Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-03-28
Wersja aktualna od 2009-03-28
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 256/2009
z dnia 23 marca 2009 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla azoksystrobiny i fludioksonilu zostały określone odpowiednio w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do azoksystrobiny, w kontekście nowego zezwolenia na stosowanie tego środka ochrony roślin w odniesieniu do rzepy, udzielonego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), złożono wniosek o zmianę dotychczasowego NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 wymienionego rozporządzenia. W odniesieniu do fludioksonilu otrzymano wniosek o ustalenie tolerancji importowej zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, złożony przez wnioskodawcę z kraju trzeciego (Stanów Zjednoczonych), w którym to kraju dozwolone stosowanie wymienionego środka ochrony roślin prowadzi do obecności pozostałości na poziomie przekraczającym NDP dla granatów, określony w załączniku III do wymienionego rozporządzenia.
(2) Dokonano oceny obu wniosków zgodnie z art. 8 rozporządzenia; Portugalia i Dania przekazały Komisji sprawozdania z oceny.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd”) dokonał oceny bezpieczeństwa wnioskowanych NDP, z uwzględnieniem informacji zawartych we wnioskach i sprawozdaniach z oceny, i wydał uzasadnione opinie. Urząd przekazał te opinie [zgodnie z art. 10 rozporządzenia] Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości (3).
(4) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że dwie zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na obie substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji rzepy lub granatów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).
(5) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 marca 2009 r.
W imieniu Komisji | |
Androulla VASSILIOU | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.
(3) Sprawozdania naukowe EFSA (2008) 199 i 200 na stronie http://efsa.europa.eu
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
(1) W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:
Pozycje dotyczące azoksystrobiny otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Azoksy strobina |
100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
110000 | (i) Owoce cytrusowe | 1 |
110010 | Grejpfruty | |
110020 | Pomarańcze | |
110030 | Cytryny | |
110040 | Limy (Limonki) | |
110050 | Mandarynki | |
110990 | Pozostałe | |
120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,1 (*) |
120010 | Migdały | |
120020 | Orzechy brazylijskie | |
120030 | Orzechy nerkowca | |
120040 | Kasztany jadalne | |
120050 | Orzechy kokosowe | |
120060 | Orzechy laskowe | |
120070 | Orzechy makadamia | |
120080 | Orzeszki pekan | |
120090 | Orzeszki sosnowe | |
120100 | Pistacje | |
120110 | Orzechy włoskie | |
120990 | Pozostałe | |
130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,05 (*) |
130010 | Jabłka | |
130020 | Gruszki | |
130030 | Pigwy | |
130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) |
130050 | Nieśplik japoński | (**) |
130990 | Pozostałe | |
140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) |
140010 | Morele | |
140020 | Wiśnie i czereśnie | |
140030 | Brzoskwinie | |
140040 | Śliwki | |
140990 | Pozostałe | |
150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |
151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 2 |
151010 | Winogrona stołowe | |
151020 | Winogrona do produkcji wina | |
152000 | (b) Truskawki | 2 |
153000 | (c) Owoce leśne | |
153010 | Jeżyny | 3 |
153020 | Jeżyny popielice | 0,05 (*) |
153030 | Maliny | 3 |
153990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | 0,05 (*) |
154010 | Borówki amerykańskie | |
154020 | Żurawiny | |
154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
154040 | Agrest | |
154050 | Róża dzika | (**) |
154060 | Morwy | (**) |
154070 | Głóg (mediteranean medlar) | (**) |
154080 | Bez czarny | (**) |
154990 | Pozostałe | |
160000 | (vi) Owoce różne | |
