Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-05-30
Wersja aktualna od 2009-05-30
obowiązujący
Alerty
DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 60/2009
z dnia 29 maja 2009 r.
zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG
WSPÓLNY KOMITET EOG,
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym (zwane dalej „Porozumieniem”), w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 27/2009 z dnia 17 marca 2009 r. (1).
(2) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (2). Należy umożliwić Norwegii i Islandii utrzymanie niższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i PCB o działaniu podobnym do dioksyn w oleju ze zwierząt morskich, ustanowionych w ich ustawodawstwie krajowym, którego przyjęcie było uzasadnione względami zdrowia publicznego.
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy (3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (4).
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 uchyla rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 (5), które jest uwzględnione w Porozumieniu i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(6) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Artykuł 1
W rozdziale XII załącznika II do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:
1) skreśla się pkt 54zn (rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001);
2) po pkt 54zzzy (dyrektywa Komisji 2008/60/WE) wprowadza się punkt w brzmieniu:
„54zzzz. 32 006 R 1881: rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5), zmienione:
— 32 007 R 1126: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. (Dz.U. L 255 z 29.9.2007, s. 14),
— 32 008 R 0629: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. (Dz.U. L 173 z 3.7.2008, s. 6).
Do celów niniejszego Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następującego dostosowania:
W art. 1 dodaje się, co następuje:
»W odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i PCB o działaniu podobnym do dioksyn w oleju ze zwierząt morskich Islandia i Norwegia mogą utrzymać najwyższy dopuszczalny poziom łącznej zawartości dioksyn, furanów i PCB o działaniu podobnym do dioksyn (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ) w wysokości 5 pg/g tłuszczu.«”.
Artykuł 2
Teksty rozporządzeń (WE) nr 1881/2006, (WE) nr 1126/2007 i (WE) nr 629/2008 w języku islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 30 maja 2009 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia (*).
Artykuł 4
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 maja 2009 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
Alan SEATTER | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 130 z 28.5.2009, s. 19.
(2) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5.
(3) Dz.U. L 255 z 29.9.2007, s. 14.
(4) Dz.U. L 173 z 3.7.2008, s. 6.
(5) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, s. 1.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.