Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-11-08
Wersja aktualna od 2009-11-08
obowiązujący
Alerty
DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA NR 1/2009
z dnia 22 października 2009 r.
zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony
(2009/819/WE)
RADA STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA,
uwzględniając Układ eurośródziemnomorski z dnia 17 lipca 1995 r. ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony (1), zwany dalej „układem”, w szczególności jego art. 10 i 80,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją nr 1/1999 (2), zgodnie z art. 10 ust. 2 układu, ustanowiono oddzielne określenie przez Republikę Tunezyjską elementu rolnego ceł podstawowych nakładanych na produkty pochodzące ze Wspólnoty, wymienione w załączniku 2 do układu.
(2) Art. 10 ust. 4 układu przewiduje, że Republika Tunezyjska znosi element przemysłowy ceł od chwili wejścia w życie układu w 1998 r.
(3) W związku z trudnościami napotkanymi w trakcie znoszenia elementu przemysłowego ceł, przewidzianego w art. 10 ust. 2, 3 i 4 układu, w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku 2, grupa ekspertów Komisji i Republiki Tunezyjskiej, działających w ramach mandatu Rady Stowarzyszenia, spotkała się dziesięć razy w latach 2003–2007.
(4) Grupa ekspertów doszła do wniosku, że należy zmienić oddzielne określenie elementu rolnego ceł podstawowych, a w konsekwencji zmienić załączniki do decyzji 1/1999. Zmiana ta nie powinna mieć wpływu ani na cła podstawowe, ani na kalendarz znoszenia ceł ustalony w układzie.
(5) Zmianę tę należy wprowadzić w drodze decyzji Rady Stowarzyszenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Załączniki I i II do decyzji nr 1/1999 zastępuje się odpowiednio załącznikami I i II do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Republika Tunezyjska, państwa członkowskie i Wspólnota są zobowiązane, każde w swoim zakresie, do podjęcia środków niezbędnych do wykonania niniejszej decyzji.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej przyjęciu przez Radę Stowarzyszenia.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.
W imieniu Rady Stowarzyszenia | |
C. BILDT | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 278 z 21.10.2005, s. 9.
(2) Dz.U. L 298 z 19.11.1999, s. 16.
ZAŁĄCZNIK I
Kod CN (1) | Oznaczenie towarów | DD 1.1.1995 (w %) | Element rolny (w %) |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: | ||
0710 40 00 | – Kukurydza cukrowa | 43 | 30 |
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: | ||
0711 90 30 | – – – Kukurydza cukrowa | 43 | 42 |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: | ||
1702 50 00 | – Fruktoza chemicznie czysta | 29 | 10 |
1903 | Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnych postaciach: | 29 | 10 |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
1904 20 | – Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: | ||
1904 20 10 | – – Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych | 43 | 32 |
– – Pozostałe: | |||
1904 20 91 | – – – Otrzymane z kukurydzy | 43 | 32 |
1904 20 95 | – – – Otrzymane z ryżu | 43 | 32 |
1904 20 99 | – – – Pozostałe | 43 | 32 |
1904 30 00 | – Pszenica spęczniona | 43 | 15 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: | ||
2001 90 | – Pozostałe: | ||
2001 90 30 | – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | 43 | 27 |
2001 90 40 | – – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej | 43 | 15 |
2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | ||
2004 10 | – Ziemniaki: | ||
– – Pozostałe | |||
2004 10 91 | – – – W postaci mąki, mączki lub płatków | 43 | 10 |
2004 90 | – Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | ||
2004 90 10 | – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | 43 | 19 |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: | ||
2005 20 | – Ziemniaki: | ||
2005 20 10 | – – W postaci mąki, mączki lub płatków | 43 | 12 |
2005 80 00 | – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | 43 | 21 |
2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
2008 99 | – – Pozostałe: | ||
– – – Niezawierające dodatku alkoholu: | |||
– – – – Niezawierające dodatku cukru: | |||
2008 99 85 | – – – – – Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata). | 43 | 10 |
2008 99 91 | – – – – – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej | 43 | 15 |
2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | ||
– Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | |||
2101 12 | – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy: | ||
2101 12 98 | – – – Pozostałe z wyjątkiem przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy | 43 | 10 |
2101 20 | – Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej): | ||
– – Ekstrakty, esencje lub koncentraty | |||
– – – Przetwory: | |||
2101 20 92 | – – – Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej) | 43 | 10 |
2101 20 98 | – – – Pozostałe | 43 | 10 |
2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | ||
– – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy: | |||
2101 30 19 | – – – Pozostałe (inne niż palona cykoria) | 43 | 0 |
– – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy: | |||
2101 30 99 | – – – Pozostałe (inne niż palona cykoria) | 43 | 0 |
2905 | Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: | ||
– Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe: | |||
2905 43 00 | – – Mannit | 20 | 0 |
2905 44 | – – D-sorbit (sorbitol): | ||
– – – W roztworze wodnym: | |||
2905 44 11 | – – – – Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu | 20 | 0 |
2905 44 19 | – – – – Pozostałe | 20 | 0 |
– – – Pozostałe | |||
2905 44 91 | – – – – Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu | 20 | 0 |
2905 44 99 | – – – – Pozostałe | 20 | 0 |
ex 3501 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | ||
3501 10 | – Kazeina | 20 | 0 |
3501 90 | – Pozostałe: | ||
3501 90 90 | – – Pozostałe | 20 | 0 |
3824 | Gotowe spoiwa dla form lub rdzeni odlewniczych; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
3824 60 | – Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44: | ||
– – W roztworze wodnym: | |||
3824 60 11 | – – – Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu | 23 | 0 |
3824 60 19 | – – – Pozostałe | 23 | 0 |
– – Pozostałe: | |||
3824 60 91 | – – – Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D–sorbitu | 23 | 0 |
3824 60 99 | – – – Pozostałe | 23 | 0 |
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r. |
ZAŁĄCZNIK II
Kod NC (1) | Oznaczenie towarów | DD 1.1.1995 (w %) | Element rolny (w %) |
ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: |
|
|
1517 10 | – Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: | ||
1517 10 10 | – – Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka | 43 | 32 |
1517 90 | – Pozostałe: | ||
1517 90 10 | – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka | 43 | 32 |
1520 00 00 | Gliceryna surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe | 20 | 10 |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: | ||
1704 10 | Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: | ||
ex 1704 10 10 | – – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), w paskach | 43 | 32 |
ex 1704 10 10 | – – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), inna niż w paskach | 43 | 43 |
1704 10 90 | – – Zawierająca mniej niż 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 43 | 43 |
1704 90 | – Pozostałe: | ||
1704 90 10 | – – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % sacharozy w masie, ale niezawierający innych dodanych substancji | 43 | 32 |
1704 90 30 | – – Biała czekolada | 43 | 43 |
– – Pozostałe | |||
1704 90 51 | – – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej | 43 | 43 |
1704 90 55 | – – – Pastylki na gardło i dropsy na kaszel | 43 | 23 |
1704 90 61 | – – – Wyroby pokryte cukrem | 43 | 43 |
– – – Pozostałe: | |||
1704 90 65 | – – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | 43 | 43 |
1704 90 71 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane | 43 | 43 |
1704 90 75 | – – – – Toffi, karmelki i podobne cukierki | 43 | 43 |
– – – – Pozostałe | |||
1704 90 81 | – – – – – Wyroby cukiernicze prasowane | 43 | 43 |
1704 90 99 | – – – – Pozostałe | 43 | 43 |
1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona: | ||
1803 10 00 | – Nieodtłuszczona | 33 | 18 |
1803 20 00 | – Odtłuszczona całkowicie lub częściowo | 33 | 18 |
1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 43 | 18 |
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: | ||
1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | ||
1806 10 15 | – – Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 43 | 32 |
1806 10 20 | – – Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 43 | 32 |
1806 10 30 | – – Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 43 | 32 |
