Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 71 str. 3
Wersja aktualna od 2006-03-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 71 str. 3
Wersja aktualna od 2006-03-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 408/2006

z dnia 9 marca 2006 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 936/97 otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentami taryfowymi na wysokiej jakości świeżą, chłodzoną i mrożoną wołowinę i mrożone mięso bawole

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając decyzję Rady 2006/106/WE z dnia 30 stycznia 2006 r. w sprawie zawarcia porozumienia w formie wymiany listów między Wspólnotą Europejską a Australią zgodnie z art. XXIV.6 i art. XXVIII GATT 1994 dotyczących zmiany koncesji w harmonogramach Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej w trakcie ich przystąpienia do Unii Europejskiej (1), w szczególności jej art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 936/97 (2) przewiduje otwarcie i zarządzanie w wieloletniej perspektywie wieloma kontyngentami na wołowinę wysokiej jakości.

(2) W wyniku negocjacji, które doprowadziły do porozumienia zatwierdzonego decyzją 2006/106/WE, Wspólnota zobowiązała się do włączenia do swojego harmonogramu w odniesieniu do wszystkich państw członkowskich zwiększenia rocznego kontyngentu taryfowego na przywóz wołowiny wysokiej jakości o 150 ton.

(3) Ponadto zakwalifikowanie do kontyngentu na wołowinę wysokiej jakości przyznanego Australii podlega warunkom ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 936/97. W celu odniesienia się do parametrów dających się zweryfikować i podlegających kontroli definicja wołowiny wysokiej jakości zawarta w art. 2 lit. b) tego rozporządzenia powinna zostać zmieniona i odsyłać do kategorii urzędowych określonych przez właściwe władze australijskie w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(4) Należy również uściślić, że przepisy art. 13 rozporządzenia (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) ustanawiającego system identyfikacji i rejestracji bydła i dotyczącego etykietowania wołowiny i produktów z wołowiny stosuje się do przywozu wołowiny wysokiej jakości, o której mowa w art. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 936/97.

(5) Należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 936/97.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 936/97 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 ust. 1 wprowadza się następujące zmiany:

a) w akapicie pierwszym tiret pierwsze wielkość „60100 ton” zastępuje się wielkością „60250 ton”;

b) akapit drugi otrzymuje brzmienie:

„Jednakże całkowita wielkość kontyngentów taryfowych na rok przywozowy 2005/2006 wynosi 59675 ton.”;

2) w art. 2 lit. b) wprowadza się następujące zmiany:

a) w akapicie pierwszym wielkość „7000 ton” zastępuje się wielkością „7150 ton”;

b) akapit drugi otrzymuje brzmienie:

„Wybrane kawałki uzyskane z tusz wołowych i półtusz z jałówek, które zostały sklasyfikowane w jednej z następujących urzędowych kategorii: „Y”, „YS”, „YG”, „YGS”, „YP” i „YPS” określonych przez AUS-MEAT Australia. Barwa wołowiny powinna być zgodna z normami referencyjnymi 1B do 4 AUS-MEAT odnoszącymi się do barwy mięsa, a barwa tłuszczu powinna być zgodna z normami referencyjnymi 0 do 4 AUS-MEAT odnoszącymi się do barwy tłuszczu a grubość warstwy tłuszczu (mierzonej na poziomie pozycji 8) powinna być zgodna z klasami otłuszczenia 2 do 5 AUS-MEAT.

Kawałki są oznakowane zgodnie z art. 13 rozporządzenia (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady (*).

Oznaczenie „wołowina wysokiej jakości” może zostać dodane do informacji na etykiecie.

Jednakże w roku przywozowym 2005/2006 wielkość kontyngentu wynosi 7075 ton produktów wagi mięsnej objętych kodami CN wymienionymi w akapicie pierwszym oraz spełniających wymagania określone w akapicie drugim, trzecim i czwartym;

(*) Dz. U. L 204 z 11.8.2000, str. 1.”.

Artykuł 2

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 marca 2006 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 47 z 17.2.2006, str. 52.

(2) Dz.U. L 137 z 28.5.1997, str. 10. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2186/2005 (Dz.U. L 347 z 30.12.2005, str. 74).

(3) Dz.U. L 204 z 11.8.2000, str. 1. Rozporządzenie zmienione Aktem przystąpienia z 2003 r.

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 13 marca 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00