Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-10-17
Wersja aktualna od 2009-10-17
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 966/2009
z dnia 15 października 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 657/2008 ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską.
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 102 w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Jak wykazało doświadczenie, niektóre z produktów wymienionych w wykazie załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 (2) nie są dostępne na rynku w wielu państwach członkowskich.
(2) W celu udostępnienia szerszego wachlarza produktów kwalifikujących się do objęcia pomocą w państwach członkowskich należy poszerzyć ów wykaz. Ponieważ rozszerzenie wykazu produktów kwalifikujących się do objęcia pomocą nie pociąga za sobą zmiany współczynników stosowanych do określania stawki pomocy, w odniesieniu do produktów kategorii II stawkę pomocy należy pozostawić bez zmian.
(3) Poza tym doświadczenie wykazało, że definicje serów i substancji słodzących nie są wyczerpujące, powinny one zatem ulec zmianie.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 657/2008.
(5) Komitet Zarządzający ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 657/2008 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 października 2009 r.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I
WYKAZ PRODUKTÓW KWALIFIKUJĄCYCH SIĘ DO OBJĘCIA POMOCĄ WSPÓLNOTOWĄ
Kategoria I
a) mleko poddane obróbce cieplnej (1);
b) mleko poddane obróbce cieplnej z dodatkiem czekolady, soku owocowego (2) lub mleko smakowe, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka, o którym mowa w lit. a), oraz maksymalnie 7 % dodatku cukru (3) i/lub miodu;
c) fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego (2), smakowe lub niesmakowe, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka, o którym mowa w lit. a), oraz maksymalnie 7 % dodatku cukru (3) i/lub miodu.
Kategoria II
Smakowe lub niesmakowe przetwory mleczne z owocami (4), fermentowane lub nie, zawierające wagowo przynajmniej 75 % mleka, o którym mowa w kategorii I lit. a), oraz maksymalnie 7 % dodatku cukru (5) i/lub miodu.
Kategoria III
Sery świeże i topione, zawierające do 10 % dodatków niemlekowych (6).
Kategoria IV
Sery Grana Padano i Parmigiano Reggiano.
Kategoria V
Sery zawierające do 10 % dodatków niemlekowych, które nie wchodzą w zakres kategorii III ani IV (6).
__________
(1) W tym: napój mleczny bez laktozy.
(2) Sok owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
(3) Do celów tej kategorii cukier oznacza pozycje objęte kodami CN 1701 i 1702. W przypadku produktów należących do tej kategorii stosuje się substancje słodzące zgodnie z dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.
(4) Dla celów tej kategorii fermentowane przetwory mleczne z owocami zawierają zawsze owoce, miąższ owoców, przecier owocowy lub sok owocowy. Dla celów tej kategorii owoce oznaczają pozycje wymienione w rozdziale 8 Nomenklatury Scalonej. Sok owocowy, miąższ owoców i przecier owocowy stosuje się zgodnie z dyrektywą Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
(5) Do celów tej kategorii cukier oznacza pozycje objęte kodami CN 1701 i 1702. Cukier dodany do owoców wlicza się do maksymalnej ilości 7 % dodatku cukru. W przypadku produktów należących do tej kategorii stosuje się substancje słodzące zgodnie z dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.
(6) Produkty klasyfikowane w tej kategorii spełniają wymogi określone w pkt II załącznika XII do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.”