ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 750/2008
z dnia 30 lipca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 414/2008 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w zakresie przyznawania pomocy na prywatne składowanie niektórych serów w okresie składowania 2008/2009
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 43 w powiązaniu z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 414/2008 (2) ustanawia w swoim załączniku wykaz serów uprawnionych do otrzymania pomocy na prywatne składowanie w okresie składowania 2008/2009.
(2) Organy Rumunii wystąpiły z wnioskiem o objęcie niektórych serów systemem pomocy na prywatne składowanie w okresie składowania 2008/2009.
(3) W oparciu o wniosek Rumunii oraz biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku serów o długim okresie przechowywania, w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 414/2008 należy uwzględnić niektóre sery rumuńskie, które mogą być długo przechowywane, których sytuacja rynkowa pozwala na objęcie wsparciem w postaci pomocy na prywatne przechowywanie, w odniesieniu do ilości rokujących szansę na ustabilizowanie rynku serów.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 414/2008.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 414/2008 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 lipca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 510/2008 (Dz.U. L 149 z 7.6.2008, s. 61).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK
Kategoria sera | Ilości produktów uprawnione do uzyskania pomocy | Minimalny wiek sera | Okres przyjmowania na skład | Okres odbioru ze składu |
Francuskie sery, które mogą być długo przechowywane: - Beaufort i Comté, chroniona nazwa pochodzenia - Emmental grand cru »Label rouge« - Emmental i Gruyere, klasa A lub B | 16 000 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Niemieckie sery, które mogą być długo przechowywane: Emmentaler/Bergkäse »Markenkäse« lub »Klasse fein« | 1 000 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Irlandzkie sery, które mogą być długo przechowywane: Irish long keeping cheese Emmental, special grade | 900 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Austriackie sery, które mogą być długo przechowywane: 1. Güteklasse Emmentaler/Bergkäse/Alpkäse | 1 700 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Fińskie sery, które mogą być długo przechowywane: »I luokka« | 1 700 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Szwedzkie sery, które mogą być długo przechowywane: »Västerbotten/Prästost/Svecia/Grevé« | 1 700 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Polskie sery, które mogą być długo przechowywane: »Podlaski/Piwny/Ementalski/Ser Corregio/Bursztyn/ Wielkopolski« | 3 000 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Słoweńskie sery, które mogą być długo przechowywane: »Ementalec/Zbrinc« | 200 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Litewskie sery, które mogą być długo przechowywane: »Goja/Džiugas« | 700 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Łotewskie sery, które mogą być długo przechowywane: »Rigamond, Ementāles tipa un Ekstra klases siers« | 500 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Węgierskie sery, które mogą być długo przechowywane: »Hajdú« | 300 t | 10 dni | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r. |
Pecorino Romano | 19 000 t | 90 dni i wyprodukowane po dniu 1 października 2007 r. | Od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia 2008 r. | Do dnia 31 marca 2009 r. |
Kefalotyri i Kasseri wytwarzane z mleka owczego lub koziego lub z mieszanki tych dwóch rodzajów mleka | 2 500 t | 90 dni i wyprodukowane po dniu 30 listopada 2007 r. | Od dnia 1 czerwca do dnia 30 listopada 2008 r. | Do dnia 31 marca 2009 r. |
Rumuńskie sery, które mogą być długo przechowywane: Cascayal Dobrogea, Cascayal Rucăr, Cascayal Dalia, Brânza Trapist, Brânza Cedar i Emmental | 500 t | 10 dni | Od dnia 1 sierpnia do dnia 30 września 2008 r. | Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00