Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-11-30
Wersja aktualna od 2007-11-30
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1410/2007
z dnia 29 listopada 2007 r.
ustalające refundacje wywozowe dla wieprzowiny
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 13 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 stanowi, że różnica między cenami na rynku światowym na produkty wyszczególnione w art. 1 tego rozporządzenia a cenami na te produkty wewnątrz Wspólnoty może być objęta refundacją wywozową.
(2) Biorąc pod uwagę aktualną sytuację rynku wieprzowiny, refundacje wywozowe powinny być ustalone zgodnie z zasadami i kryteriami przewidzianymi w art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75.
(3) Zgodnie z art. 13 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 sytuacja na rynku światowym lub specyficzne wymagania niektórych rynków mogą uczynić koniecznym zróżnicowanie refundacji dla produktów wymienionych w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 w zależności od ich miejsca przeznaczenia.
(4) Refundacje wywozowe należy przyznawać tylko w odniesieniu do produktów, które są dopuszczone do swobodnego przepływu wewnątrz Wspólnoty i które posiadają znak jakości zdrowotnej zgodnie z art. 5 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (2). Produkty te powinny również spełniać wymogi rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (3) oraz rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (4).
(5) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Refundacje wywozowe przewidziane w art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 przyznaje się w odniesieniu do produktów i ilości określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia, z zastrzeżeniem warunku, o którym mowa w ust. 2 niniejszego artykułu.
2. Produkty kwalifikujące się do objęcia refundacją wywozową na mocy ust. 1 muszą spełniać wymogi rozporządzeń (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004, w szczególności w zakresie przygotowywania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami dotyczącymi znaku jakości zdrowotnej określonymi w sekcji I rozdział III załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 30 listopada 2007 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 listopada 2007 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju |
|
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2). Rozporządzenie (EWG) nr 2759/75 zastępuje się rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, str. 1) od dnia 1 lipca 2008 r.
(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1243/2007 (Dz.U. L 281 z 25.10.2007, str. 8).
(3) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.
(4) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006.
ZAŁĄCZNIK
Refundacje wywozowe w sektorze wieprzowiny, stosowane od dnia 30 listopada 2007 r.
Kod produktów | Miejsce przeznaczenia | Jednostka miary | Kwota refundacji |
0203 11 10 9000 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 21 10 9000 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 12 11 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 12 19 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 19 11 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 19 13 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 19 55 9110 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 22 11 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 22 19 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 29 11 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 29 13 9100 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 29 55 9110 | A00 | EUR/100 kg | 31,10 |
0203 19 15 9100 | A00 | EUR/100 kg | 19,40 |
0203 19 55 9310 | A00 | EUR/100 kg | 19,40 |
0203 29 15 9100 | A00 | EUR/100 kg | 19,40 |
0210 11 31 9110 | A00 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 11 31 9910 | A00 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 19 81 9100 | A00 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 19 81 9300 | A00 | EUR/100 kg | 54,20 |
1601 00 91 9120 | A00 | EUR/100 kg | 19,50 |
1601 00 99 9110 | A00 | EUR/100 kg | 15,20 |
1602 41 109110 | A00 | EUR/100 kg | 29,00 |
1602 41 109130 | A00 | EUR/100 kg | 17,10 |
1602 42 109110 | A00 | EUR/100 kg | 22,80 |
1602 42 10 9130 | A00 | EUR/100 kg | 17,10 |
1602 49 19 9130 | A00 | EUR/100 kg | 17,10 |
Uwaga: Kody produktów i kody serii A miejsc przeznaczenia są określone w zmienionym rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 (Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1). |