161000 | (a) Z jadalną skórką | 0,05 (*) |
161010 | Daktyle | |
161020 | Figi | |
161030 | Oliwki stołowe | |
161040 | Kumkwat | |
161050 | Karambola | (**) |
161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | (**) |
161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) | (**) |
161990 | Pozostałe | |
162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | 0,05 (*) |
162010 | Kiwi | |
162020 | Liczi, (śliwa chińska) | |
162030 | Owoce męczennicy | |
162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | (**) |
162050 | Caimito | (**) |
162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) | (**) |
162990 | Pozostałe | |
163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
163010 | Awokado | 0,05 (*) |
163020 | Banany | 2 |
163030 | Mango | 0,2 |
163040 | Papaja | 0,2 |
163050 | Granaty | 0,05 (*) |
163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) | (**) |
163070 | Guajawa | (**) |
163080 | Ananasy | 0,05 (*) |
163090 | Chlebowiec właściwy | (**) |
163100 | Durian (Rościan) | (**) |
163110 | Flaszowiec miękkociernisty | (**) |
163990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |
210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
211000 | (a) Ziemniaki | 0,05 (*) |
212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 (*) |
212010 | Maniok | |
212020 | Słodkie ziemniaki | |
212030 | Pochrzyn | |
212040 | Maranta trzcinowata | (**) |
212990 | Pozostałe | |
213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
213010 | Buraki | 0,05 (*) |
213020 | Marchew | 0,2 |
213030 | Seler korzeniowy | 0,3 |
213040 | Chrzan | 0,2 |
213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,05 (*) |
213060 | Pasternak | 0,2 |
213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,2 |
213080 | Rzodkiewka | 0,2 |
213090 | Salsefia | 0,2 |
213100 | Brukiew | 0,05 (*) |
213110 | Rzepa | 0,2 |
213990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
220010 | Czosnek | 0,05 (*) |
220020 | Cebula | 0,05 (*) |
220030 | Szalotka | 0,05 (*) |
220040 | Dymka | 2 |
220990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
231000 | (a) Rośliny psiankowate | 2 |
231010 | Pomidory | |
231020 | Papryka | |
231030 | Bakłażan (Oberżyna) | |
231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
231990 | Pozostałe | |
232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | 1 |
232010 | Ogórki | |
232020 | Korniszon | |
232030 | Cukinia | |
232990 | Pozostałe | |
233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | 0,5 |
233010 | Melony | |
233020 | Dynia | |
233030 | Arbuz | |
233990 | Pozostałe | |
234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,05 (*) |
239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,05 (*) |
240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
241000 | (a) Kapustne kwitnące | 0,5 |
241010 | Brokuły | |
241020 | Kalafiory | |
241990 | Pozostałe | |
242000 | (b) Kapustne głowiaste | 0,3 |
242010 | Brukselka | |
242020 | Kapusta głowiasta | |
242990 | Pozostałe | |
243000 | (c) Kapustne liściowe | 5 |
243010 | Kapusta pekińska | |
243020 | Jarmuż | |
243990 | Pozostałe | |
244000 | (d) Kalarepa | 0,2 |
250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 3 |
251010 | Roszpunka warzywna | |
251020 | Sałata | |
251030 | Endywia (cykoria endywia) | |
251040 | Rzeżucha | |
251050 | Gorycznik wiosenny | (**) |
251060 | Rokietta siewna, rukola | |
251070 | Gorczyca sarepska | (**) |
251080 | Liście i pędy kapustnych | |
251990 | Pozostałe | |
252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
252010 | Szpinak | 0,05 (*) |
252020 | Portulaka pospolita | (**) |
252030 | Boćwina | 0,05 (*) |
252990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
253000 | (c) Liście winorośli | (**) |
254000 | (d) Rukiew wodna | 0,05 (*) |
255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,2 |
256000 | (f) Zioła | 3 |
256010 | Trybula | |
256020 | Szczypiorek | |
256030 | Liście selera | |
256040 | Pietruszka – nać | |
256050 | Szałwia | (**) |
256060 | Rozmaryn | (**) |
256070 | Tymianek | (**) |
256080 | Bazylia | (**) |
