DECYZJA KOMISJI
z dnia 25 lutego 2008 r.
zmieniająca decyzję 96/550/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 692)
(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)
(2008/177/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 96/550/WE (2) zatwierdza dwie metody (Hennessy grading probe (HGP4), Intrascope/Optical probe) klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii.
(2) Rząd Finlandii zwrócił się do Komisji o zatwierdzenie nowego wzoru oraz o zatwierdzenie jednej nowej metody klasyfikacji tusz wieprzowych, przedstawiając wyniki próbnego rozbioru w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3).
(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 96/550/WE.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
W decyzji 96/550/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 1 akapit pierwszy dodaje się tiret w brzmieniu:
„- przyrząd określany jako »AutoFom« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika;"
2) w załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Finlandii.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lutego 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, s. 5).
(2) Dz.U. L 236 z 18.9.1996, s. 47. Decyzja zmieniona decyzją 2005/611/WE (Dz.U. L 210 z 12.8.2005, s. 44).
(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, s. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, s. 6).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do decyzji 96/550/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) część 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 66,485 - 0,511 * X1 - 0,418 * X2 + 0,099 * X3
gdzie:
Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 8 cm od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem od końca,
X2 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,
X3 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X2. Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 51 a 120 kg."
2) dodaje się część 3 w brzmieniu:
„CZĘŚĆ 3
AUTOFOM
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Autofom« (Fully automatic ultrasonic carcass grading).
2. Przyrząd ten jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (SFK Technology, K2KG), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 68 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:
Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,
x1, x2 ... x93 są zmiennymi mierzonymi przez Autofom.
4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II fińskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 51 a 120 kg.".
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00