1806 10 90 | – – Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 43 | 32 |
1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: | ||
1806 20 10 | – – Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie | 43 | 43 |
1806 20 30 | – – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie | 43 | 32 |
– – Pozostałe: | |||
1806 20 50 | – – – Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego | 40 | 32 |
1806 20 70 | – – – Przetwory sporządzone z okruchów czekolady mlecznej | 43 | 32 |
1806 20 80 | – – – Polewa czekoladowa | 43 | 32 |
1806 20 95 | – – – Pozostałe | 43 | 43 |
– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: | |||
1806 31 00 | – – Z nadzieniem: | 43 | 43 |
– – Bez nadzienia: | |||
1806 32 10 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 43 | 43 |
1806 32 90 | – – – Pozostałe | 43 | 43 |
1806 90 | – Pozostałe: | ||
– – Czekolada i wyroby czekoladowe: | |||
– – – Czekolady (w tym praliny), nadziewane lub nienadziewane: | |||
1806 90 11 | – – – – Zawierające alkohol | 43 | 17 |
1806 90 19 | – – – – Pozostałe | 43 | 43 |
– – – Pozostałe: | |||
1806 90 31 | – – – – Nadziewane | 43 | 43 |
1806 90 39 | – – – – Bez nadzienia | 43 | 43 |
1806 90 50 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 43 | 43 |
1806 90 60 | – – Wyroby do smarowania zawierające kakao | 43 | 43 |
1806 90 70 | – – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | 43 | 43 |
1806 90 90 | – – Pozostałe | 43 | 43 |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
1901 10 00 | – Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej: | ||
ex 1901 10 00 | Mleko w proszku zawierające kakao | 43 | 19 |
ex 1901 10 00 | Mleko w proszku niezawierające kakao | 20 | 19 |
ex 1901 10 00 | Mleko dla dzieci chorych i dla niemowląt | 15 | 10 |
ex 1901 10 00 | Pozostałe przetwory wykorzystywane w żywieniu dzieci | 43 | 19 |
1901 20 00 | Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | 43 | 43 |
1901 90 | – Pozostałe: | ||
– – Ekstrakt słodowy: | |||
1901 90 11 | O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej | 29 | 10 |
1901 90 19 | – – – Pozostałe | 29 | 10 |
– – Pozostałe: | |||
1901 90 91 | – – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 | 29 | 10 |
1901 90 99 | – – – Pozostałe | 29 | 29 |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
1904 10 | – Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych: | ||
1904 10 10 | – – Otrzymane z kukurydzy | 43 | 43 |
1904 10 30 | – – Otrzymane z ryżu | 43 | 43 |
1904 10 90 | – – Pozostałe | 43 | 43 |
1904 90 | – Pozostałe: | ||
1904 90 10 | – – Ryż | 43 | 15 |
1904 90 80 | – – Pozostałe | 43 | 32 |
2105 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao: | ||
2105 00 10 | – Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów | 43 | 43 |
– Zawierające tłuszcz mleka | |||
2105 00 91 | – – 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy | 43 | 43 |
2105 00 99 | – – 7 % masy lub więcej | 43 | 43 |
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
2106 10 | – Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe: | ||
2106 10 20 | – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 43 | 0 |
2106 10 80 | – – Pozostałe: | 43 | 0 |
2106 90 | – Pozostałe: | ||
– Pozostałe: | |||
2106 90 92 | – – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 43 | 0 |
ex 2106 90 98 | – – – Pozostałe, z wyjątkiem wymienionych w pozycjach 2106 90 98 200 i 2106 90 98 915 | 43 | 0 |
2106 90 98 200 | – – – – Fondue | 43 | 10 |
2106 90 98 915 | – – – – Proszki do przygotowywania kremów | 43 | 10 |
2202 | Wody, łącznie z wodami mineralnymi i napowietrzanymi, zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub aromatyzowane, oraz inne napoje bezalkoholowe, niezawierające soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją 2009: | ||
2202 90 | – Pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009: | ||
– – Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404: | |||
2202 90 91 | – – – Poniżej 0,2 % | 43 | 10 |
2202 90 95 | – – – 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 % | 43 | 10 |
2202 90 99 | – – – 2 % lub więcej | 43 | 10 |
2203 00 | Piwo wytworzone ze słodu | 43 | 43 |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o zawartości alkoholu poniżej 80 % vol; okowity, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: | ||
2208 20 | – Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron | 43 | 10 |
