Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 123 str. 78
Wersja archiwalna od 2010-01-12 do 2011-05-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 123 str. 78
Wersja archiwalna od 2010-01-12 do 2011-05-07
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 409/2009

z dnia 18 maja 2009 r.

ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2807/83

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 344, poz. 31)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2847/93 z dnia 12 października 1993 r. ustanawiające system kontroli mający zastosowanie do wspólnej polityki rybołówstwa (1), w szczególności jego art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Wdrożenie rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2807/83 z dnia 22 września 1983 r. ustanawiającego szczegółowe zasady zapisu informacji dotyczących połowów dokonywanych przez państwa członkowskie (2) ujawniło pewne różnice, które stwarzają problemy podczas stosowania i egzekwowania prawodawstwa wspólnotowego i które powinny zostać usunięte, zwłaszcza poprzez ujednolicenie współczynników przeliczeniowych dla ryb świeżych w państwach członkowskich UE.

(2) Należy ustalić kody postaci dla ryb przetworzonych w celu wyeliminowania niejednoznaczności w interpretowaniu zarejestrowanych danych oraz umożliwienia bardziej skutecznych kontroli połowów dokonywanych przez państwa członkowskie.

(3) Ujednolicone wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe zapewnią jednolitość w obliczaniu wykorzystania wszystkich kwot krajowych, bardziej efektywne monitorowanie zobowiązań dotyczących sprawozdawczości oraz ujednolicone obliczanie marginesu tolerancji.

(4) W celu prawidłowego stosowania współczynników przeliczeniowych dla ryb, należy używać wyłącznie kodów 3-alfa ustanowionych przez FAO dla gatunków ryb. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2807/83.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Rybołówstwa i Akwakultury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Przedmiot

Niniejsze rozporządzenie ustala wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej na potrzeby monitorowania połowów.

Artykuł 2

Zakres zastosowania

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do produktów rybołówstwa znajdujących się na statku lub wyładowywanych bądź przeładowywanych przez wspólnotowe statki rybackie i statki rybackie krajów trzecich prowadzące połowy na wodach UE.

Artykuł 3

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

a) „wspólnotowy statek rybacki” oznacza statek rybacki pływający pod banderą państwa członkowskiego i zarejestrowany we Wspólnocie;

b) „ryba” oznacza każdy organizm morski podlegający limitom połowowym;

c) „postać” oznacza formę obróbki, jakiej została poddana ryba na statku przed wyładunkiem, zgodnie z opisem zawartym w załączniku I [1].

d) „postać wieloczęściowa” oznacza postać obróbki składającą się z co najmniej dwóch części pochodzących z jednej ryby;

e) „całkowite dopuszczalne połowy” (TAC) oznaczają ilość ryb, która może zostać odłowiona i wyładowana co roku w ramach każdego stada;

f) „kwota” oznacza część TAC przydzieloną Wspólnocie lub państwom członkowskim;

g) [2] „stan przetworzenia” oznacza sposób, w jaki ryba jest przechowywana (świeża, świeża solona oraz mrożona).

Artykuł 4

Zasady ogólne

1. [3] Wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe określone w załączniku II, III i IV [4] stosuje się do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej.

2. W drodze odstępstwa od ust. 1, jeżeli regionalne organizacje ds. rybołówstwa, w których Wspólnota Europejska jest stroną umawiającą się lub współpracującym podmiotem niebędącym stroną, lub regiony, lub obszary nadbrzeżne, w których Wspólnota Europejska zawarła z krajem trzecim umowę o rybołówstwie, ustaliły regionalne współczynniki przeliczeniowe, należy stosować takie współczynniki.

3. W przypadku gdy nie istnieją wspólnotowe ani regionalne współczynniki przeliczeniowe dla danych gatunków lub postaci, stosuje się współczynnik przeliczeniowy przyjęty przez państwo członkowskie bandery.

Artykuł 5

Metoda obliczeniowa

1. Masę ryb w relacji pełnej otrzymuje się, mnożąc masę ryb przetworzonych przez współczynnik przeliczeniowy określony w art. 4 dla każdego gatunku i postaci.

2. W przypadku postaci wieloczęściowej stosuje się tylko jeden współczynnik przeliczeniowy, odnoszący się do jednej części składowej postaci wieloczęściowej.

Artykuł 6

Stosowanie współczynników przeliczeniowych przez kapitanów statków rybackich

1. [5] Kapitanowie wspólnotowych statków rybackich stosują współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, w dzienniku połowowym, o którym mowa w art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93 i w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1077/2008 (3), w celu:

a) oszacowania masy ryb w relacji pełnej dla ilości znajdujących się na statku rybackim; oraz

b) obliczenia masy ryb w relacji pełnej dla ilości po wyładunku.

