Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 260 str. 4
Wersja aktualna od 2007-10-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 260 str. 4
Wersja aktualna od 2007-10-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2007/62/WE

z dnia 4 października 2007 r.

zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (3), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące substancje czynne ujęte w załączniku I do dyrektywy 91/414/EWG: bifenazan, petoksamid, pirymetanil i rimsulfuron, zostały do niego włączone, odpowiednio, następującymi dyrektywami Komisji: 2006/74/WE (4), 2006/41/WE (5), 2005/58/WE (6) i 2006/39/WE (7).

(2) Włączenie rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG oparto na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP).

(3) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego NDP państwa członkowskie powinny ustanowić krajowy tymczasowy NDP zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(4) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się szereg NDP dla bifenazanu. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na NDP zawartych w Kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(5) W sprawozdaniach Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustalono akceptowalne dzienne pobranie (ADI) oraz, w przypadkach, w których było to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych poddanych działaniu rozpatrywanych substancji czynnych zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (8) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin (9) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane NDP nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(6) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na poziomie granicy oznaczalności metody analitycznej.

(7) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych NDP nie wyklucza ustanowienia przez państwa członkowskie tymczasowych NDP dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości powinny następnie stać się poziomami ostatecznymi.

(8) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian dotyczących NDP określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG i 90/642/EWG dla zapewnienia właściwego nadzoru i kontroli zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

Państwa członkowskie przyjmą i publikują, najpóźniej do dnia 5 kwietnia 2008 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 6 kwietnia 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 października 2007 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/57/WE (Dz.U. L 243 z 18.9.2007, str. 61).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2007/57/WE.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(4) Dz.U. L 235 z 30.8.2006, str. 17.

(5) Dz.U. L 187 z 8.7.2006, str. 24.

(6) Dz.U. L 246 z 22.9.2005, str. 17.

(7) Dz.U. L 104 z 13.4.2006, str. 30.

(8) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (wersja zmieniona), opracowane przez GEMS/Pro-gram Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(9) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/ comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIK I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące wiersze w odniesieniu do bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu:

„Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg

Bifenazan

0,01 (*) (p)
ZBOŻA

Petoksamid

0,01 (*) (p)
ZBOŻA

Pirymetanil

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

Rimsulfuron

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 25 października 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.”

ZAŁĄCZNIK II

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się następujące kolumny w odniesieniu do bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,01 (*) (p)

10 (p)

Grejpfruty

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Pozostałe

(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,01 (*) (p)

Migdały

0,2 (p)

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

0,2 (p)

Orzechy włoskie

Pozostałe

0,05 (*) (p)

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,01 (*) (p)

5 (p)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,01 (*) (p)

Morele

3 (p)

Wiśnie i czereśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

10 (p)

Śliwki

3 (p)

Pozostałe

0,05 (*) (p)

(v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

0,01 (*) (p)

5 (p)

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki (inne niż dzikie)

2 (p)

5 (p)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,01 (*) (p)

Jeżyny

10 (p)

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

10 (p)

Pozostałe

0,05 (*) (p)

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

0,01 (*) (p)

5 (p)

Borówki czarne

Żurawina

Porzeczka (czerwona, czarna i biała)

Agrest

Pozostałe

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(vi) OWOCE RÓŻNE

0,01 (*) (p)

Awokado

Banany

0,1 (p)

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwaty

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

Papaja

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

0,05 (*) (p)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,01 (*) (p)

Buraki

Marchew

1 (p)

Maniok

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka - korzeń

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Pozostałe

0,05 (*) (p)

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,01 (*) (p)

Czosnek pospolity

Cebula

0,1 (p)

Szalotka

Dymka

Pozostałe

0,05 (*) (p)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

a) Rośliny psiankowate

Pomidory

0,5 (p)

1 (p)

Papryka

2 (p)

2 (p)

Bakłażan

0,5 (p)

1 (p)

Ketmia jadalna

Pozostałe

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

b) Dyniowate - z jadalną skórką

0,3 (p)

1 (p)

Ogórek

Korniszon

Cukinia

Pozostałe

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

0,01 f) (p)

0,05 (*) (p)

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza cukrowa

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

a) Kapustne kwitnące

Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)

Kalafior

Pozostałe

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Pozostałe

c) Kapustne liściowe

Kapusta pekińska

Jarmuż

Pozostałe

d) Kalarepa

(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,01 (*) (p)

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

Roszpunka warzywna

Sałata

10 (p)

Endywia (cykoria endywia)

Rokietta siewna (rukola)

Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy

Pozostałe

0,05 (*) (p)

b) Szpinak i podobne

0,05 (*) (p)

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

0,05 (*) (p)

d) Cykoria warzywna

0,05 (*) (p)

e) Zioła

3 (p)

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka - nać

Liście selera

Pozostałe

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,01 (*) (p)

Fasola (w strąkach)

2 (p)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

0,2 (p)

Pozostałe

0,05 (*) (p)

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,01 (*) (p)

Szparagi

Karczochy

Seler

Koper włoski

Karczochy kuliste

Por

1 (p)

Rabarbar

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Bifenazan

Petoksamid

Pirymetanil

Rimsulfuron

Pozostałe

0,05 (*) (p)

(viii) GRZYBY

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

a) Grzyby uprawne

b) Grzyby dziko rosnące

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,01 (*) (p)

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Fasola

Soczewica

Groch

Łubin

Pozostałe

4. Nasiona oleiste

0,02 (*) (p)

0,01 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona konopi

Nasiona dyni

Pozostałe

5. Ziemniaki

0,01 (*) (p)

0,01 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki przechowalnicze

6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis)

0,02 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,1 (p)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,02 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 25 października 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00