Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 149 str. 55
Wersja archiwalna od 2008-06-27 do 2023-12-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 149 str. 55
Wersja archiwalna od 2008-06-27 do 2023-12-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 508/2008

z dnia 6 czerwca 2008 r.

w sprawie definicji ziarna łuskanego i ziarna perełkowanego zbóż, mającej zastosowanie przy przyznawaniu refundacji wywozowych

(Wersja skodyfikowana)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 170 akapit pierwszy w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 821/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie definicji ziarna łuskanego i ziarna perełkowego zbóż, mającej zastosowanie do przyznawania refundacji wywozowych (2) zostało kilkakrotnie znacząco zmienione (3). W celu zapewnienia jego jasności i zrozumiałości należy je więc skodyfikować.

(2) Refundacja wywozowa powinna uwzględniać jakość produktu z przetworzonych zbóż, którego dotyczy ta refundacja, tak aby fundusze publiczne nie przyczyniały się do wywozu produktów gorszej jakości. Niezbędne jest zatem precyzyjne określenie i stosowanie we wszystkich państwach członkowskich definicji ziaren zbóż objętych refundacją przyznawaną w odniesieniu do „ziaren łuskanych” i „ziaren perełkowanych”.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Do celów przyznawania refundacji wywozowych, ziarnami łuskanymi i ziarnami perłowymi są ziarna o właściwościach określonych w załączniku I.

Artykuł 2

Rozporządzenie (EWG) nr 821/68 traci moc.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 361/2008 (Dz.U. L 121 z 7.5.2008, s. 1).

(2) Dz.U. L 149 z 29.6.1968, s. 46. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 39/2007 (Dz.U. L 11 z 18.1.2007, s. 11).

(3) Zob. załącznik II.

ZAŁĄCZNIK I

A. DEFINICJE POJĘĆ „ZIARNO ŁUSKANE” (OBŁUSKANE LUB WYŁUSKANE) I „ZIARNO PEREŁKOWANE”

I. Pojęcie „ziarna łuskane” obejmuje ziarna obłuskane i wyłuskane

1. Ziarna obłuskane:

ziarna zbóż z usuniętą większością owocni lub ziarna zbożowe bez przylistków (zob. wyjaśnienie do pozycji 10.03 zboża) z usuniętymi przylistkami pierwotnie przyczepionymi do owocni, na przykład jęczmień wąsaty, lub z przylistkami otulającymi owocnię tak mocno, że nie można ich usunąć poprzez młócenie lub w inny sposób, jak w przypadku owsa.

2. Ziarna wyłuskane:

ziarna (w przypadku jęczmienia z usuniętymi wypustkami), z których usunięto większą część owocni i pokrywy.

II. Pojęcie „ziarna perełkowane” obejmuje:

1) ziarna pierwszego gatunku:

a) ziarna odpowiadające następującej definicji:

perełkowane ziarna zbóż, głównie jęczmień, z których usunięto całość pokrywy, owocni i kiełka oraz większą część pokrywy i warstwy aleuronowej, o jednolitej wielkości i zaokrąglonym kształcie; oraz

b) spełniające ponadto następujące wymogi:

(i) regularność ziaren:

- 75 % ziaren nie może przekraczać 20 % dm (*);

- 94 % ziaren dodanych stopniowo między 3 % a 97 % nie może przekraczać 30 % dm (*);

- 100 % ziaren nie może przekraczać maksymalnej wielkości 50 % dm (*);

(ii) określania regularności dokonuje się w drodze zastosowania analizy sitowej przy użyciu sit z okrągłymi otworami;

2) ziarna drugiego gatunku:

ziarna, które odpowiadają definicji podanej w pkt II. 1. lit. a).

B. ANALIZA SITOWA

I. Aparatura:

1) zestaw sit z okrągłymi otworami (średnica 200 mm, średnica otworów 4.0-1.0 mm, w odstępach 0,25 mm);

2) urządzenie do przesiewania - przesiewanie należy wykonywać ręcznie; elementy pomocnicze do przesiewania (gumowe kostki o bokach 20 mm);

3) waga o dużej dokładności.