2. Jeżeli kapitan statku rybackiego uzna za konieczne użyć kodu postaci „OTH” (inne), to w deklaracji wyładunkowej, o której mowa w art. 8 rozporządzenia (EWG) nr 2847/93, lub deklaracji przeładunkowej, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2807/83, dokładnie opisuje, do jakiej postaci odnosi się kod „OTH”.

Artykuł 7

Stosowanie wspólnotowych współczynników przeliczeniowych przez organy państw członkowskich

Organy państw członkowskich stosują wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe, o których mowa w art. 4, przy obliczaniu masy ryb w relacji pełnej dla wyładunków, w celu monitorowania wykorzystania kwot.

Artykuł 8

Zmiany w rozporządzeniu (EWG) nr 2807/83

Artykuł 1 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2807/83 otrzymuje brzmienie:

„4. Kody określone w załączniku VI oraz kody 3-alfa ustanowione przez FAO dla gatunków ryb stosowane są do wskazywania, pod odpowiednimi pozycjami w dzienniku połowowym, użytego narzędzia połowowego oraz złowionego gatunku.”.

Artykuł 9

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 2009 r.


(1) Dz.U. L 261 z 20.10.1993, s. 1.

(2) Dz.U. L 276 z 10.10.1983, s. 1.

(3) Dz.U. L 295 z 4.11.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK I

KODY POSTACI 3-ALFA

Kody postaci 3-alfa

Postać

Opis

FIL

Filet

Bez głowy, wnętrzności, ości i płetw. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą

FIS

Filet bez skóry

Bez głowy, wnętrzności, ości, płetw i skóry. Z jednej ryby pochodzą dwa filety niepołączone ze sobą

FSB

Ryba filetowana, ze skórą i ościami

Ryba filetowana, ze skórą i ościami

FSP

Ryba filetowana, odskórzona, z drobnymi ościami

Ryba filetowana odskórzona, z drobnymi ościami

GHT

Ryba patroszona, odgłowiona i bez ogona

Wnętrzności, głowa i ogon usunięte

GUG

Ryba patroszona, bez skrzeli

Wnętrzności i skrzela usunięte

GUH

Ryba patroszona, odgłowiona

Wnętrzności i głowa usunięte

GUL

Ryba patroszona, z wątrobą

Wnętrzności usunięte, wątroba pozostawiona

GUS

Ryba patroszona, odskórzona, odgłowiona

Wnętrzności, głowa i skóra usunięte

GUT

Ryba patroszona

Wszystkie wnętrzności usunięte

HEA

Ryba odgłowiona

Głowa usunięta

JAT

Ryba bez ogona, oprawiona metodą japońską (tzw. „Japanese cut”)

Ryba oprawiona metodą japońską (tzw. „Japanese cut”), ogon usunięty

LVR

Wątroby

Wyłącznie wątroby; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod LVR-C

OTH

Inne

Każda inna postać

ROE

Ikra

Wyłącznie ikra; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod ROE-C

CBF

Dorsz rozcięty wzdłuż wpół na kształt motyla

Odgłowiona, skóra, kręgosłup i ogon pozostawione

SUR

Surimi

Surimi

SGT

Ryba solona patroszona

Wnętrzności usunięte, ryba zasolona

TAL

Ogony

Wyłącznie ogony

TNG

Język

Wyłącznie język; w przypadku postaci wieloczęściowej* stosować kod TNG-C

WHL

Ryba cała

Nieprzetworzona

WNG

Płetwy

Wyłącznie płetwy

ZAŁĄCZNIK II

WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB ŚWIEŻYCH

Gatunek: Tuńczyk biały
Thunnus alalunga

ALB

WHL
GUT

1,00
1,11

Gatunek: Beryksy
Beryx
spp.