256090 | Liście laurowe | (**) |
256100 | Estragon | (**) |
256990 | Pozostałe | |
260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
260010 | Fasola (w strąkach) | 1 |
260020 | Fasola (bez strąków) | 0,2 |
260030 | Groch (w strąkach) | 0,5 |
260040 | Groch (bez strąków) | 0,2 |
260050 | Soczewica | 0,05 (*) |
260990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
270010 | Szparagi | 0,05 (*) |
270020 | Karczochy | 0,05 (*) |
270030 | Seler | 5 |
270040 | Koper włoski | 5 |
270050 | Karczochy kuliste | 1 |
270060 | Por | 2 |
270070 | Rabarbar | 0,05 (*) |
270080 | Pędy bambusa | (**) |
270090 | Rdzenie palmowe | (**) |
270990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
280000 | (viii) Grzyby | 0,05 (*) |
280010 | Uprawne | |
280020 | Dzikie | |
280990 | Pozostałe | (**) |
290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKO-WYCH, SUCHE | 0,1 |
300010 | Fasola | |
300020 | Soczewica | |
300030 | Groch | |
300040 | Łubin | |
300990 | Pozostałe | |
400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |
401000 | (i) Nasiona oleiste | |
401010 | Siemię lnu | 0,05 (*) |
401020 | Orzeszki ziemne | 0,05 (*) |
401030 | Mak | 0,05 (*) |
401040 | Ziarna sezamu | 0,05 (*) |
401050 | Ziarna słonecznika | 0,05 (*) |
401060 | Nasiona rzepaku | 0,5 |
401070 | Ziarna soi | 0,5 |
401080 | Nasiona gorczycy | 0,05 (*) |
401090 | Nasiona bawełny | 0,05 (*) |
401100 | Nasiona dyni | 0,05 (*) |
401110 | Rokosz barwierski | (**) |
401120 | Ogórecznik | (**) |
401130 | Lnicznik właściwy | (**) |
401140 | Konopie | 0,05 (*) |
401150 | Rącznik pospolity | (**) |
401990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
402000 | (ii) Owoce oleiste | 0,05 (*) |
402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | (**) |
402030 | Olejowiec gwinejski | (**) |
402040 | Drzewo kapokowe | (**) |
402990 | Pozostałe | |
500000 | 5. ZBOŻA | |
500010 | Jęczmień | 0,3 |
500020 | Gryka zwyczajna | 0,05 (*) |
500030 | Kukurydza | 0,05 (*) |
500040 | Proso zwyczajne | 0,05 (*) |
500050 | Owies zwyczajny | 0,3 |
500060 | Ryż | 5 |
500070 | Żyto | 0,3 |
500080 | Sorgo | 0,05 (*) |
500090 | Pszenica | 0,3 |
500990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | |
610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | 0,1 (*) |
620000 | (ii) Ziarna kawy | (**) |
630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | (**) |
631000 | (a) Kwiaty | (**) |
631010 | Kwiaty rumianku | (**) |
631020 | Kwiat malwy sudańskiej | (**) |
631030 | Płatki róży | (**) |
631040 | Kwiaty jaśminu | (**) |
631050 | Lipa drobnoziarnista | (**) |
631990 | Pozostałe | (**) |
632000 | (b) Liście | (**) |
632010 | Liście truskawki | (**) |
632020 | Liście Rooibos | (**) |
632030 | Ostrokrzew paragwajski | (**) |
632990 | Pozostałe | (**) |
633000 | (c) Korzenie | (**) |
633010 | Korzeń waleriany | (**) |
633020 | Korzeń żeń-szenia | (**) |
633990 | Pozostałe | (**) |
639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | (**) |
640000 | (iv) Kakao (fermentowane ziarna) | (**) |
650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | (**) |
700000 | 7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK | 20 |
800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) |
810000 | (i) Nasiona | (**) |
810010 | Anyż | (**) |
810020 | Czarnuszka siewna | (**) |
810030 | Nasiona selera zwyczajnego | (**) |
810040 | Kolendra | (**) |
810050 | Kmin rzymski | (**) |
810060 | Koper ogrodowy | (**) |
810070 | Koper włoski | (**) |
810080 | Kozieradka pospolita | (**) |
810090 | Gałka muszkatałowa | (**) |
810990 | Pozostałe | (**) |
820000 | (ii) Owoce i jagody | (**) |
820010 | Ziele angielskie | (**) |
820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | (**) |
820030 | Kminek | (**) |
820040 | Kardamon malabarski | (**) |
820050 | Jagody jałowca | (**) |
820060 | Pieprz, (czarny i biały) | (**) |
820070 | Wanilia płaskolistna | (**) |
820080 | Tamarynd | (**) |
820990 | Pozostałe | (**) |
830000 | (iii) Kora | (**) |
830010 | Cynamon | (**) |
830990 | Pozostałe | (**) |
