
z dnia 22 grudnia 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2847/93 z dnia 12 października 1993 r. ustanawiające system kontroli mający zastosowanie do wspólnej polityki rybołówstwa (1), w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 409/2009 (2) ustanawia wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane w odniesieniu do stanów przetworzenia „ryba świeża” oraz „ryba świeża solona”.
(2) Gatunki objęte kwotami połowowymi są wyładowywane głównie w stanach przetworzenia „ryba świeża”, „ryba świeża solona” oraz „ryba mrożona”. W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 409/2009 należy uzupełnić wspólnotowymi współczynnikami przeliczeniowymi dla ryby mrożonej, aby wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe były dostępne dla wszystkich odpowiednich stanów przetworzenia.
(3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1077/2008 (3) ustanawia szczegółowe zasady stosowania elektronicznej rejestracji i przekazywania zapisów z dzienników połowowych, deklaracji wyładunkowych oraz danych dotyczących przeładunków.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 409/2009.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Rybołówstwa i Akwakultury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 409/2009 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 3 lit. g) otrzymuje brzmienie:
„g) »stan przetworzenia« oznacza sposób, w jaki ryba jest przechowywana (świeża, świeża solona oraz mrożona).”;
2) w art. 4 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe określone w załączniku II, III i IV stosuje się do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej.”;
3) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Kapitanowie wspólnotowych statków rybackich stosują współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, w dzienniku połowowym, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93 i w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1077/2008 (*), w celu:
a) oszacowania masy ryb w relacji pełnej dla ilości znajdujących się na statku rybackim; oraz
b) obliczenia masy ryb w relacji pełnej dla ilości po wyładunku.
_________
(*) Dz.U. L 295 z 4.11.2008, s. 3.”;
4) załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
5) tekst załącznika II do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik IV.
Artykuł 2
Wejście w życie i stosowanie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 261 z 20.10.1993, s. 1.
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK I
KODY POSTACI 3-ALFA
Kody postaci 3-alfa | Postać | Opis |
FIL | Filet | Bez głowy, wnętrzności, ości i płetw. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
FIS | Filet bez skóry | Bez głowy, wnętrzności, ości, płetw i skóry. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą |
FSB | Ryba filetowana, ze skórą i ościami | Ryba filetowana, ze skórą i ościami |
FSP | Ryba filetowana, odskórzona, z drobnymi ościami | Ryba filetowana odskórzona, z drobnymi ościami |
GHT | Ryba patroszona, odgłowiona i bez ogona | Wnętrzności, głowa i ogon usunięte |
GUG | Ryba patroszona, bez skrzeli | Wnętrzności i skrzela usunięte |
GUH | Ryba patroszona, odgłowiona | Wnętrzności i głowa usunięte |
GUL | Ryba patroszona, z wątrobą | Wnętrzności usunięte, wątroba pozostawiona |
GUS | Ryba patroszona, odskórzona, odgłowiona | Wnętrzności, głowa i skóra usunięte |
GUT | Ryba patroszona | Wszystkie wnętrzności usunięte |
HEA | Ryba odgłowiona | Głowa usunięta |
JAT | Ryba bez ogona, oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«) | Ryba oprawiona metodą japońską (tzw. »Japanese cut«), ogon usunięty |
LVR | Wątroby | Wyłącznie wątroby; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod LVR-C |
OTH | Inne | Każda inna postać |
ROE | Ikra | Wyłącznie ikra; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod ROE-C |
CBF | Dorsz rozcięty wzdłuż wpół na kształt motyla | Odgłowiona, skóra, kręgosłup i ogon pozostawione |
SUR | Surimi | Surimi |
SGT | Ryba solona patroszona | Wnętrzności usunięte, ryba zasolona |
TAL | Ogony | Wyłącznie ogony |
TNG | Język | Wyłącznie język; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod TNG-C |
WHL | Ryba cała | Nieprzetworzona |
WNG | Płetwy | Wyłącznie płetwy” |
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK IV
WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB MROŻONYCH
Gatunek: Tuńczyk biały Thunnus alalunga | ALB |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,23 |
Gatunek: Beryksy Beryx spp. | ALF |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Sardela Engraulis encrasicholus | ANE |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Żabnica Lophiidae | ANF |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,22 |
GUH | 3,04 |
TAL | 3,00 |
FIS | 5,60 |
Gatunek: Kergulena Champsocephalus gunnari | ANI |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Argentyna wielka Argentina silus | ARU |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Opastun Thunnus obesus | BET |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,29 |
HEA | 1,25 |
Gatunek: Molwa niebieska Molva dypterygia | BLI |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,17 |
GUH | 1,40 |
Gatunek: Nagład Scophthalmus rhombus | BLL |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Pałasz czarny Aphanopus carbo | BSF |
WHL GUT | 1,00 1,48 |