II. Procedura

Ogólnie, jęczmień perłowy przepuszcza się przez sześć różnych sit, zestaw sit jest zamknięty u góry i u dołu, sito z największymi otworami umieszcza się u góry, po przesiewaniu sita górne i dolne powinny być puste.

Dwie próbki jęczmienia perłowego o sprawdzonej wadze mieszczącej się w przedziale 50-100 gramów przesiewa się ręcznie przez przynajmniej pięć minut, przy użyciu gumowych kostek jako elementów pomocniczych przy przesiewaniu.

W celu dokonania przesiewu należy uchwycić zestaw sit, mniej więcej w poziomie, i potrząsać nim, 120 razy na minutę, przy czym ruch wykonywany przy każdym potrząśnięciu powinien wynosić około 70 mm. Ten ruch tam i z powrotem jest przerywany każdorazowo po upływie minuty potrójnym ruchem kołowym. Pozostałości po przesiewaniu zważone z dokładnością do 0,1 g wyraża się jako wartość procentową produktu przesianego, zważonego z dokładnością do liczby całkowitej, następnie należy obliczyć średnią.

Średnie wyrażone jako wartości procentowe pozostałości po przesiewaniu sumuje się, począwszy od wartości 0 %; w odniesieniu do pozostałości po przesiewaniu przez sita o największej średnicy otworów, uwzględnia się dodatkowe wartości procentowe Σ (%), odpowiadające osiom współrzędnych na papierze milimetrowym oraz wielkości otworów sit zastosowanych do przesiewu, umieszczając wartości Σ (%) na osi rzędnych oraz wielkości rozmiarów otworów, wyrażone w mm, na osi odciętych.

Wykres, otrzymany w wyniku połączenia liniami prostymi punktów, przedstawia wartość środkową dm z dokładnością do jednej setnej mm wielkości otworu dla Σ (%) = 50.

(*) dm = wartość środkowa, uzyskana z wykresu wyników analizy sitowej w punkcie, w którym 50 % produktu przeszło przez sito.

ZAŁĄCZNIK II

Uchylone rozporządzenie i wykaz jego kolejnych zmian

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 821/68

(Dz.U. L 149 z 29.6.1968, s. 46)

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1634/71

(Dz.U. L 170 z 29.7.1971, s. 13)

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 39/2007

(Dz.U. L 11 z 18.1.2007, s. 11)

ZAŁĄCZNIK III

Tabela korelacji

Rozporządzenie (EWG) nr 821/68

Niniejsze rozporządzenie

Artykuł 1

Artykuł 1

-

Artykuł 2

Artykuł 2

Artykuł 3

Załącznik, Definicje pojęć „ziarno łuskane” (obłuskane lub wyłuskane) i „ziarno perełkowane”

Załącznik I lit. A

Załącznik lit. A

Załącznik I lit. A.I

Załącznik lit. B.I.1

Załącznik I lit. A.II.1 lit. a)

Załącznik lit. B.I.2 akapit pierwszy lit. a), b) i c)

Załącznik I lit. A.II.1 lit. b) ppkt (i) tiret pierwsze, drugie i trzecie

Załącznik lit. B.I.2 akapit drugi

Załącznik I lit. A.II.1 lit. b) ppkt (ii)

Załącznik lit. B.I.2 akapit trzeci

Przypis (*)

Załącznik lit. B.II

Załącznik I lit. A.II.2

Załącznik, Analiza sitowa

Załącznik I lit. B

Załącznik, Aparatura, tiret pierwsze, drugie i trzecie

Załącznik I lit. B.I pkt 1, 2 i 3

Załącznik, Procedura

Załącznik lit. B.II

-

Załącznik II

-

Załącznik III

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00