840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | (**) |
840010 | Lukrecja | (**) |
840020 | Imbir | (**) |
840030 | Kurkuma | (**) |
840040 | Chrzan pospolity | (**) |
840990 | Pozostałe | (**) |
850000 | (v) Pąki | (**) |
850010 | Goździki | (**) |
850020 | Kapary | (**) |
850990 | Pozostałe | (**) |
860000 | (vi) Słupki kwiatowe | (**) |
860010 | Szafran | (**) |
860990 | Pozostałe | (**) |
870000 | (vii) Osnówka nasienia | (**) |
870010 | Muszkatołowiec korzenny | (**) |
870990 | Pozostałe | (**) |
900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) |
900010 | Burak cukrowy (korzeń) | (**) |
900020 | Trzcina cukrowa | (**) |
900030 | Cykoria podróżnik korzenie | (**) |
900990 | Pozostałe | (**) |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | 0,05 (*) |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | (**) |
1015010 | Mięso | (**) |
1015020 | Tłuszcz | (**) |
1015030 | Wątroba | (**) |
1015040 | Nerka | (**) |
1015050 | Podroby jadalne | (**) |
1015990 | Pozostałe | (**) |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane | (**) |
1017010 | Mięso | (**) |
1017020 | Tłuszcz | (**) |
1017030 | Wątroba | (**) |
1017040 | Nerka | (**) |
1017050 | Podroby jadalne | (**) |
1017990 | Pozostałe | (**) |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,01 (*) |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,05 (*) |
1030010 | Kury | (**) |
1030020 | Kaczki | (**) |
1030030 | Gęsi | (**) |
1030040 | Przepiórki | (**) |
1030990 | Pozostałe | (**) |
1040000 | (iv) Miód | (**) |
1050000 | (v) Płazy i gady | (**) |
1060000 | (vi) Ślimaki | (**) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | (**) |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.”. |
(2) W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
Pozycje dotyczące fludioksonilu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Fludioksonil |
100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
110000 | (i) Owoce cytrusowe | |
110010 | Grejpfruty | 10 |
110020 | Pomarańcze | 7 |
110030 | Cytryny | 7 |
110040 | Limy (Limonki) | 7 |
110050 | Mandarynki | 7 |
110990 | Pozostałe | 7 |
120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) |
120010 | Migdały | |
120020 | Orzechy brazylijskie | |
120030 | Orzechy nerkowca | |
120040 | Kasztany jadalne | |
120050 | Orzechy kokosowe | |
120060 | Orzechy laskowe | |
120070 | Orzechy makadamia | |
120080 | Orzeszki pekan | |
120090 | Orzeszki sosnowe | |
120100 | Pistacje | |
120110 | Orzechy włoskie | |
120990 | Pozostałe | |
130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 5 |
130010 | Jabłka | |
130020 | Gruszki | |
130030 | Pigwy | |
130040 | Nieszpułka zwyczajna | |
130050 | Nieśplik japoński | |
130990 | Pozostałe | |
140000 | (iv) Owoce pestkowe | |
140010 | Morele | 5 |
140020 | Wiśnie i czereśnie | 5 |
140030 | Brzoskwinie | 5 |
140040 | Śliwki | 0,5 |
140990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |
151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 2 |
151010 | Winogrona stołowe | 2 |
151020 | Winogrona do produkcji wina | 2 |
152000 | (b) Truskawki | 3 |
153000 | (c) Owoce leśne | |
153010 | Jeżyny | 5 |
153020 | Jeżyny popielice | 0,05 (*) |
153030 | Maliny | 5 |
153990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
154010 | Borówki amerykańskie | 3 |
154020 | Żurawiny | 1 |
154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | 3 |
154040 | Agrest | 3 |
154050 | Róża dzika | 1 |
154060 | Morwy | 1 |
154070 | Głóg (mediteranean medlar) | 1 |
154080 | Bez czarny | 2 |
154990 | Pozostałe | |
160000 | (vi) Owoce różne | |
161000 | (a) Z jadalną skórką | 0,05 (*) |
161010 | Daktyle | |
161020 | Figi | |
161030 | Oliwki stołowe | |
161040 | Kumkwat | |
161050 | Karambola | |
161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) | |
161990 | Pozostałe | |
162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
162010 | Kiwi | 20 |
162020 | Liczi, (śliwa chińska) | 0,05 (*) |
162030 | Owoce męczennicy | 0,05 (*) |
162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | 0,05 (*) |
