Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-11-19
Wersja aktualna od 2009-11-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1030/2009
z dnia 29 października 2009 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Pecorino Romano (ChNP))
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 wymienionego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Włoch w sprawie zatwierdzenia zmian elementów specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Pecorino Romano”, zarejestrowanej rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96 (2).
(2) Wniosek ma na celu zmianę elementów specyfikacji w zakresie warunków etykietowania, tak aby możliwie najlepiej poinformować konsumenta o pochodzeniu produktu. Uznano za właściwe umieszczenie na bocznej ścianie produktu logo regionalnego dodatkowo obok logo nazwy, w przypadku gdy całość cyklu produkcyjnego odbyła się we wskazanym regionie.
(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wspomnianego rozporządzenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Pecorino Romano” wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 października 2009 r.
ZAŁĄCZNIK I
W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Pecorino Romano” zatwierdza się następujące zmiany:
„Etykietowanie”
Dokonano szczegółowego opisu produktu pod względem nazwy i prezentacji produktu gotowego do spożycia.
Konieczne okazało się także szczegółowe uregulowanie kwestii etykietowania, w szczególności nazwy i prezentacji produktu gotowego do spożycia.
Aby możliwie najlepiej poinformować konsumenta o pochodzeniu produktu, sera „Pecorino Romano” produkowanego przede wszystkim na Sardynii, uznano za właściwe umieszczenie na bocznej ścianie produktu logo regionalnego dodatkowo obok logo nazwy, w przypadku gdy całość cyklu produkcyjnego odbyła się we wskazanym regionie.
ZAŁĄCZNIK II
STRESZCZENIE
Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
„PECORINO ROMANO”
Nr WE: IT-PDO-0117-0017-26.1.2006
ChNP (X) ChOG ( )
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. | Właściwy organ państwa członkowskiego |
Nazwa: MINISTERO DELLE POLITICHE AGRICOLE E FORESTALI | |
Adres: Via XX Settembre 20, 00187 Roma RM, ITALIA | |
Telefon: +39 0646655104 | |
Faks: +39 0646655306 | |
E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it | |
2. | Grupa składająca wniosek |
Nazwa: Consorzio per la Tutela del Formaggio Pecorino Romano | |
Adres: Corso Umberto I 226, 08015 Macomer NU, ITALIA | |
Telefon: +39 078570537 | |
Faks: +39 078572215 | |
E-mail: — | |
Skład: Producenci/przetwórcy (X) Inni ( ) | |
3. | Rodzaj produktu |
Klasa 1.3 – Sery | |
4. | Specyfikacja produktu |
4.1. | Nazwa |
„Pecorino Romano” | |
4.2. | Opis produktu |
„Pecorino Romano” (ChNP) jest serem twardym i poddanym obróbce cieplnej, produkowanym wyłącznie ze świeżego pełnego mleka owczego pochodzącego z gospodarstw znajdujących się w obszarze wskazanym w pkt 4.3. W postaci gotowej do spożycia posiada kształt cylindra o płaskich ścianach, o średnicy okrągłej podstawy między 25 a 35 cm i wysokości bocznej ściany między 25 a 40 cm. W zależności od rozmiarów kręgu sera jego masa wynosi od 20 do 35 kg. Skórka jest cienka, o kolorze kości słoniowej lub naturalnej słomy, często pokryta specjalną warstwą ochronną. Masa posiada strukturę zwartą lub lekko luźną; przy krojeniu może mieć kolor od białego do mniej lub bardziej intensywnego koloru słomy. Smak jest aromatyczny i lekko pikantny jak na ser stołowy; ostry, intensywny i przyjemny na dalszym etapie dojrzewania jako sera do tarcia. „Pecorino Romano” posiada charakterystyczny zapach. Zawartość tłuszczu w suchej masie: nie mniejsza niż 36 %. | |
4.3. | Obszar geograficzny |
Cały obszar Sardynii, Lacjum i prowincja Grosseto. | |
4.4. | Dowód pochodzenia |
Każdy etap procesu produkcyjnego musi być monitorowany z udokumentowaniem produktów wchodzących i wychodzących. Ta kontrola oraz zapis w odpowiednich rejestrach, prowadzonych przez organ kontrolny, informacji dotyczących hodowców, podmiotów serowarskich, dojrzewalni i podmiotów zajmujących się pakowaniem, jak również przekazywane we właściwym czasie organowi kontrolnemu informacje o ilościach wyprodukowanych, gwarantują możliwość odtworzenia historii produktu. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do poszczególnych rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny, zgodnie ze specyfikacją produkcji i odpowiednim planem kontroli. | |
4.5. | Metoda produkcji |
Mleko można poddać termizacji i ewentualnie można do niego dodać rodzime kultury enzymów mlecznych, czasem uzupełnione szczepami pochodzącymi z obszaru produkcji. Mleko zakwaszane jest w temperaturze między 38 a 40 °C masą serwatkową z mleka owczego pochodzącego wyłącznie od zwierząt utrzymywanych w tym samym obszarze produkcji. Zakwaszone mleko poddaje się obróbce cieplnej w temperaturze między 45 a 48 °C. Soli dodaje się w postaci sypkiej i/lub solanki. Dojrzewanie trwa co najmniej 5 miesięcy do uzyskania sera stołowego lub 8 miesięcy w celu uzyskania sera nadającego się do tarcia. Ser może być pokryty bezbarwną lub czarną warstwą ochronną do środków spożywczych. Produkcja sera odbywa się w okresie od października do lipca. | |
Działania związane z produkcją mleka, produkcją i dojrzewaniem sera „Pecorino Romano” oraz znakowaniem mogą odbywać się na obszarze wskazanym w pkt 4.3. | |
4.6. | Związek z obszarem geograficznym |
Z punktu widzenia czynników naturalnych obszar produkcji charakteryzuje się szczególnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi. Z punktu widzenia czynnika ludzkiego należy podkreślić historyczną obecność i zasięg występowania sera na rynku konsumpcyjnym. | |
4.7. | Organ kontrolny |
Organ kontrolny spełnia wymogi normy EN 45011. | |
Nazwa: OCPA | |
Adres: Zona industriale Macomer c/o Consorzio Latte, 08 015 Macomer NU, ITALIA | |
Telefon: +39 0785742196 | |
Faks: +39 0785742197 | |
E-mail: ocpa.cert@tiscali.it | |
4.8. | Etykietowanie |
Kręgi „Pecorino Romano” są pierwotnie oznakowane na całej ścianie bocznej za pomocą opracowanej w tym celu matrycy. Drukuje ona na kręgach sera nazwę „Pecorino Romano” oraz logo nazwy, herb prowincji pochodzenia, kod producenta serów, miesiąc i rok produkcji. | |
Logo nazwy składa się z rombu narysowanego linią ciągłą lub przerywaną, o zaokrąglonych narożnikach, zawierającego stylizowaną głowę owcy umieszczoną powyżej napisu „Pecorino Romano”. | |
Zezwala się na stosowanie dodatkowego logo regionalnego. Jest ono umieszczone po bokach logo nazwy na zastosowanych etykietach na płaskich podstawach głowy, jeżeli całość cyklu produkcyjnego odbyła się w danym regionie. |