Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-12-23
Wersja aktualna od 2007-12-23
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1573/2007
z dnia 21 grudnia 2007 r.
ustalające kwoty pomocy prolongowanej i pomocy zryczałtowanej w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa na rok połowowy 2008
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2814/2000 z dnia 21 grudnia 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w odniesieniu do przyznawania prolongowanej pomocy dla niektórych produktów rybołówstwa (2), w szczególności jego art. 5,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 939/2001 z dnia 14 maja 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie przyznawania zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa (3), w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) 104/2000 stanowi, że pomoc może być przyznawana w odniesieniu do ilości niektórych świeżych produktów wycofanych z obrotu i przetworzonych w celu ich utrwalenia i składowanych lub konserwowanych.
(2) Celem tej pomocy jest przyznanie odpowiedniej zachęty organizacjom producentów do przetwarzania lub konserwowania produktów wycofanych z obrotu, tak aby można było uniknąć ich niszczenia.
(3) Kwota pomocy powinna zostać ustalona tak, aby nie zakłócać równowagi na rynku w odniesieniu do danych produktów oraz tak, aby nie zakłócać konkurencji.
(4) Kwota pomocy nie powinna przekraczać kosztów technicznych i finansowych związanych z czynnościami, które są niezbędne do utrwalania i składowania, zarejestrowanych we Wspólnocie w roku połowowym poprzedzającym rok, o którym mowa.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Na rok połowowy 2008 kwotę prolongowanej pomocy, o której mowa w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, oraz kwotę zryczałtowanej pomocy, o której mowa w art. 24 ust. 4 tego rozporządzenia, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 grudnia 2007 r.
W imieniu Komisji |
Joe BORG |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1759/2006 (Dz.U. L 335 z 1.12.2006, str. 3).
ZAŁĄCZNIK
1. Kwota pomocy prolongowanej w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku I pkt A i B oraz w odniesieniu do soli (Solea spp.) wymienionej w załączniku I pkt C do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania określone w art. 23 rozporządzenia (WE) 104/2000 | Pomoc EUR/tonę |
1 | 2 |
I. Zamrażanie i składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową lub produktów porcjowanych |
|
- Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 345 |
- Inne gatunki | 280 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 375 |
III. Solenie i/lub suszenie oraz składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową lub produktów porcjowanych lub filetowanych | 270 |
IV. Marynowanie i składowanie | 250 |
2. Kwota pomocy prolongowanej w odniesieniu do innych produktów wymienionych w załączniku I pkt C do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania i/lub konserwowania określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 | Produkty | Pomoc EUR/tonę |
1 | 2 | 3 |
I. Zamrażanie i składowanie | Homarzec | 310 |
(Nephrops norvegicus) |
| |
Ogony homarca | 235 | |
(Nephrops norvegicus) |
| |
II. Odgławianie, zamrażanie i składowanie | Homarzec | 285 |
(Nephrops norvegicus) | ||
III. Gotowanie, zamrażanie i składowanie | Homarzec | 310 |
(Nephrops norvegicus) |
| |
Kieszeniec jadalny | 235 | |
(Cancer pagurus) |
| |
IV. Pasteryzacja i składowanie | Kieszeniec jadalny | 375 |
(Cancer pagurus) | ||
V. Składowanie żywych produktów w stałych zbiornikach lub klatkach | Kieszeniec jadalny | 210 |
(Cancer pagurus) |
3. Kwota zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania | Pomoc EUR/tonę |
I. Zamrażanie i składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową lub produktów porcjowanych | 280 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 375 |