162050 | Caimito | 0,05 (*) |
162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) | 0,05 (*) |
162990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
163010 | Awokado | 0,05 (*) |
163020 | Banany | 0,05 (*) |
163030 | Mango | 0,05 (*) |
163040 | Papaja | 0,05 (*) |
163050 | Granaty | 3 |
163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) | 0,05 (*) |
163070 | Guajawa | 0,05 (*) |
163080 | Ananasy | 0,05 (*) |
163090 | Chlebowiec właściwy | 0,05 (*) |
163100 | Durian (Rościan) | 0,05 (*) |
163110 | Flaszowiec miękkociernisty | 0,05 (*) |
163990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |
210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
211000 | (a) Ziemniaki | 1 |
212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 (*) |
212010 | Maniok | |
212020 | Słodkie ziemniaki | |
212030 | Pochrzyn | |
212040 | Maranta trzcinowata | |
212990 | Pozostałe | |
213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | 0,05 (*) |
213010 | Buraki | |
213020 | Marchew | |
213030 | Seler korzeniowy | |
213040 | Chrzan | |
213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
213060 | Pasternak | |
213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
213080 | Rzodkiewka | |
213090 | Salsefia | |
213100 | Brukiew | |
213110 | Rzepa | |
213990 | Pozostałe | |
220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
220010 | Czosnek | 0,05 (*) |
220020 | Cebula | 0,1 |
220030 | Szalotka | 0,05 (*) |
220040 | Dymka | 0,3 |
220990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
231010 | Pomidory | 1 |
231020 | Papryka | 2 |
231030 | Bakłażan (Oberżyna) | 1 |
231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 0,5 |
231990 | Pozostałe | 0,5 |
232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
232010 | Ogórki | 1 |
232020 | Korniszon | 0,5 |
232030 | Cukinia | 1 |
232990 | Pozostałe | 0,5 |
233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | 0,05 (*) |
233010 | Melony | |
233020 | Dynia | |
233030 | Arbuz | |
233990 | Pozostałe | |
234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,05 (*) |
239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,05 (*) |
240000 | (iv) Warzywa kapustne | 0,05 (*) |
241000 | (a) Kapustne kwitnące | 0,05 (*) |
241010 | Brokuły | |
241020 | Kalafiory | |
241990 | Pozostałe | |
242000 | (b) Kapustne głowiaste | 0,05 (*) |
242010 | Brukselka | |
242020 | Kapusta głowiasta | |
242990 | Pozostałe | |
243000 | (c) Kapustne liściowe | 0,05 (*) |
243010 | Kapusta pekińska | |
243020 | Jarmuż | |
243990 | Pozostałe | |
244000 | (d) Kalarepa | 0,05 (*) |
250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 10 |
251010 | Roszpunka warzywna | |
251020 | Sałata | |
251030 | Endywia (cykoria endywia) | |
251040 | Rzeżucha | |
251050 | Gorycznik wiosenny | |
251060 | Rokietta siewna, rukola | |
251070 | Gorczyca sarepska | |
251080 | Liście i pędy kapustnych | |
251990 | Pozostałe | |
252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
252010 | Szpinak | 0,05 (*) |
252020 | Portulaka pospolita | 10 |
252030 | Boćwina | 0,05 (*) |
252990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
253000 | (c) Liście winorośli | 0,05 (*) |
254000 | (d) Rukiew wodna | 0,05 (*) |
255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,05 (*) |
256000 | (f) Zioła | 1 |
256010 | Trybula | |
256020 | Szczypiorek | |
256030 | Liście selera | |
256040 | Pietruszka – nać | |
256050 | Szałwia | |
256060 | Rozmaryn | |
256070 | Tymianek | |
256080 | Bazylia | |
256090 | Liście laurowe | |
256100 | Estragon | |
256990 | Pozostałe | |
260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
260010 | Fasola (bez strąków) | 1 |
260020 | Fasola (bez strąków) | 0,2 |
260030 | Groch (bez strąków) | 0,2 |
260040 | Groch (bez strąków) | 0,05 (*) |
260050 | Soczewica | 0,05 (*) |
260990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
270010 | Szparagi | 0,05 (*) |
270020 | Karczochy | 0,05 (*) |
270030 | Seler | 0,05 (*) |
270040 | Koper włoski | 0,1 |
270050 | Karczochy kuliste | 0,05 (*) |
270060 | Por | 0,05 (*) |
270070 | Rabarbar | 0,05 (*) |
