Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2010-07-08 do 2012-12-01
Wersja archiwalna od 2010-07-08 do 2012-12-01
archiwalny
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI 2008/60/WE
z dnia 17 czerwca 2008 r.
ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Wersja skodyfikowana)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2010 r., Nr 152, poz. 12)
Alerty
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (2) została kilkakrotnie znacząco zmieniona (3). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinna zostać skodyfikowana.
(2) Niezbędne jest ustanowienie kryteriów czystości dla wszystkich substancji słodzących wymienionych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (4).
(3) Niezbędne jest uwzględnienie specyfikacji oraz technik analitycznych dla substancji słodzących, wymienionych w Codex Alimentarius sporządzonym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności (JECFA).
(4) Dodatki do żywności, sporządzane według metod produkcyjnych lub z materiałów wyjściowych różniących się znacząco od tych zawartych w ocenie Komitetu Naukowego ds. Żywności, lub różniące się od wymienionych w niniejszej dyrektywie, powinny zostać poddane ocenie bezpieczeństwa Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów czystości.
(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.
(6) Niniejsza dyrektywa nie powinna naruszać zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego dyrektyw określonych w załączniku II, część B,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Kryteria czystości określone w art. 3 ust. 3 lit. a) dyrektywy 89/107/EWG dla substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE są wymienione w załączniku I [1] do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 2
Dyrektywa 95/31/WE, zmieniona dyrektywami wymienionymi w załączniku II, część A zostaje uchylona, bez naruszenia zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego dyrektyw określonych w załączniku II, część B.
Odesłania do uchylonej dyrektywy odczytuje się jako odesłania do niniejszej dyrektywy, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Artykuł 4
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 czerwca 2008 r.
|
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/128/WE (Dz.U. L 346 z 9.12.2006, str. 6).
(3) Zob. załącznik II, część A.
(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10).
ZAŁĄCZNIK I
Treść załącznika w formie PDF do pobrania tutaj
ZAŁĄCZNIK II
CZĘŚĆ A
Uchylona dyrektywa i wykaz jej kolejnych zmian
(określone w art. 2)
Dyrektywa Komisji 95/31/WE | (Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1) |
Dyrektywa Komisji 98/66/WE | (Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 35) |
Dyrektywa Komisji 2000/51/WE | (Dz.U. L 198 z 4.8.2000, str. 41) |
Dyrektywa Komisji 2001/52/WE | (Dz.U. L 190 z 12.7.2001, str. 18) |
Dyrektywa Komisji 2004/46/WE | (Dz.U. L 114 z 21.4.2004, str. 15) |
Dyrektywa Komisji 2006/128/WE |
CZĘŚĆ B
Lista terminów przeniesienia do prawa krajowego
(określonych w art. 2)
Dyrektywa | Termin przeniesienia |
95/31/WE | 1 lipca 1996 r. (1) |
98/66/WE | 1 lipca 1999 r. |
2000/51/WE | 30 czerwca 2001 r. |
2001/52/WE | 30 czerwca 2002 r. |
2004/46/WE | 1 kwietnia 2005 r. |
2006/128/WE | 15 lutego 2008 r. |
(1) Zgodnie z art. 2 ust. 2 dyrektywy 95/31/WE, „produkty wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed 1 lipca 1996 r., które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.” |
ZAŁĄCZNIK IIl
Tabela korelacji
Dyrektywa 9 5/31/WE | Niniejsza dyrektywa |
Artykuł 1 ustęp 1 | Artykuł 1 |
Artykuł 1 ustęp 2 | - |
Artykuł 2 | - |
- | Artykuł 2 |
Artykuł 3 | Artykuł 3 |
Artykuł 4 | Artykuł 4 |
Załącznik | Załącznik I |
- | Załącznik II |
- | Załącznik III |
[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 dyrektywy Komisji 2010/37/UE z dnia 17 czerwca 2010 r. zmieniającej dyrektywę 2008/60/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących (Dz.Urz.UE L 152 z 18.06.2010, str. 12). Zmiana weszła w życie 8 lipca 2010 r.