Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 291 str. 29
Wersja aktualna od 2009-11-08
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 291 str. 29
Wersja aktualna od 2009-11-08
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA NR 1/2009

z dnia 22 października 2009 r.

zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

(2009/819/WE)

RADA STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA,

uwzględniając Układ eurośródziemnomorski z dnia 17 lipca 1995 r. ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony (1), zwany dalej „układem”, w szczególności jego art. 10 i 80,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją nr 1/1999 (2), zgodnie z art. 10 ust. 2 układu, ustanowiono oddzielne określenie przez Republikę Tunezyjską elementu rolnego ceł podstawowych nakładanych na produkty pochodzące ze Wspólnoty, wymienione w załączniku 2 do układu.

(2) Art. 10 ust. 4 układu przewiduje, że Republika Tunezyjska znosi element przemysłowy ceł od chwili wejścia w życie układu w 1998 r.

(3) W związku z trudnościami napotkanymi w trakcie znoszenia elementu przemysłowego ceł, przewidzianego w art. 10 ust. 2, 3 i 4 układu, w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku 2, grupa ekspertów Komisji i Republiki Tunezyjskiej, działających w ramach mandatu Rady Stowarzyszenia, spotkała się dziesięć razy w latach 2003–2007.

(4) Grupa ekspertów doszła do wniosku, że należy zmienić oddzielne określenie elementu rolnego ceł podstawowych, a w konsekwencji zmienić załączniki do decyzji 1/1999. Zmiana ta nie powinna mieć wpływu ani na cła podstawowe, ani na kalendarz znoszenia ceł ustalony w układzie.

(5) Zmianę tę należy wprowadzić w drodze decyzji Rady Stowarzyszenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Załączniki I i II do decyzji nr 1/1999 zastępuje się odpowiednio załącznikami I i II do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Republika Tunezyjska, państwa członkowskie i Wspólnota są zobowiązane, każde w swoim zakresie, do podjęcia środków niezbędnych do wykonania niniejszej decyzji.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej przyjęciu przez Radę Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia
C. BILDT
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 278 z 21.10.2005, s. 9.

(2) Dz.U. L 298 z 19.11.1999, s. 16.

ZAŁĄCZNIK I

Kod CN (1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995
(w %)
Element rolny
(w %)

0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:

0710 40 00

– Kukurydza cukrowa

43

30

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:

0711 90 30

– – – Kukurydza cukrowa

43

42

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

1702 50 00

– Fruktoza chemicznie czysta

29

10

1903

Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnych postaciach:

29

10

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

1904 20

– Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10

– – Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych

43

32

– – Pozostałe:

1904 20 91

– – – Otrzymane z kukurydzy

43

32

1904 20 95

– – – Otrzymane z ryżu

43

32

1904 20 99

– – – Pozostałe

43

32

1904 30 00

– Pszenica spęczniona

43

15

2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:

2001 90

– Pozostałe:

2001 90 30

– – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)

43

27

2001 90 40

– – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej

43

15

2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2004 10

– Ziemniaki:

– – Pozostałe

2004 10 91

– – – W postaci mąki, mączki lub płatków

43

10

2004 90

– Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:

2004 90 10

– – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)

43

19

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2005 20

– Ziemniaki:

2005 20 10

– – W postaci mąki, mączki lub płatków

43

12

2005 80 00

– Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)

43

21

2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

2008 99

– – Pozostałe:

– – – Niezawierające dodatku alkoholu:

– – – – Niezawierające dodatku cukru:

2008 99 85

– – – – – Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata).

43

10

2008 99 91

– – – – – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej

43

15

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

– Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:

2101 12

– – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy:

2101 12 98

– – – Pozostałe z wyjątkiem przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy

43

10

2101 20

– Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej):

– – Ekstrakty, esencje lub koncentraty

– – – Przetwory:

2101 20 92

– – – Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej)

43

10

2101 20 98

– – – Pozostałe

43

10

2101 30

– Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

– – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy:

2101 30 19

– – – Pozostałe (inne niż palona cykoria)

43

0

– – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy:

2101 30 99

– – – Pozostałe (inne niż palona cykoria)

43

0

2905

Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:

– Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:

2905 43 00

– – Mannit

20

0

2905 44

– – D-sorbit (sorbitol):

– – – W roztworze wodnym:

2905 44 11

– – – – Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu

20

0

2905 44 19

– – – – Pozostałe

20

0

– – – Pozostałe

2905 44 91

– – – – Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu

20

0

2905 44 99

– – – – Pozostałe

20

0

ex 3501

Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:

3501 10

– Kazeina

20

0

3501 90

– Pozostałe:

3501 90 90

– – Pozostałe

20

0

3824

Gotowe spoiwa dla form lub rdzeni odlewniczych; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