ALF

WHL

1,00

Gatunek: Sardela
Engraulis encrasicholus

ANE

WHL

1,00

Gatunek: Żabnica
Lophiidae

ANF

WHL
GUT
GUH
TAL

1,00
1,22
3,00
3,00

Gatunek: Kergulena
Champsocephalus gunnari

ANI

WHL

1,00

Gatunek: Argentyna wielka
Argentina silus

ARU

WHL

1,00

Gatunek: Opastun
Thunnus obesus

BET

WHL
GUT
GUH

1,00
1,10
1,29

Gatunek: Molwa niebieska
Molva dypterygia

BLI

WHL
GUT

1,00
1,17

Gatunek: Nagład
Scophthalmus rhombus

BLL

WHL
GUT

1,00
1,09

Gatunek: Pałasz czarny
Aphanopus carbo

BSF

WHL
GUT
HEA

1,00
1,24
1,40

Gatunek: Marlin błękitny
Makaira nigricans

BUM

WHL

1,00

Gatunek: Gromadnik
Mallotus villosus

CAP

WHL

1,00

Gatunek: Dorsz
Gadus morhua

COD

WHL
GUT
GUH
HEA
FIL
FIS

1,00
1,17
1,70
1,38
2,60
2,60

Gatunek: Zimnica
Limanda limanda

DAB

WHL
GUT
GUH

1,00
1,11
1,39

Gatunek: Koleń
Squalus acanthias

DGS

WHL
GUT
GUS

1,00
1,35
2,52

Gatunek: Stornia
Platichthys flesus

FLE

WHL
GUT
GUS

1,00
1,08
1,39

Gatunek: Widlak biały
Phycis blennoides

GFB

WHL
GUT
GUH

1,00
1,11
1,40

Gatunek: Halibut niebieski Reinhardtius hippoglossoides

GHL

WHL
GUT

1,00
1,08

Gatunek: Plamiak
Melanogrammus aeglefinus

HAD

WHL
GUT
GUH

1,00
1,17
1,46

Gatunek: Halibut atlantycki
Hippoglossus hippoglossus

HAL

WHL

1,00

Gatunek: Śledź
Clupea harengus

HER

WHL
GUT
GUH

1,00
1,12
1,19

Gatunek: Morszczuk
Merluccius merluccius

HKE

WHL
GUT
GUH

1,00
1,11
1,40

Gatunek: Widlak bostoński
Urophycis tenuis

HKW

WHL

1,00

Gatunek: Ostrobok
Trachurus
spp.

JAX

WHL
GUT

1,00
1,08

Gatunek: Kryl antarktyczny
Euphausia superba

KRI

WHL

1,00

Gatunek: Złocica
Microstomus kitt

LEM

WHL
GUT

1,00
1,05

Gatunek: Smuklice
Lepidorhombus
spp.

LEZ

WHL
GUT
FIL

1,00
1,06
2,50

Gatunek: Krokodylec
Channichthys rhinoceratus

LIC

WHL

1,00

Gatunek: Molwa
Molva molva

LIN

WHL
GUT
GUH
FIL

1,00
1,14
1,32
2,64

Gatunek: Makrela atlantycka
Scomber scombrus

MAC

WHL
GUT

1,00
1,09

Gatunek: Homarzec
Nephrops norvegicus

NEP

WHL
TAL

1,00
3,00

Gatunek: Nototenia żółta
Notothenia gibberifrons

NOG

WHL

1,00

Gatunek: Okowiel
Trisopterus esmarkii

NOP

WHL

1,00

Gatunek: Nototenia marmurkowa
Notothenia rossii

NOR

WHL

1,00

Gatunek: Gardłosz atlantycki
Hoplostethus atlanticus

ORY

WHL

1,00

Gatunek: Krab kieszeniec
Chionoecetes
spp.

PCR

WHL

1,00

Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp.
Penaeus spp.

PEN

WHL

1,00

Gatunek: Gładzica
Pleuronectes platessa

PLE

WHL
GUT
GUH
FIL

1,00
1,05
1,39
2,40

Gatunek: Czarniak
Pollachius virens

POK

WHL
GUT

1,00
1,19

Gatunek: Rdzawiec
Pollachius pollachius

POL

WHL
GUT

1,00
1,17

Gatunek: Krewetka północna
Pandalus borealis

PRA

WHL

1,00

Gatunek: Karmazyny
Sebastes
spp.

RED

WHL
GUT

1,00
1,19

Gatunek: Buławik siwy
Macrourus berglax

RHG

WHL

1,00

Gatunek: Buławik czarny
Coryphaenoides rupestris

RNG

WHL
GUT
GUH
GHT

1,00
1,11
1,92
3,20

Gatunek: Dobijaki
Ammodytes
spp.

