Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-10-08 do 2023-12-28
Wersja archiwalna od 2008-10-08 do 2023-12-28
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 903/2008
z dnia 17 września 2008 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
(Wersja skodyfikowana)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 170 i 192 w związku z jego art. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty (2), w szczególności jego art. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97 z dnia 25 listopada 1997 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny (3) zostało kilkakrotnie znacząco zmienione (4). W celu zapewnienia jego jasności i zrozumiałości należy je zatem skodyfikować.
(2) Artykuł 21 rozporządzenia Komisji (WE) nr 800/1999 z dnia 15 kwietnia 1999 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych do produktów rolnych (5) przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana w przypadku, gdy jakość handlowa produktów nie jest solidna i właściwa w dniu przyjęcia zgłoszenia wywozowego.
(3) Takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. q) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.
(4) Należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości.
(5) Należy przewidzieć dodatkowe wymagania jakościowe w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 160100 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości.
(6) Należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem. Takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2090/2002 z dnia 26 listopada 2002 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w sprawie kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji (6) i muszą w szczególności uwzględniać ocenę organoleptyczną i analizy fizyko-chemiczne. Dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że dane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu.
(7) Należy przewidzieć jasno określone metody analiz w celu zapewnienia ujednolicenia kontroli fizyko-chemicznych.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (WE) nr 800/1999, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do tych produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia:
a) które spełniają warunki ustanowione w tym załączniku;
oraz
b) dla których w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane jest określenie „towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 903/2008.”.
2. Do celów niniejszego rozporządzenia produkt, wytworzony z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi i nadający się do tego ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, uznaje się za będący solidnej i właściwej jakości w rozumieniu art. 21 rozporządzenia (WE) nr 800/1999.
Artykuł 2
W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2090/2002 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:
a) ocenie organoleptycznej;
oraz
b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod wskazanych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Rozporządzenie (WE) nr 2331/97 traci moc.
Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku IV.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2008 r.
W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, s. 6.
(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19.
(4) Zob. załącznik III.
(5) Dz.U. L 102 z 17.4.1999, s. 11.
(6) Dz.U. L 322 z 27.11.2002, s. 4.
ZAŁĄCZNIK I
Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
Kod CN | Wyszczególnienie | Kod produktu | Warunki |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach: |
|
|
| - Pozostałe: |
|
|
1601 00 91 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane |
|
|
| - - - Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów | 1601 00 91 9120 | a) o zawartości białka w masie minimum 16 % wagi netto |
|
|
| b) bez dodatku obcej wody |
|
|
| c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane |
| - - - Pozostałe | 1601 00 91 9190 | a) o zawartości białka w masie minimum 12 % wagi netto |
|
|
| b) bez dodatku obcej wody |
|
|
| c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane |
1601 00 99 | - - Pozostałe: |
|
|
| - - - W pojemnikach zawierających płynny środek konserwujący, niezawierające mięsa drobiowego i podrobów | 1601 00 99 9110 | a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto |
b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30 | |||
|
|
| c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 25 % wagi netto |
| - - - W pojemnikach również zawierających płynny środek konserwujący | 1601 00 99 9190 | a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto |
|
|
| b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45 |
|
|
| c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 33 % wagi netto |
| - - - Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego i podrobów | 1601 00 99 9110 | a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto |
|
|
| b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30 |
|
|
| c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 10 % wagi netto |
| - - - Pozostałe: | 1601 00 99 9190 | a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto |
|
|
| b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45 |
|
|
| c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 23 % wagi netto |
ex 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
|
| - Z trzody chlewnej: |
|
|
ex 1602 41 | - - Szynki i ich kawałki: |
|
|
Kod CN | Wyszczególnienie | Kod produktu | Warunki |
ex 1602 41 10 | - - - Ze świń domowych: |
|
|
| - - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu: |
|
|
| - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej | 1602 41 10 9110 | Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3 |
| - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg | 1602 41 10 9130 | Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3 |
ex 1602 42 | - - Łopatki i ich kawałki: |
|
|
ex 1602 42 10 | - - - Ze świń domowych: |
|
|
| - - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu |
|
|
| - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej | 1602 42 10 9110 | Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5 |
| - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg | 1602 42 10 9130 | Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5 |
ex 1602 49 | - - Pozostałe, w tym mieszanki: |
|
|
| - - - Ze świń domowych |
|
|
| - - - - Zawierające wagowo 80% lub więcej mięsa i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju, w tym tłuszcze dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
ex 1602 49 19 | - - - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - - - Gotowane, zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu |
|
|
| - - - - - - Niezawierający mięsa drobiowego lub podrobów z drobiu |
|
|
| - - - - - - Zawierające produkt złożony z wyraźnie rozpoznawalnych kawałków mięśni, których ze względu na ich wielkość nie można zidentyfikować jako pozyskanych z szynek, łopatek, schabów lub karków, łącznie z małymi cząsteczkami widocznego tłuszczu i małymi ilościami podcieków galarety | 1602 49 19 9130 | Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5 |
ZAŁĄCZNIK II
Metody analiz (1)
1. Ustalanie zawartości białka
Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez współczynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.
2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych kodami Nomenklatury Scalonej 1601 i 1602
Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.
3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz
Zawartość wody oblicza się według wzoru: a - 4b, gdzie:
a = zawartość wody,
b = zawartość białka.
4. Ustalanie zawartości kolagenu
Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez współczynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.
|
(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.
ZAŁĄCZNIK III
Uchylone rozporządzenie i wykaz jego kolejnych zmian
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97 | (Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19). |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 739/98 | (Dz.U. L 102 z 2.4.1998, s. 22). |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2882/2000 | (Dz.U. L 333 z 29.12.2000, s. 72). |
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 507/2002 | (Dz.U. L 79 z 22.3.2002, s. 12). |
ZAŁĄCZNIK IV
Tabela korelacji
Rozporządzenie (WE) nr 2331/97 | Niniejsze rozporządzenie |
Artykuły 1 i 2 | Artykuły 1 i 2 |
Artykuł 3 | - |
- | Artykuł 3 |
Artykuł 4 | Artykuł 4 |
Załączniki I i II | Załączniki I i II |
- | Załącznik III |
- | Załącznik IV |