Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-07-01 do 2009-04-30
Wersja archiwalna od 2008-07-01 do 2009-04-30
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 372/2007
z dnia 2 kwietnia 2007 r.
ustanawiające przejściowe limity migracji plastyfikatorów stosowanych w uszczelkach zakrywek przeznaczonych do kontaktu z żywnością
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2008 r., Nr 164, poz. 12) Pokaż wszystkie zmiany
Alerty
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1,
po konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W 1999 r. Komitet Naukowy ds. Żywności ustalił wielkość tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla epoksydowanego oleju sojowego (ESBO) na 1 mg/kg masy ciała dziennie. Przekłada się ono na limit migracji specyficznej (SML) wynoszący 60 mg/kg żywności dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, określony w dyrektywie Komisji 2002/72/WE (2).
(2) Dyrektywa Komisji 2007/19/WE z dnia 2 kwietnia 2007 r. zmieniająca dyrektywę 2002/72/WE w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (3) wyjaśnia, że uszczelki w zakrywkach wchodzą w zakres dyrektywy 2002/72/WE. Określa ona, że państwa członkowskie do dnia 1 maja 2008 r. muszą przyjąć środki umożliwiające swobodny obrót uszczelkami w zakrywkach, jeśli spełniają one SML. Obrót uszczelkami w zakrywkach, które nie spełniają wymogów, zostanie zakazany od dnia 1 lipca 2008 r.
(3) Należy uregulować wprowadzanie tych produktów do obrotu do czasu wdrożenia dyrektywy 2007/19/WE.
(4) Z danych przedstawionych ostatnio przez państwa członkowskie i Szwajcarię wynika, że stężenia ESBO w środkach spożywczych zawierających tłuszcze, takich jak sosy i warzywa czy ryby w oleju, dochodziły do 1 150 mg/kg. Tak wysokie wartości mogą powodować przekroczenie TDI przez konsumentów.
(5) Ostatnio przedsiębiorstwa wykazują zainteresowanie stosowaniem innych plastyfikatorów jako substytutów ESBO, które odznaczają się wyższym TDI lub migrują w mniejszym stopniu. Dlatego też należy określić szczegółowe zasady dotyczące również tych substytutów.
(6) Ponadto sytuacja prawna tych produktów jest obecnie niepewna. Dyrektywa 2002/72/WE ma zastosowanie do materiałów i wyrobów oraz ich części, które składają się wyłącznie z tworzyw sztucznych albo złożone są z dwóch lub więcej warstw składających się wyłącznie z tworzyw sztucznych. Uszczelki w zakrywkach metalowych mogłyby ewentualnie zostać uznane za część materiału lub wyrobu składającą się z tworzyw sztucznych i tym samym zostać objęte dyrektywą 2002/72/WE lub za powłokę z tworzywa sztucznego na metalowym podłożu, a zatem nieobjęte dyrektywą 2002/72/WE.
(7) W rezultacie państwa członkowskie stosują obecnie różne przepisy, co może utrudniać obrót handlowy.
(8) Proporcjonalnym jest zatem ustalenie przejściowych SML dla sumy niektórych plastyfikatorów stosowanych w uszczelkach zakrywek mających kontakt ze środkami spożywczymi zawierającymi tłuszcze, tak aby swobodny obrót tymi produktami nie był zagrożony, zakrywki i środki spożywcze stwarzające znaczne zagrożenie były niezwłocznie usuwane z rynku, a także, równocześnie, aby przemysł miał wystarczającą ilość czasu na dokończenie opracowywania uszczelek zgodnych z SML określonym w dyrektywie 2002/72/WE zmienionej dyrektywą 2007/19/WE.