2208 30 | – Whisky | 43 | 10 |
2208 40 | – Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej | 43 | 10 |
2208 50 | – Gin i gin Geneva | 43 | 10 |
2208 60 | – Wódka | ||
– – O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości: | |||
2208 60 11 | – – – Nieprzekraczającej 2 l | 43 | 10 |
– – O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości: | |||
2208 60 91 | – – – Nieprzekraczającej 2 l | 43 | 10 |
2208 60 99 | – – – Większej niż 2 litry | 43 | 10 |
2208 70 | – Likiery: | ||
2208 70 10 | – – W pojemnikach o objętości nieprzekraczającej 2 litrów | 43 | 0 |
2208 70 90 | – – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 43 | 0 |
2208 90 | – Pozostałe: | ||
– – Arak, w pojemnikach o objętości: | |||
2208 90 11 | – – – Nieprzekraczającej 2 l | 43 | 10 |
2208 90 19 | – – – Większej niż 2 litry | 43 | 10 |
– – Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe, wiśniowe i czereśniowe w pojemnikach o objętości: | |||
2208 90 33 | – – – Nieprzekraczającej 2 l | 43 | 10 |
2208 90 38 | – – – Większej niż 2 litry | 43 | 10 |
– – Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe w pojemnikach o objętości: | |||
– – – Nieprzekraczającej 2 l: | |||
2208 90 41 | – – – – Ouzo | 43 | 10 |
– – – – Pozostałe: | |||
– – – – – Napoje spirytusowe: | |||
– – – – – – Na bazie owoców: | |||
2208 90 45 | – – – – – – – Calvados | 43 | 10 |
2208 90 48 | – – – – – – – Pozostałe | 43 | 10 |
– – – – – – Pozostałe: | |||
2208 90 52 | – – – – – – – Korn | 43 | 10 |
2208 90 54 | – – – – – – – Tequila | 43 | 0 |
2208 90 56 | – – – – – – – Pozostałe | 43 | 0 |
2208 90 69 | – – – – – Pozostałe napoje spirytusowe | 43 | 0 |
– – – O objętości większej niż 2 litry: | |||
– – – – Napoje spirytusowe: | |||
2208 90 71 | – – – – – Destylowane z owoców | 43 | 0 |
2208 90 75 | – – – – – Tequila | 43 | 0 |
2208 90 77 | – – – – – Pozostałe | 43 | 0 |
2208 90 78 | – – – – Pozostałe napoje spirytusowe | 43 | 0 |
– – Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości: | |||
2208 90 91 | – – – Nieprzekraczającej 2 l | 43 | 0 |
2208 90 99 | – – – Większej niż 2 litry | 43 | 0 |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | ||
2402 10 00 | – Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń | 34 | 10 |
2402 20 | – Papierosy zawierające tytoń: | ||
2402 20 10 | – – Zawierające goździki | 34 | 10 |
2402 20 90 | – – Pozostałe | 34 | 10 |
2402 90 00 | – Pozostałe | 34 | 10 |
2905 45 00 | – – Gliceryna | 20 | 10 |
2915 | Nasycone alifatyczne kwasy monokarboksylowe i ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenkokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: | ||
2915 90 | – Pozostałe | 20 | 0 |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje na bazie skrobi, dekstryn lub pozostałych skrobi modyfikowanych: | ||
3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: | ||
3505 10 10 | – – Dekstryny | 20 | 0 |
– – Pozostałe skrobie modyfikowane: | |||
3505 10 90 | – – – Pozostałe skrobie modyfikowane, inne niż estryfikowane lub eteryfikowane | 20 | 0 |
3505 20 | – Kleje: | ||
3505 20 10 | – – Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | 20 | 0 |
3505 20 30 | – – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | 20 | 0 |
3505 20 50 | – – Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | 20 | 0 |
3505 20 90 | – – Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | 20 | 0 |
3809 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
3809 10 | – Na bazie substancji skrobiowych: | ||
3809 10 10 | – – Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji | 20 | 0 |
3809 10 30 | – – Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy | 20 | 0 |
3809 10 50 | – – Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy | 20 | 0 |
3809 10 90 | – – Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji | 20 | 0 |
3823 | Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe: | ||
– Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji | |||
3823 11 00 | – – Kwas stearynowy | 20 | 10 |
3823 12 00 | – – Kwas oleinowy | 20 | 10 |
3823 13 00 | – – Kwasy tłuszczowe oleju talowego | 20 | 10 |
3823 19 | – – Pozostałe: | ||
3823 19 10 | – – – Kwasy tłuszczowe destylowane | 20 | 10 |
3823 19 30 | – – – Destylat kwasów tłuszczowych | 20 | 10 |
3823 19 90 | – – – Pozostałe | 20 | 10 |
3823 70 00 | – Przemysłowe alkohole tłuszczowe | 20 | 10 |
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r. |