Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-12-24
Wersja aktualna od 2007-12-24
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1544/2007
z dnia 20 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1), w szczególności jego art. 15,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 14 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999, zmieniony rozporządzeniem Rady (WE) nr 1152/2007 z dnia 26 września 2007 r., określa poziom pomocy na dostarczanie mleka uczniom w szkołach bez względu na zawartość tłuszczu oraz przewiduje dostosowanie poziomu pomocy w odniesieniu do innych kwalifikujących się produktów.
(2) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 (2).
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 2707/2000 wprowadza się następujące zmiany:
1) artykuł 3 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 3
1. Państwa członkowskie wypłacają pomoc na kwalifikujące się produkty wyszczególnione w załączniku I.
2. We francuskich departamentach zamorskich mleko smakowe z dodatkiem czekolady albo inne może być mlekiem rekonstytuowanym.
3. Państwa członkowskie mogą zezwolić na dodanie co najwyżej 5 mg fluoru na kilogram w produktach kategorii I.
4. Pomoc przyznaje się na produkty wyszczególnione w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, jeżeli produkty te spełniają wymogi rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady(*) i rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (**), w szczególności w zakresie przygotowywania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami dotyczącymi znaków identyfikacyjnych określonymi w sekcji I załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004.
|
(*) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.
(**) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55.”;
2) w art. 4 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Wysokość pomocy jest określona w załączniku II.”;
3) w art. 5 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Dla produktów kategorii II-VI określonych w załączniku I obliczenia uwzględniają następujące przeliczniki:
a) kategoria II: 100 kg = 300 kg mleka;
b) kategoria III: 100 kg = 765 kg mleka;
c) kategoria IV: 100 kg = 850 kg mleka;
d) kategoria V: 100 kg = 935 kg mleka;
e) kategoria VI: 100 kg = 750 kg mleka.”;
4) załączniki I i II zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2007 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1152/2007 (Dz.U. L 258 z 4.10.2007, str. 3). Rozporządzenie (WE) nr 1255/1999 zastępuje się rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, str. 1) od dnia 1 lipca 2008 r.
(2) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 37. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 704/2007 (Dz.U. L 161 z 22.6.2007, str. 31).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I
WYKAZ PRODUKTÓW KWALIFIKUJĄCYCH SIĘ DO OTRZYMYWANIA POMOCY WSPÓLNOTOWEJ
Kategoria I
a) mleko poddane obróbce cieplnej;
b) mleko poddane obróbce cieplnej smakowe z dodatkiem czekolady lub czegoś innego, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka, o którym mowa w lit. a);
c) jogurt lub »piimä/filmjölk« lub »piimä/fil« otrzymany z mleka, o którym mowa w lit. a).
Kategoria II
Sery świeże i przetworzone niearomatyzowane (1) o zawartości tłuszczu przynajmniej 40 % w suchej masie.
Kategoria III
Sery inne niż świeże i przetworzone, o zawartości tłuszczu przynajmniej 45 % w suchej masie.
Kategoria IV
Ser Grana Padano.
Kategoria V
Ser Parmiggiano-Reggiano.
Kategoria VI
Ser Halloumi.
|
(1) Dla celów niniejszej kategorii sery niearomatyzowane oznaczają sery uzyskiwane wyłącznie z mleka, przez co należy rozumieć, że można do nich dodać substancje konieczne do ich wytwarzania, pod warunkiem że substancje te nie są używane do zastąpienia, w całości lub częściowo, jakichkolwiek naturalnych składników mleka.
ZAŁĄCZNIK II
Wysokość pomocy
a) 18,15 EUR/100 kg dla produktów kategorii I;
b) 54,45 EUR/100 kg dla produktów kategorii II;
c) 138,85 EUR/100 kg dla produktów kategorii III;
d) 154,28 EUR/100 kg dla produktów kategorii IV;
e) 169,70 EUR/100 kg dla produktów kategorii V;
f) 136,13 EUR/100 kg dla produktów kategorii VI.”