Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-05-05
Wersja aktualna od 2006-05-05
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 643/2006
z dnia 27 kwietnia 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz ustanawiające wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych oraz rozporządzenie (WE) nr 884/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich i rejestrów prowadzonych w sektorze wina
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina (1), w szczególności jego art. 46 ust. 1 oraz jego art. 70 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000 (2) ustanawia w szczególności ograniczenia i określone warunki stosowania substancji, których użycie jest dozwolone na mocy rozporządzania (WE) nr 1493/1999. Ograniczenia użycia powyższych substancji określone są w załączniku IV. W związku z dołączeniem do listy praktyk enologicznych dozwolonych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, kwasu L-askorbinowego i dwuwęglanu dimetylu, należy ustalić odpowiednie ograniczenia i warunki dla użycia tych substancji.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 884/2001 (3) ustanawia procedury dotyczące prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu, a w szczególności przewiduje oznaczenie pewnych operacji w rejestrach. Szczegółowe właściwości związane z dodaniem do win dwuwęglanu dimetylu wymagają odnotowania jego użycia w rejestrach.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 i (WE) nr 884/2001.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 1622/2000 wprowadza się następujące zmiany:
1) dodaje się art. 15a w następującym brzmieniu:
„Artykuł 15a
Dwuwęglan dimetylu
Dodanie dwuwęglanu dimetylu, o którym mowa w załączniku IV ust. 3 lit. zc) do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, może być wykonane tylko w granicach ustalonych w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia i jeśli spełnia wymogi określone w załączniku IXa do tego rozporządzenia.”;
2) załącznik IV zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
3) tekst załącznika II do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik IXa.
Artykuł 2
W art. 14 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 884/2001 dodaje się tiret w następującym brzmieniu:
„- dodanie do win dwuwęglanu dimetylu (DMDC)”.
Artykuł 3
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 kwietnia 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2165/2005 (Dz.U. L 345 z 28.12.2005, str. 1).
(2) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1163/2005 (Dz.U. L 188 z 20.7.2005, str. 3).
(3) Dz.U. L 128 z 10.5.2001, str. 32. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 908/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 56).
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK IV
Ograniczenia dotyczące stosowania niektórych substancji
(artykuł 5 niniejszego rozporządzenia)
Ograniczenia, które stosuje się do używania substancji, określonych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, zgodnie z warunkami tam ustanowionymi, są następujące:
Substancja | Stosować ze świeżymi winogronami, moszczem gronowym, moszczem gronowym w trakcie fermentacji, moszczem gronowym w trakcie fermentacji otrzymanym z suszonych winogron, skoncentrowanym moszczem gronowym i młodym winem, którego fermentacja jeszcze się nie zakończyła | Stosować z moszczem gronowym w trakcie fermentacji przeznaczonym do bezpośredniego spożycia przez ludzi w takiej postaci, winem nadającym się do produkcji wina stołowego, winem stołowym, winem musującym, winem musującym gazowanym, winem półmusującym, winem półmusującym gazowanym, winem likierowym i winami gatunkowymi produkowanymi w określonym regionie geograficznym (psr) |
Preparaty ze ścian komórkowych drożdży | 40 g/hl | 40 g/hl |
Ditlenek węgla |
| Maksymalna zawartość w winie traktowanym w ten sposób: 2 g/l |
Kwas L-askorbinowy | 250 mg/l | 250 mg/l; maksymalna zawartość w winie obrabianym w ten sposób nie powinna przekroczyć 250 mg/l |
Kwas cytrynowy |
| Maksymalna zawartość w winie obrabianym w ten sposób: 1 g/l |
Kwas metawinowy |
| 100 mg/l |
Siarczan miedzi |
| 1 g/hl, pod warunkiem że zawartość miedzi w produkcie obrabianym w ten sposób nie przekracza 1 mg/l |
Węgiel drzewny do użytku enologicznego | 100 g suchej wagi na hl | 100 g suchej wagi na hl |
Sole odżywcze: fosforan diamonowy lub siarczan amonowy | 1 g/l (wyrażone w soli) (*) | 0,3 g/l (wyrażone w soli) do przygotowania wina musującego |
Siarczyn amonu lub bisiarczyn amonu | 0,2 g/l (wyrażone w soli) (*) |
|
Czynniki wzrostowe: tiamina w postaci chlorowodorku | 0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) | 0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) do przygotowania wina musującego |
Poliwinylopolipirolidon | 80 g/hl | 80 g/hl |
Winian wapnia |
| 200 g/hl |
Fitynian wapnia |
| 8 g/hl |
Lizozym | 500 mg/l (**) | 500 mg/l (**) |
Dwuwęglan dimetylu |
| 200 mg/l; nie można wykryć pozostałości w winach wprowadzonych do obrotu |
(*) Produkty te można również stosować w połączeniu, do ogólnego limitu 1 g/l bez uszczerbku dla limitu 0,2 g/l określonego powyżej. | ||
(**) Ilość łączna nie może przekroczyć granicy 500 mg/l, kiedy następuje dodanie do moszczu gronowego i wina.” |
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK IXa
Wymogi dotyczące dwuwęglanu dimetylu
(artykuł 15a niniejszego rozporządzenia)
OBSZAR ZASTOSOWAŃ
Dwuwęglan dimetylu może być dodany do wina dla osiągnięcia następującego celu: zagwarantowania stabilizacji mikrobiologicznej wina butelkowanego zawierającego cukry ulegające fermentacji.
WYMOGI
- Dodanie dwuwęglanu dimetylu powinno nastąpić na krótko przed butelkowaniem.
- Praktyka ta może być stosowana tylko w przypadku win z zawartością cukru nie mniejszą niż 5 g/l.
- Dawka maksymalna jest ustalona w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia, a produkt nie powinien być wykrywalny w winach wprowadzonych do obrotu.
- Użyty produkt musi spełniać kryteria czystości ustanowione w dyrektywie 96/77/WE.
- Zabieg ten należy odnotować w rejestrze, określonym w art. 70 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.”
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 5 maja 2006 r.