ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 435/2009
z dnia 26 maja 2009 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) w odniesieniu do określonych kodów Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych (1), w szczególności jego art. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (2) zawiera Nomenklaturę Scaloną (CN) obowiązującą od dnia 1 stycznia 2009 r.
(2) Niektóre kody CN i opisy zawarte w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (3) nie odpowiadają już Nomenklaturze Scalonej.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1234/2007.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 maja 2009 r.
W imieniu Komisji | |
Mariann FISCHER BOEL | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, s. 2.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 wprowadza się następujące zmiany:
1) w części I (Zboża) wprowadza się następujące zmiany:
a) kody CN 1702 30 91 i 1702 30 99 oraz odpowiadające im opisy otrzymują brzmienie:
„ex 1702 30 50 | – – Pozostałe: – – – W postaci białego krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego, zawierające w stanie suchym mniej niż 99 % masy glukozy |
ex 1702 30 90 | – – – Pozostałe, zawierające w stanie suchym mniej niż 99 % masy glukozy” |
b) opis w kolumnie 2 dla kodów CN 2309 10 11 do 2309 10 53 otrzymuje brzmienie:
„– – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop maltodekstrynowy, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne”;
c) opis w kolumnie 2 dla kodów CN ex 2309 90 do 2309 90 53 otrzymuje brzmienie: „Pozostałe:
– Produkty, o których mowa w uwadze dodatkowej 5 do działu 23 Nomenklatury Scalonej
– Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
– – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop maltodekstrynowy, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne:”.
2) w części III (Cukier) wprowadza się następujące zmiany:
a) w kolumnie 1 kody „1702 60 95 i 1702 90 99” zastępuje się kodami „1702 60 95 i 1702 90 95”;
b) skreśla się kod CN „1702 90 60” i odpowiadający mu opis produktu;
3) w części X (Przetwory owocowe i warzywne) wprowadza się następujące zmiany:
a) w opisie produktu dla kodu CN ex 2001 w tiret szóstym kod CN „ex 2001 90 99” zastępuje się kodem CN „ex 2001 90 97”;
b) w opisie produktu dla kodu CN ex 2007 w tiret drugim kod CN „ex 2007 99 57” zastępuje się kodem CN „ex 2007 99 50” oraz kod CN „ex 2007 99 98” zastępuje się kodem CN „ex 2007 99 97”;
4) w części XI (Banany) w kolumnie 1 kod CN „ex 2007 99 57” zastępuje się kodem CN „ex 2007 99 50” oraz kod CN „ex 2007 99 98” zastępuje się kodem CN „ex 2007 99 97”;
5) w części XV (Wołowina i cielęcina) w kolumnie 1 lit. b) wprowadza się następujące zmiany:
a) kody CN „0206 10 91” i „0206 10 99” zastępuje się kodem CN „0206 10 98”;
b) kody CN „1602 50 31 do 1602 50 80” zastępuje się kodami CN „1602 50 31 i 1602 50 95”;
6) w części XX (Mięso drobiowe) w kolumnie 1 lit. f) kody CN „1602 20 11” i „1602 20 19” zastępuje się kodem CN „1602 20 10”;
7) w części XXI (Inne wyroby) wprowadza się następujące zmiany:
a) kody CN „ex 0206 49” i „ex 0206 49 20” oraz odpowiadające im opisy produktu otrzymują brzmienie:
„ex 0206 49 00 | – – Pozostałe – – – Ze świń domowych: – – – – Do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c)” |
b) skreśla się kod CN „0206 49 80”;
c) skreśla się kod CN „1602 90 41” i odpowiadający mu opis produktu;
d) w kolumnie 1 kod CN „1602 90 98” zastępuje się kodem CN „1602 90 99”.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00