Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 129 str. 10
Wersja aktualna od 2007-06-06
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 129 str. 10
Wersja aktualna od 2007-06-06
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 544/2007

z dnia 16 maja 2007 r.

zatwierdzające inne niż nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Baena (CHNP)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 7 ust. 4 akapit pierwszy,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy i art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 Komisja przeanalizowała wniosek Hiszpanii w sprawie zatwierdzenia zmian elementów specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Baena” zarejestrowanej rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96 (2).

(2) W związku z tym, że przedmiotowa zmiana nie jest nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia Komisji (WE) nr 510/2006, zgodnie z art. 6 wspomnianego rozporządzenia Komisja opublikowała wniosek o zmianę w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (3). Ponieważ nie zgłoszono Komisji żadnego oświadczenia o sprzeciwie na podstawie art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, należy zatwiedzić przedmiotową zmianę,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W specyfikacji nazwy pochodzenia „Baena” wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Pełne zestawienie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 maja 2007 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z. 20.12.2006, str. 1).

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2156/2005 (Dz.U. L 342 z. 24.12.2005, str. 54).

(3) Dz.U. C 321 z 31.12.2003, str. 49 oraz Dz.U. C 139 z 14.6.2006, str. 21.

ZAŁĄCZNIK I

WNIOSEK O ZMIANĘ

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek o zmianę zgodnie z art. 9 i art. 17 ust. 2

BAENA

NR WE: ES/PDO/117/0069/07.10.2003

CHNP (X)

CHOG ( )

infoRgrafika

ZAŁĄCZNIK II

STRESZCZENIE

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

„BAENA”

NR WE: ES/PDO/117/0069/07.10.2003

CHNP (X)

CHOG ( )

Niniejsze streszczenie przedstawia główne elementy specyfikacji produktu wyłącznie do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa:

Subdirección General de Calidad y Promoción Agroalimentaria. Dirección General de Industria Agroali-mentaria y Alimentación. Secretaría General de Agricultura y Alimentación. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Adres:

Infanta Isabel 1° E 20871 Madrid

Tel.

34-913 475 394

Faks

34-91 347 5410

E-mail:

sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa

Nazwa:

Consejo Regulador de la D.O.Baena

Adres:

Avda. de la Constitución, s/n 1485 Municipio - Baena (Córdoba)

Tel.

957691121

Faks

957691110

E-mail:

olivavirgen@dobaena.com

Skład:

producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.5 - tłuszcze - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra

4. Specyfikacja

(Streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4. 1. Nazwa produktu

„Baena”

4. 2. Opis

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra otrzymywana z odmian „Picudo”, „Carrasąueiio de Córdoba”, „Lechin”, „Chorrúo” lub „Jarduo”, „Pajarero”, „Hojiblanco” i „Picual”. Kwasowość od 0,4 do 1°. Maksymalna liczba nadtlenkowa równa 15. Wilgotność 0,1 %. Zanieczyszczenia: maksymalnie 0,1 %. Łagodny, przyjemny, lekko migdałowy smak.

4. 3. Obszar geograficzny

Obejmuje gminy Baena, Cabra, Castro del Río, Doiia Mencía, Luque, Nueva Carteya i Zuheros w prowincji Kordoba.

4.4. Dowód pochodzenia

Oliwki dozwolonych odmian pochodzące z zarejestrowanych gajów oliwnych: oliwa jest tłoczona i poddawana dalszej obróbce w zarejestrowanych przedsiębiorstwach kontrolowanych przez Consejo regulador (radę regulacyjną). Na opakowaniach znajdują się dodatkowe etykiety gwarancyjne wydawane przez radę regulacyjną.

4. 5. Metoda produkcji

Do tłoczenia oliwy używane są zdrowe i czyste oliwki oraz stosowane są odpowiednie techniki tłoczenia, które nie zmieniają w niczym właściwości produktu.

4. 6. Związek

Gleby są brunatne, wapienne, o strukturze gliniastej z zawartością marglu triasowego. Klimat kontynentalny umiarkowany. Kontrolowana uprawa i zbiór ręczny za pomocą strącania i „wibracji”.

4. 7. Organ kontrolny

Nazwa:

Consejo Regulador de la Denominación Origen „Baena”

Adres:

Carretera de Fuentiduena, s/n. Apartado de Correos 92 14850 Baena (Córdoba)

Tel.

-

Faks

-

E-mail:

-

Rada regulacyjna chronionej nazwy pochodzenia „Baena” spełnia normę EN-45011.

4. 8. Etykietowanie

Zapis „Denominación de Origen »Baena«” (Nazwa pochodzenia „Baena”) umieszcza się w widocznym miejscu. Etykiety są wydawane przez radę regulacyjną, która numeruje i wydaje również etykiety dodatkowe.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00