Gatunek: Marlin błękitny Makaira nigricans | BUM |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Gromadnik Mallotus villosus | CAP |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Dorsz Gadus morhua | COD |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,17 |
GUH | 1,70 |
FIL | 2,60 |
FIS | 2,60 |
FSP | 2,95 |
CBF | 1,63 |
Gatunek: Zimnica Limanda limanda | DAB |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Koleń Squalus acanthias | DGS |
WHL GUS | 1,00 2,52 |
Gatunek: Stornia Platichthys flesus | FLE |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Widlak biały Phycis blennoides | GFB |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,12 |
GUH | 1,40 |
Gatunek: Halibut niebieski Reinhardtius hippoglossoides | GHL |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,08 |
GUH | 1,39 |
Gatunek: Plamiak Melanogrammus aeglefinus | HAD |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,17 |
GUH | 1,46 |
FIL | 2,60 |
FIS | 2,60 |
FSB | 2,70 |
FSP | 3,00 |
Gatunek: Halibut atlantycki Hippoglossus hippoglossus | HAL |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Śledź Clupea harengus | HER |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Morszczuk Merluccius merluccius | HKE |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,34 |
GUH | 1,67 |
Gatunek: Widlak bostoński Urophycis tenuis | HKW |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Ostroboki Trachurus spp. | JAX |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,08 |
Gatunek: Kryl antarktyczny Euphausia superba | KRI |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Złocica Microstomus kitt | LEM |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,05 |
Gatunek: Smuklice Lepidorhombus spp. | LEZ |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,06 |
Gatunek: Krokodylec Channichthys rhinoceratus | LIC |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Molwa Molva molva | LIN |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,14 |
GUH | 1,33 |
FIL | 2,80 |
FSP | 2,30 |
Gatunek: Makrela atlantycka Scomber scombrus | MAC |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,11 |
Gatunek: Homarzec Nephrops norvegicus | NEP |
WHL | 1,00 |
TAL | 3,00 |
Gatunek: Nototenia żółta Notothenia gibberifrons | NOG |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Okowiel Trisopterus esmarkii | NOP |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Nototenia marmurkowa Notothenia rossii | NOR |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Gardłosz atlantycki Hoplostethus atlanticus | ORY |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Krab kieszeniec Chionoecetes spp. | PCR |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp. Penaeus spp. | PEN |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Gładzica Pleuronectes platessa | PLE |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,07 |
Gatunek: Czarniak Pollachius virens | POK |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,19 |
GUH | 1,44 |
FIS | 2,78 |
FSB | 2,12 |
FSP | 2,43 |
Gatunek: Rdzawiec Pollachius pollachius | POL |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,17 |
Gatunek: Krewetka północna Pandalus borealis | PRA |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Karmazyny Sebastes spp. | RED |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,19 |
GUH | 1,78 |
FIS | 3,37 |
FSP | 3,00 |
JAT | 1,90 |
Gatunek: Buławik siwy Macrourus berglax | RHG |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Buławik czarny Coryphaenoides rupestris | RNG |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,11 |
GUH | 1,92 |
Gatunek: Dobijaki Ammodytes spp. | SAN |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Bogar Pagellus bogaraveo | SBR |
WHL GUT | 1,00 1,11 |
Gatunek: Deania histricosa Deania histricosa | SDH |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Deania profundorum Deania profundorum | SDU |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Georgianka Pseudochaenichthys georgianus | SGI |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Sola zwyczajna Solea solea | SOL |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Szprot Sprattus sprattus | SPR |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Kalmar illeks Illex illecebrosus | SQI |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Kałamarnica Martialia hyadesi | SQS |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Rajowate Rajidae | SRX |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,13 |
WNG | 2,09 |
Gatunek: Włócznik Xiphias gladius | swo |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,12 |
GUH | 1,31 |
HEA | 1,33 |
GHT | 1,33 |
Gatunek: Antar patagoński Dissostichus eleginoides | TOP |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Skarp Psetta maxima | TUR |
WHL GUT | 1,00 1,09 |
Gatunek: Brosma Brosme brosme | USK |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Błękitek Micromesistius poutassou | WHB |
WHL | 1,00 |
GUT | 1,15 |
FIS | 2,65 |
SUR | 2,97 |
Gatunek: Witlinek Merlangius merlangus | WHG |
WHL GUT | 1,00 1,18 |
Gatunek: Marlin biały Tetrapturus albidus | WHM |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Szkarłacica Glyptocephalus cynoglossus | WIT |
WHL | 1,00 |
Gatunek: Żółcica Limanda ferruginea | YEL |
WHL | 1,00” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00