(9) Przejściowe SML należy ustalić na poziomie gwarantującym, że TDI nie zostanie przekroczone, biorąc pod uwagę średnie spożycie przedmiotowych środków spożywczych oraz opinię wydaną przez EFSA w dniu 16 marca 2006 r., w której stwierdzono, że poziom plastyfikatorów obecny w 90 % środków spożywczych zawierających tłuszcze, sprzedawanych w szklanych pojemnikach jest niższy niż 300 mg/kg żywności.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] W drodze odstępstwa od przepisów art. 3 ust. 1 akapit trzeci lit. b) dyrektywy 2007/19/WE zakrywki zawierające warstwy lub powłoki z tworzyw sztucznych tworzące uszczelki w tych zakrywkach, które łącznie składają się z co najmniej dwóch warstw materiałów różnego rodzaju, mogą być wprowadzane do obrotu we Wspólnocie, jeśli są zgodne z ograniczeniami i specyfikacjami opisanymi w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do dnia 30 kwietnia 2009 r. [2]
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 2 kwietnia 2007 r.
|
(1) Dz.U. L 338 z 13.11.2004, str. 4.
(2) Dz.U. L 220 z 15.8.2002, str. 18. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/79/WE (Dz.U. L 302 z 19.11.2005, str. 35).
(3) Dz.U. L 91 z 31.3.2007, str. 17, sprostowanie w Dz.U. L 97 z 12.4.2007, str. 50.
ZAŁĄCZNIK
Ograniczenia i specyfikacje dotyczące plastyfikatorów stosowanych w uszczelkach w zakrywkach
Nr ref. | Nr CAS | Nazwa | Ograniczenia i/lub specyfikacje |
(1) | (2) | (3) | (4) |
88640 | 008013-07-8 | Epoksydowany olej sojowy (ESBO) | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (1) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt z preparatami dla niemowląt i preparatami pochodnymi, zgodnie z dyrektywą Komisji 91/321/EWG w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych oraz produktami zgodnie z dyrektywą Komisji 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci, SML = 30 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
30401 | - | Acetylowane mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
76815 | - | Poliester kwasu adypi-nowego z glicerolem lub pentaerytrytolem, estry z zawierającymi parzystą liczbę atomów węgla (C12–C22), liniowymi kwasami tłuszczowymi | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
93760 | 000077-90-7 | Cytrynian tri-n-buty-loacetylu | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
(1) | (2) | (3) | (4) |
56800 | 030899-62-8 | Dioctan monolaury-nianu glicerolu | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
30340 | 330198-91-9 | Ester 2,3 bis(acetoksy)-propylowy kwasu 12 (acetoksy)stearynowego | Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze środkami spożywczymi, dla których zgodnie z dyrektywą 85/572/EWG wymagane jest badanie z zastosowaniem płynu modelowego D, SML(T) (2) = 300 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 50 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. Dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu lub mających kontakt ze wszystkimi innymi rodzajami środków spożywczych, SML(T) (2) = 60 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność albo 10 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
76866 | - | Poliestry 1,2-propanodiolu i/lub 1,3- i/lub 1,4-butanodiolu i/lub polipropylenoglikolu z kwasem adypinowym, także zakończone kwasem octowym lub kwasami tłuszczowymi C12–C18 lub n-oktanolem i/lub n-dekanolem | SML = 30 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność lub 5 mg/dm2 całkowitej powierzchni zakrywki i zamkniętego pojemnika wchodzących w kontakt z żywnością. |
(1) „SML” oznacza limit migracji specyficznej. (2) SML(T) w tym konkretnym przypadku oznacza, że limit migracji specyficznej nie jest przekroczony dla sumy poziomów migracji następujących substancji wymienionych pod numerami referencyjnymi 88640, 30401, 76815, 93760, 56800 i 30340. |
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 597/2008 z dnia 24 czerwca 2008 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 372/2007 ustanawiające przejściowe limity migracji plastyfikatorów stosowanych w uszczelkach do zakrywek przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.Urz.UE L 164 z 25.06.2008, str. 12). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2008 r.
[2] Art. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 597/2008 z dnia 24 czerwca 2008 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 372/2007 ustanawiające przejściowe limity migracji plastyfikatorów stosowanych w uszczelkach do zakrywek przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.Urz.UE L 164 z 25.06.2008, str. 12). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2008 r.