SAN

WHL

1,00

Gatunek: Bogar
Pagellus bogaraveo

SBR

WHL
GUT

1,00
1,11

Gatunek: Deania histricosa
Deania histricosa

SDH

WHL

1,00

Gatunek: Deania profundorum
Deania profundorum

SDU

WHL

1,00

Gatunek: Georgianka
Pseudochaenichthys georgianus

SGI

WHL

1,00

Gatunek: Sola zwyczajna
Solea solea

SOL

WHL
GUT

1,00
1,04

Gatunek: Szprot
Sprattus sprattus

SPR

WHL

1,00

Gatunek: Kalmar illeks
Illex illecebrosus

SQI

WHL

1,00

Gatunek: Kałamarnica
Martialia hyadesi

SQS

WHL

1,00

Gatunek: Rajowate
Rajidae

SRX

WHL
GUT
WNG

1,00
1,13
2,09

Gatunek: Włócznik
Xiphias gladius

SWO

WHL
GUT
GUH

1,00
1,11
1,31

Gatunek: Antar patagoński
Dissostichus eleginoides

TOP

WHL

1,00

Gatunek: Skarp/turbot
Psetta maxima

TUR

WHL
GUT

1,00
1,09

Gatunek: Brosma
Brosme brosme

USK

WHL
GUT

1,00
1,14

Gatunek: Błękitek
Micromesistius poutassou

WHB

WHL
GUT

1,00
1,15

Gatunek: Witlinek
Merlangius merlangus

WHG

WHL
GUT

1,00
1,18

Gatunek: Marlin biały
Tetrapturus albidus

WHM

WHL

1,00

Gatunek: Szkarłacica
Glyptocephalus cynoglossus

WIT

WHL
GUT

1,00
1,06

Gatunek: Żółcica
Limanda ferruginea

YEL

WHL

1,00

ZAŁĄCZNIK III

WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB ŚWIEŻYCH SOLONYCH

Gatunek: Molwa
Molva molva

LIN

SGT

2,80

ZAŁĄCZNIK IV

WSPÓLNOTOWE WSPÓŁCZYNNIKI PRZELICZENIOWE DLA RYB MROŻONYCH

Gatunek: Tuńczyk biały
Thunnus alalunga

ALB

WHL

1,00

GUT

1,23

Gatunek: Beryksy
Beryx
spp.

ALF

WHL

1,00

Gatunek: Sardela
Engraulis encrasicholus

ANE

WHL

1,00

Gatunek: Żabnica
Lophiidae

ANF

WHL

1,00

GUT

1,22

GUH

3,04

TAL

3,00

FIS

5,60

Gatunek: Kergulena
Champsocephalus gunnari

ANI

WHL

1,00

Gatunek: Argentyna wielka
Argentina silus

ARU

WHL

1,00

Gatunek: Opastun
Thunnus obesus

BET

WHL

1,00

GUT

1,29

HEA

1,25

Gatunek: Molwa niebieska
Molva dypterygia

BLI

WHL

1,00

GUT

1,17

GUH

1,40

Gatunek: Nagład
Scophthalmus rhombus

BLL

WHL

1,00

Gatunek: Pałasz czarny
Aphanopus carbo

BSF

WHL
GUT

1,00
1,48

Gatunek: Marlin błękitny
Makaira nigricans

BUM

WHL

1,00

Gatunek: Gromadnik
Mallotus villosus

CAP

WHL

1,00

Gatunek: Dorsz
Gadus morhua

COD

WHL

1,00

GUT

1,17

GUH

1,70

FIL

2,60

FIS

2,60

FSP

2,95

CBF

1,63

Gatunek: Zimnica
Limanda limanda

DAB

WHL

1,00

Gatunek: Koleń
Squalus acanthias

DGS

WHL GUS

1,00 2,52

Gatunek: Stornia
Platichthys flesus

FLE

WHL

1,00

Gatunek: Widlak biały
Phycis blennoides

GFB

WHL

1,00

GUT

1,12

GUH

1,40

Gatunek: Halibut niebieski
Reinhardtius hippoglossoides

GHL

WHL

1,00

GUT

1,08

GUH

1,39

Gatunek: Plamiak
Melanogrammus aeglefinus

HAD

WHL

1,00

GUT

1,17

GUH

1,46

FIL

2,60

FIS

2,60

FSB

2,70

FSP

3,00

Gatunek: Halibut atlantycki
Hippoglossus hippoglossus

HAL

WHL

1,00

Gatunek: Śledź
Clupea harengus

HER

WHL

1,00

Gatunek: Morszczuk
Merluccius merluccius

HKE

WHL

1,00

GUT

1,34

GUH

1,67

Gatunek: Widlak bostoński
Urophycis tenuis

HKW

WHL

1,00

Gatunek: Ostroboki
Trachurus
spp.