3824 60

– Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:

– – W roztworze wodnym:

3824 60 11

– – – Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu

23

0

3824 60 19

– – – Pozostałe

23

0

– – Pozostałe:

3824 60 91

– – – Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu

23

0

3824 60 99

– – – Pozostałe

23

0

(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

ZAŁĄCZNIK II

Kod NC (1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995
(w %)
Element rolny
(w %)

ex 1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:

1517 10

– Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:

1517 10 10

– – Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka

43

32

1517 90

– Pozostałe:

1517 90 10

– – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka

43

32

1520 00 00

Gliceryna surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe

20

10

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:

1704 10

Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:

ex 1704 10 10

– – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), w paskach

43

32

ex 1704 10 10

– – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), inna niż w paskach

43

43

1704 10 90

– – Zawierająca mniej niż 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

43

43

1704 90

– Pozostałe:

1704 90 10

– – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % sacharozy w masie, ale niezawierający innych dodanych substancji

43

32

1704 90 30

– – Biała czekolada

43

43

– – Pozostałe

1704 90 51

– – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej

43

43

1704 90 55

– – – Pastylki na gardło i dropsy na kaszel

43

23

1704 90 61

– – – Wyroby pokryte cukrem

43

43

– – – Pozostałe:

1704 90 65

– – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych

43

43

1704 90 71

– – – – Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane

43

43

1704 90 75

– – – – Toffi, karmelki i podobne cukierki

43

43

– – – – Pozostałe

1704 90 81

– – – – – Wyroby cukiernicze prasowane

43

43

1704 90 99

– – – – Pozostałe

43

43

1803

Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona:

1803 10 00

– Nieodtłuszczona

33

18

1803 20 00

– Odtłuszczona całkowicie lub częściowo

33

18

1805 00 00

Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

43

18

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

1806 10

– Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 15

– – Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

43

32

1806 10 20

– – Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

43

32

1806 10 30

– – Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

43

32

1806 10 90

– – Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

43

32

1806 20

– Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:

1806 20 10

– – Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie

43

43

1806 20 30

– – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie

43

32

– – Pozostałe:

1806 20 50

– – – Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego

40

32

1806 20 70

– – – Przetwory sporządzone z okruchów czekolady mlecznej

43

32

1806 20 80

– – – Polewa czekoladowa

43

32

1806 20 95

– – – Pozostałe

43

43

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 31 00

– – Z nadzieniem:

43

43

– – Bez nadzienia:

1806 32 10

– – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów

43

43

1806 32 90

– – – Pozostałe

43

43

1806 90

– Pozostałe:

– – Czekolada i wyroby czekoladowe:

– – – Czekolady (w tym praliny), nadziewane lub nienadziewane:

1806 90 11

– – – – Zawierające alkohol

43

17

1806 90 19

– – – – Pozostałe

43

43

– – – Pozostałe:

1806 90 31

– – – – Nadziewane

43

43

1806 90 39

– – – – Bez nadzienia

43

43

1806 90 50

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

43

43

1806 90 60

– – Wyroby do smarowania zawierające kakao

43

43

1806 90 70

– – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów

43

43

1806 90 90

– – Pozostałe

43

43

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

1901 10 00

– Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej:

ex 1901 10 00

Mleko w proszku zawierające kakao

43

19

ex 1901 10 00

Mleko w proszku niezawierające kakao

20

19

ex 1901 10 00

Mleko dla dzieci chorych i dla niemowląt

15

10

ex 1901 10 00

Pozostałe przetwory wykorzystywane w żywieniu dzieci

43

19

1901 20 00

Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905

43

43

1901 90

– Pozostałe:

– – Ekstrakt słodowy:

1901 90 11

O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej

29

10

1901 90 19

– – – Pozostałe

29

10

– – Pozostałe:

1901 90 91

– – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404

29

10

1901 90 99

– – – Pozostałe

29

29

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

1904 10

– Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych:

1904 10 10

– – Otrzymane z kukurydzy

43

43

1904 10 30

– – Otrzymane z ryżu

43

43

1904 10 90

– – Pozostałe

43

43

1904 90

– Pozostałe:

1904 90 10

– – Ryż

43

15

1904 90 80

– – Pozostałe

43

32

2105

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao:

2105 00 10

– Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów

43

43

– Zawierające tłuszcz mleka

2105 00 91

– – 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy

43

43

2105 00 99

– – 7 % masy lub więcej

43

43

2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

2106 10

– Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe:

2106 10 20

– – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi

43

0

2106 10 80

– – Pozostałe:

43

0

2106 90

– Pozostałe:

– Pozostałe:

2106 90 92

– – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi

43

0

ex 2106 90 98

– – – Pozostałe, z wyjątkiem wymienionych w pozycjach 2106 90 98 200 i 2106 90 98 915

