Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-10-20 do 2010-12-11
Wersja archiwalna od 2007-10-20 do 2010-12-11
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1224/2007
z dnia 19 października 2007 r.
ustanawiające współczynnik przydziału pozwoleń na wywóz serów do Stanów Zjednoczonych Ameryki w 2008 r. w ramach niektórych kontyngentów GATT
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1282/1999 z dnia 17 sierpnia 2006 r. ustalające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 dotyczącego pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych (2), w szczególności jego art. 25 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1022/2007 (3) otwiera procedurę przyznawania pozwoleń na wywóz serów do Stanów Zjednoczonych Ameryki w 2008 r. w ramach niektórych kontyngentów GATT, o których mowa w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1282/2006.
(2) Wnioski o wydanie pozwoleń w odniesieniu do niektórych kontyngentów i grup produktów przekraczają ilości dostępne w ramach kontyngentu na 2008 r. Należy zatem ustalić współczynniki przydziału, o których mowa w art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1282/2006.
(3) Biorąc pod uwagę ograniczenie czasowe we wdrożeniu procedury określania współczynników, jak określono w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1022/2007, niniejsze rozporządzenie należy zacząć stosować możliwie jak najszybciej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wnioski o wydanie pozwoleń na wywóz złożone zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 1022/2007 przyjmuje się po zastosowaniu współczynników przydziału ustanowionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 października 2007 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
|
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
(2) Dz.U. L 234 z 29.8.2006, str. 4. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 532/2007 (Dz.U. L 125 z 15.5.2007, str. 7).
ZAŁĄCZNIK
Identyfikacja grupy według dodatkowych uwag w rozdziale 4 Zharmonizowanego Systemu Opłat Celnych Stanów Zjednoczonych Ameryki | Identyfikacja grupy i kontyngentu | Ilość dostępna w 2008 r. (t) | Współczynnik przydziału wskazany w art. 1 | |
Nr uwagi | Grupa | |||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) |
16 | Ser bez cech szczególnych (NSPF) | 16-Tokio | 908,877 | 0,1698184 |
16-Urugwaj | 3 446,000 | 0,1102623 | ||
17 | Ser pleśniowy | 17-Urugwaj | 350,000 | 0,0833333 |
18 | Cheddar | 18-Urugwaj | 1 050,000 | 0,2830189 |
20 | Edam/Gouda | 20-Urugwaj | 1 100,000 | 0,1283547 |
21 | Ser typu włoskiego | 21-Urugwaj | 2 025,000 | 0,0858779 |
22 | Ser szwajcarski lub Ementaler bez dziur | 22-Tokio | 393,006 | 0,3294250 |
22-Urugwaj | 380,000 | 0,3877551 | ||
25 | Ser szwajcarski lub Ementaler z dziurami | 25-Tokio | 4 003,172 | 0,4166784 |
2 5-Urugwaj | 2 420,000 | 0,4801587 |