JAX

WHL

1,00

GUT

1,08

Gatunek: Kryl antarktyczny
Euphausia superba

KRI

WHL

1,00

Gatunek: Złocica
Microstomus kitt

LEM

WHL

1,00

GUT

1,05

Gatunek: Smuklice
Lepidorhombus
spp.

LEZ

WHL

1,00

GUT

1,06

Gatunek: Krokodylec
Channichthys rhinoceratus

LIC

WHL

1,00

Gatunek: Molwa
Molva molva

LIN

WHL

1,00

GUT

1,14

GUH

1,33

FIL

2,80

FSP

2,30

Gatunek: Makrela atlantycka
Scomber scombrus

MAC

WHL

1,00

GUT

1,11

Gatunek: Homarzec
Nephrops norvegicus

NEP

WHL

1,00

TAL

3,00

Gatunek: Nototenia żółta
Notothenia gibberifrons

NOG

WHL

1,00

Gatunek: Okowiel
Trisopterus esmarkii

NOP

WHL

1,00

Gatunek: Nototenia marmurkowa
Notothenia rossii

NOR

WHL

1,00

Gatunek: Gardłosz atlantycki
Hoplostethus atlanticus

ORY

WHL

1,00

Gatunek: Krab kieszeniec
Chionoecetes
spp.

PCR

WHL

1,00

Gatunek: Krewetki z gatunków należących do Penaeus spp.
Penaeus
spp.

PEN

WHL

1,00

Gatunek: Gładzica
Pleuronectes platessa

PLE

WHL

1,00

GUT

1,07

Gatunek: Czarniak
Pollachius virens

POK

WHL

1,00

GUT

1,19

GUH

1,44

FIS

2,78

FSB

2,12

FSP

2,43

Gatunek: Rdzawiec
Pollachius pollachius

POL

WHL

1,00

GUT

1,17

Gatunek: Krewetka północna
Pandalus borealis

PRA

WHL

1,00

Gatunek: Karmazyny
Sebastes
spp.

RED

WHL

1,00

GUT

1,19

GUH

1,78

FIS

3,37

FSP

3,00

JAT

1,90

Gatunek: Buławik siwy
Macrourus berglax

RHG

WHL

1,00

Gatunek: Buławik czarny
Coryphaenoides rupestris

RNG

WHL

1,00

GUT

1,11

GUH

1,92

Gatunek: Dobijaki
Ammodytes
spp.

SAN

WHL

1,00

Gatunek: Bogar
Pagellus bogaraveo

SBR

WHL GUT

1,00 1,11

Gatunek: Deania histricosa
Deania histricosa

SDH

WHL

1,00

Gatunek: Deania profundorum
Deania profundorum

SDU

WHL

1,00

Gatunek: Georgianka
Pseudochaenichthys georgianus

SGI

WHL

1,00

Gatunek: Sola zwyczajna
Solea solea

SOL

WHL

1,00

Gatunek: Szprot
Sprattus sprattus

SPR

WHL

1,00

Gatunek: Kalmar illeks
Illex illecebrosus

SQI

WHL

1,00

Gatunek: Kałamarnica
Martialia hyadesi

SQS

WHL

1,00

Gatunek: Rajowate
Rajidae

SRX

WHL

1,00

GUT

1,13

WNG

2,09

Gatunek: Włócznik
Xiphias gladius

swo

WHL

1,00

GUT

1,12

GUH

1,31

HEA

1,33

GHT

1,33

Gatunek: Antar patagoński
Dissostichus eleginoides

TOP

WHL

1,00

Gatunek: Skarp
Psetta maxima

TUR

WHL GUT

1,00 1,09

Gatunek: Brosma
Brosme brosme

USK

WHL

1,00

Gatunek: Błękitek
Micromesistius poutassou

WHB

WHL

1,00

GUT

1,15

FIS

2,65

SUR

2,97

Gatunek: Witlinek
Merlangius merlangus

WHG

WHL
GUT

1,00
1,18

Gatunek: Marlin biały
Tetrapturus albidus

WHM

WHL

1,00

Gatunek: Szkarłacica
Glyptocephalus cynoglossus

WIT

WHL

1,00

Gatunek: Żółcica
Limanda ferruginea

YEL

WHL

1,00

[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.

[2] Art. 3 lit. g) w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.

[3] Art. 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.

[4] Załącznik IV dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.

[5] Art. 6 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1282/2009 z dnia 22 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 409/2009 ustalające wspólnotowe współczynniki przeliczeniowe i kody postaci stosowane do przeliczania masy ryb przetworzonych na masę ryb w relacji pełnej (Dz.Urz.UE L 344 z 23.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2010 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2010 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00