43

0

2106 90 98 200

– – – – Fondue

43

10

2106 90 98 915

– – – – Proszki do przygotowywania kremów

43

10

2202

Wody, łącznie z wodami mineralnymi i napowietrzanymi, zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub aromatyzowane, oraz inne napoje bezalkoholowe, niezawierające soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją 2009:

2202 90

– Pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:

– – Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404:

2202 90 91

– – – Poniżej 0,2 %

43

10

2202 90 95

– – – 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 %

43

10

2202 90 99

– – – 2 % lub więcej

43

10

2203 00

Piwo wytworzone ze słodu

43

43

2208

Alkohol etylowy nieskażony o zawartości alkoholu poniżej 80 % vol; okowity, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:

2208 20

– Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron

43

10

2208 30

– Whisky

43

10

2208 40

– Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej

43

10

2208 50

– Gin i gin Geneva

43

10

2208 60

– Wódka

– – O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:

2208 60 11

– – – Nieprzekraczającej 2 l

43

10

– – O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości:

2208 60 91

– – – Nieprzekraczającej 2 l

43

10

2208 60 99

– – – Większej niż 2 litry

43

10

2208 70

– Likiery:

2208 70 10

– – W pojemnikach o objętości nieprzekraczającej 2 litrów

43

0

2208 70 90

– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

43

0

2208 90

– Pozostałe:

– – Arak, w pojemnikach o objętości:

2208 90 11

– – – Nieprzekraczającej 2 l

43

10

2208 90 19

– – – Większej niż 2 litry

43

10

– – Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe, wiśniowe i czereśniowe w pojemnikach o objętości:

2208 90 33

– – – Nieprzekraczającej 2 l

43

10

2208 90 38

– – – Większej niż 2 litry

43

10

– – Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe w pojemnikach o objętości:

– – – Nieprzekraczającej 2 l:

2208 90 41

– – – – Ouzo

43

10

– – – – Pozostałe:

– – – – – Napoje spirytusowe:

– – – – – – Na bazie owoców:

2208 90 45

– – – – – – – Calvados

43

10

2208 90 48

– – – – – – – Pozostałe

43

10

– – – – – – Pozostałe:

2208 90 52

– – – – – – – Korn

43

10

2208 90 54

– – – – – – – Tequila

43

0

2208 90 56

– – – – – – – Pozostałe

43

0

2208 90 69

– – – – – Pozostałe napoje spirytusowe

43

0

– – – O objętości większej niż 2 litry:

– – – – Napoje spirytusowe:

2208 90 71

– – – – – Destylowane z owoców

43

0

2208 90 75

– – – – – Tequila

43

0

2208 90 77

– – – – – Pozostałe

43

0

2208 90 78

– – – – Pozostałe napoje spirytusowe

43

0

– – Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości:

2208 90 91

– – – Nieprzekraczającej 2 l

43

0

2208 90 99

– – – Większej niż 2 litry

43

0

2402

Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

2402 10 00

– Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń

34

10

2402 20

– Papierosy zawierające tytoń:

2402 20 10

– – Zawierające goździki

34

10

2402 20 90

– – Pozostałe

34

10

2402 90 00

– Pozostałe

34

10

2905 45 00

– – Gliceryna

20

10

2915

Nasycone alifatyczne kwasy monokarboksylowe i ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenkokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:

2915 90

– Pozostałe

20

0

3505

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje na bazie skrobi, dekstryn lub pozostałych skrobi modyfikowanych:

3505 10

– Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:

3505 10 10

– – Dekstryny

20

0

– – Pozostałe skrobie modyfikowane:

3505 10 90

– – – Pozostałe skrobie modyfikowane, inne niż estryfikowane lub eteryfikowane

20

0

3505 20

– Kleje:

3505 20 10

– – Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

20

0

3505 20 30

– – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

20

0

3505 20 50

– – Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

20

0

3505 20 90

– – Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

20

0

3809

Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

3809 10

– Na bazie substancji skrobiowych:

3809 10 10

– – Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji

20

0

3809 10 30

– – Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy

20

0

3809 10 50

– – Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy

20

0

3809 10 90

– – Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji

20

0

3823

Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe:

– Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji

3823 11 00

– – Kwas stearynowy

20

10

3823 12 00

– – Kwas oleinowy

20

10

3823 13 00

– – Kwasy tłuszczowe oleju talowego

20

10

3823 19

– – Pozostałe:

3823 19 10

– – – Kwasy tłuszczowe destylowane

20

10

3823 19 30

– – – Destylat kwasów tłuszczowych

20

10

3823 19 90

– – – Pozostałe

20

10

3823 70 00

– Przemysłowe alkohole tłuszczowe

20

10

(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00