ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 508/2009
z dnia 15 czerwca 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 543/2008 wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 121 lit. e) w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 18 rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 (2) krajowe laboratoria referencyjne przesyłają do rady ekspertów przed dniem 1 lipca każdego roku, wyniki kontroli dotyczących monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym przewidzianych w tym rozporządzeniu.
(2) Do celów harmonizacji zalecane jest, aby wszystkie krajowe laboratoria referencyjne korzystały z tych samych szablonów i tego samego adresu przy przekazywaniu danych do rady ekspertów.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 543/2008.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 543/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a) w art. 18 ust. 1 drugi akapit otrzymuje brzmienie:
„Przed dniem 1 lipca każdego roku krajowe laboratoria referencyjne przekazują wyniki kontroli, o których mowa w ust. 1, przy użyciu formularza określonego w załączniku XIIa do niniejszego rozporządzenia. Ustalenia są przedstawiane do rozpatrzenia komitetowi zarządzającemu zgodnie z art. 195 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.”;
b) dodaje się nowy załącznik XIIa, którego tekst znajduje się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 czerwca 2009 r.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK Xlla
Szablony, o których mowa w art. 18 ust. 1
Dane kontrolne dotyczą ce ca łych tuszek kurczą t od 1.1.2 ...... – 31.12.2 .....
Nazwa państwa członkowskiego
Próba ID Nr. | Poducenci ID Nr. | Schładzanie Metoda | Załącznik VI (*) ubytek wody (***) % | Załącznik VI (*) limit ubytku wody | Załącznik VII (*) waga [g] (**) | Załącznik VII (*) woda (WA [g] | Załącznik VII (*) białko (RPA) [g] | Załącznik VII (*) limit wody (Wg) [g] | Ponad limit X | Działanie |
(*) Załączniki rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 (**) waga – średnia waga 7 tuszek [g] (***) ubytek wody – średni ubytek wody w % u 20 tuszek |
Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu
Dane kontrolne dotyczące części tuszek drobiu od 1.1.2 ...... – 31.12.2 .....
Nazwa państwa członkowskiego
Próba ID Nr. | Gatunek (*) Rodzaj cięcia | Poducenci ID Nr. | Schładzanie Metoda (**) | Woda (WA) % | Białko (RPA) % | Stosunek woda/białko | Limit z rozporządzenia | Ponad limit X | Działanie |
(*) T = indyk, C = kurczak (**) A = schładzanie owiewowe, AS = schładzanie owiewowo-natryskowe, IM = schładzanie zanurzeniowe |
Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu”
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00