270080 | Pędy bambusa | 0,05 (*) |
270090 | Rdzenie palmowe | 0,05 (*) |
270990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
280000 | (viii) Grzyby | 0,05 (*) |
280010 | Uprawne | |
280020 | Dzikie | |
280990 | Pozostałe | |
290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,05 (*) |
300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKO-WYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
300010 | Fasola | |
300020 | Soczewica | |
300030 | Groch | |
300040 | Łubin | |
300990 | Pozostałe | |
400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) |
401000 | (i) Nasiona oleiste | |
401010 | Siemię lnu | |
401020 | Orzeszki ziemne | |
401030 | Mak | |
401040 | Ziarna sezamu | |
401050 | Ziarna słonecznika | |
401060 | Nasiona rzepaku | |
401070 | Ziarna soi | |
401080 | Nasiona gorczycy | |
401090 | Nasiona bawełny | |
401100 | Nasiona dyni | |
401110 | Rokosz barwierski | |
401120 | Ogórecznik | |
401130 | Lnicznik właściwy | |
401140 | Konopie | |
401150 | Rącznik pospolity | |
401990 | Pozostałe | |
402000 | (ii) Owoce oleiste | |
402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
402030 | Olejowiec gwinejski | |
402040 | Drzewo kapokowe | |
402990 | Pozostałe | |
500000 | 5. ZBOŻA | |
500010 | Jęczmień | 0,05 (*) |
500020 | Gryka zwyczajna | 0,05 (*) |
500030 | Kukurydza | 0,1 |
500040 | Proso zwyczajne | 0,05 (*) |
500050 | Owies zwyczajny | 0,05 (*) |
500060 | Ryż | 0,05 (*) |
500070 | Żyto | 0,05 (*) |
500080 | Sorgo | 0,05 (*) |
500090 | Pszenica | 0,2 |
500990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) |
610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
620000 | (ii) Ziarna kawy | |
630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
631000 | (a) Kwiaty | |
631010 | Kwiaty rumianku | |
631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
631030 | Płatki róży | |
631040 | Kwiaty jaśminu | |
631050 | Lipa drobnoziarnista | |
631990 | Pozostałe | |
632000 | (b) Liście | |
632010 | Liście truskawki | |
632020 | Liście Rooibos | |
632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
632990 | Pozostałe | |
633000 | (c) Korzenie | |
633010 | Korzeń waleriany | |
633020 | Korzeń żeń-szenia | |
633990 | Pozostałe | |
639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
640000 | (iv) Kakao (fermentowane ziarna) | |
650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
700000 | 7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK | 0,05 (*) |
800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,05 (*) |
810000 | (i) Nasiona | |
810010 | Anyż | |
810020 | Czarnuszka siewna | |
810030 | Nasiona selera zwyczajnego | |
810040 | Kolendra | |
810050 | Kmin rzymski | |
810060 | Koper ogrodowy | |
810070 | Koper włoski | |
810080 | Kozieradka pospolita | |
810090 | Gałka muszkatałowa | |
810990 | Pozostałe | |
820000 | (ii) Owoce i jagody | |
820010 | Ziele angielskie | |
820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
820030 | Kminek | |
820040 | Kardamon malabarski | |
820050 | Jagody jałowca | |
820060 | Pieprz, (czarny i biały) | |
820070 | Wanilia płaskolistna | |
820080 | Tamarynd | |
820990 | Pozostałe | |
830000 | (iii) Kora | |
830010 | Cynamon | |
830990 | Pozostałe | |
840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
840010 | Lukrecja | |
840020 | Imbir | |
840030 | Kurkuma | |
840040 | Chrzan pospolity | |
840990 | Pozostałe | |
850000 | (v) Pąki | |
850010 | Goździki | |
850020 | Kapary | |
850990 | Pozostałe | |
860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
860010 | Szafran | |
860990 | Pozostałe | |
870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
870990 | Pozostałe | |
900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) |
900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
900020 | Trzcina cukrowa | |
900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane | |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód | |
1050000 | (v) Płazy i gady | |
1060000 | (vi) Ślimaki | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności.”. |