Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 290 str. 1
Wersja aktualna od 2009-11-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 290 str. 1
Wersja aktualna od 2009-11-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1047/2009

z dnia 19 października 2009 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (2) ustanawia niektóre normy handlowe odnoszące się do mięsa drobiowego.

(2) Artykuł 116 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że produkty sektora drobiu mają być wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załącznika XIV do tego rozporządzenia.

(3) Aby przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i informacji z nim związanych, a w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa, opracowane zostały normy handlowe. W szczególności w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (3) wprowadzono ze skutkiem od dnia 1 lipca 1991 r. definicję świeżego mięsa drobiowego, która jest bardziej precyzyjna niż w przepisach dotyczących bezpieczeństwa żywności. Doświadczenie pokazuje, że istnieje potrzeba potwierdzenia rygorystycznej zasady stanowiącej podstawę tej definicji i wyrażenia jej w jeszcze bardziej wyraźny sposób.

(4) Z uwagi na fakt, że mięso drobiowe spożywane jest coraz częściej w formie przetworów i produktów mięsnych, należy rozszerzyć zakres stosowania norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego na przetwory i produkty z mięsa drobiowego.

(5) Podobnie zakresem stosowania norm handlowych należy również objąć mięso drobiowe w solance, objęte kodem CN 0210 99 39.

(6) Doświadczenie pokazuje, że w niektórych przypadkach przetwory ze świeżego mięsa drobiowego mogą z łatwością zastąpić świeże mięso drobiowe, gdy są oferowane w sprzedaży konsumentom. Aby uniknąć jakichkolwiek zakłóceń konkurencji w odniesieniu do świeżego mięsa drobiowego i przetworów ze świeżego mięsa drobiowego, zasadę leżącą u podstaw definicji mięsa drobiowego należy rozszerzyć, obejmując nią przetwory ze świeżego mięsa drobiowego.

(7) Zgodnie z przepisami wspólnotowymi, odnoszącymi się do oznakowania środków spożywczych, oznakowanie oraz stosowane metody nie mogą wprowadzać kupującego w błąd, w szczególności w odniesieniu do cech środka spożywczego, a zwłaszcza jego rodzaju, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub pochodzenia, albo metod wytwarzania lub produkcji.

(8) Mięso drobiowe, które zostało poddane mrożeniu lub głębokiemu mrożeniu, musi być sprzedawane w takiej postaci lub być wykorzystywane do przetworów wprowadzanych do obrotu w postaci mrożonej lub głęboko mrożonej, lub też do produktów mięsnych.

(9) Ze względu na fakt, że przewidziany w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 podział klasy A na klasę A1 i A2 oraz podział mrożonego mięsa drobiowego na kategorie wagowe nie są powszechnie stosowane w praktyce, a zatem są zbędne, przepisy te należy uchylić w celu uproszczenia przepisów.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1234/2007,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku XIV do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 19 października 2009 r.

W imieniu Rady
E. ERLANDSSON
Przewodniczący

(1) Opinia z dnia 5 maja 2009 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(3) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W części B załącznika XIV do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się następujące zmiany:

1) część I pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Bez uszczerbku dla części C niniejszego załącznika, dotyczącej przepisów regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu jaj wylęgowych i piskląt drobiu hodowlanego, niniejsze przepisy stosuje się w przypadku wprowadzania do obrotu we Wspólnocie – w ramach działalności gospodarczej lub handlowej – niektórych rodzajów i prezentacji mięsa drobiowego, a także przetworów i produktów z mięsa drobiowego lub podrobów drobiu następujących gatunków, określonych w części XX załącznika I:

Gallus domesticus,

— kaczki,

— gęsi,

— indyki,

— perlice.

Niniejsze przepisy stosuje się również do mięsa drobiowego w solance, objętego kodem CN 0210 99 39, o którym mowa w części XXI załącznika I.”;

2) w części II wprowadza się następujące zmiany:

a) pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:

„2. »świeże mięso drobiowe« oznacza mięso drobiowe utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż –2 °C i nie wyższej niż +4 °C, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania. Państwa członkowskie mogą jednak ustanawiać nieco inne wymogi w odniesieniu do temperatury na jak najkrótszy okres czasu niezbędny do rozbioru i obróbki świeżego mięsa drobiowego w sklepach prowadzących sprzedaż detaliczną lub na terenie przyległym do punktów sprzedaży, w przypadku gdy rozbiór i obróbka służą wyłącznie bezpośredniej obsłudze konsumenta na miejscu;

3. »mięso drobiowe mrożone« oznacza mięso drobiowe, które musi być zamrożone możliwie jak najszybciej w związku z wymogami normalnych procedur ubojowych i które ma być przechowywane przez cały czas w temperaturze nie wyższej niż –12 °C.”;

b) dodaje się punkty w brzmieniu:

„5. »przetwory z mięsa drobiowego« oznaczają mięso drobiowe, w tym rozdrobnione mięso drobiowe, do którego dodano środki spożywcze, środki smakowe lub dodatki lub które zostało poddane procesom, które nie wystarczają, by zmienić wewnętrzną strukturę włókien mięśniowych mięsa;

6. »przetwory ze świeżego mięsa drobiowego« oznaczają przetwory z mięsa drobiowego, do których produkcji wykorzystano świeże mięso drobiowe. Państwa członkowskie mogą jednak ustanawiać nieco inne wymogi w odniesieniu do temperatury przez jak najkrótszy niezbędny okres czasu i tylko w zakresie koniecznym do ułatwienia obróbki i rozbioru w fabryce podczas wytwarzania przetworów ze świeżego mięsa drobiowego;

7. »produkt z mięsa drobiowego« oznacza wyrób mięsny określony w pkt 7.1. załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, do którego produkcji wykorzystano mięso drobiowe.”;

3) w części III wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 skreśla się akapit drugi;

b) ust. 2 zdanie wprowadzające otrzymuje brzmienie:

„Mięso drobiowe oraz przetwory z mięsa drobiowego są wprowadzane do obrotu, gdy spełniają jeden z następujących warunków:”;

c) skreśla się ust. 3.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00