Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 23 str. 69
Wersja aktualna od 2006-02-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 23 str. 69
Wersja aktualna od 2006-02-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2006/4/WE

z dnia 26 stycznia 2006 r.

zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w produktach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDPP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDPP są ustalane na niższym poziomie oznaczenia analitycznego, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez Państwa Członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Niektóre Państwa Członkowskie powiadomiły Komisję o chęci dokonania przeglądu krajowych NDPP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG z uwagi na niepokój związany ze spożyciem przez konsumentów. Propozycje dokonania przeglądu wspólnotowych NDPP zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (3). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDPP, gwarantujące, że ma miejsca niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDPP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDPP i ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 27 lipca 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy najpóźniej od dnia 27 lipca 2006 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez Państwa Członkowskie.

Państwa Członkowskie przedstawiają Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego, które przyjmują w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.

Artykuł 4

[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 2006 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/76/WE (Dz.U. L 293 z 9.11.2005, str. 14).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/76/WE.

(3) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wiersz odnoszący się do karbofuranu otrzymuje następujące brzmienie:

„Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

Karbofuran (suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu, wyrażona jako karbofuran)

0,02(*) zboża

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.”

ZAŁĄCZNIK II

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wiersze odnoszące się do karbofuranu otrzymują następujące brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDPP

Karbofuran (suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu, wyrażona jako karbofuran)

1.Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,3

Grejpfrut

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi hybrydami)

Pomarańcze

Pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,02(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,02(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,02(*)

Morele

Wiśnie i czereśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami)

Śliwki

Inne

(v) JAGODY I DROBNE OWOCE

0,02(*)

(a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

Winogrona deserowe

Winogrona do produkcji wina

(b) Truskawki (inne niż dzikie)

(c) Owoce pnączy (inne niż dzikie)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Inne

(d) Inne drobne owoce i jagody (poza dzikimi)

Borówki czernice

Żurawina

Porzeczka (czerwona, biała i czarna)

Agrest

Inne

(e) Dzikie jagody i dzikie owoce

(vi) RÓŻNE

0,02(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

(a) Oliwki

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

Owoce męczennicy

Ananasy

Papaja

Inne

2.Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

0,02(*)

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Korzeń pietruszki

Rzodkiewka

Salsefia

Słodki ziemniak

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Inne

(ii) WARZYWA CEBULOWE

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

Inne

(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

(a) Rośliny psiankowate

Pomidory

Papryka

Bakłażan

Inne

(b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórek

Korniszon

Cukinia

Inne

(c) Dyniowate - z niejadalną skórką

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

(d) Słodka kukurydza

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

(a) Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafior

Inne

(b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

(c) Kapustne liściaste

Kapusta chińska

Kapusta włoska

Inne

(d) Kalarepa

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

(a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Cykoria

Inne

(b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Inne

(c) Rukiew wodna

(d) Endywia

(e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Liście selera

Inne

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

Fasola (ze strączkami)

Fasola (bez strączków)

Groch (ze strączkami)

Groch (bez strączków)

Inne

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

Karczochy

Seler

Koper włoski

Karczochy kuliste

Por

Rabarbar

Inne

(viii) GRZYBY

(a) Grzyby uprawne

(b) Grzyby dziko rosnące

3.Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,02(*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4.Nasiona oleiste

0,1

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5.Ziemniaki

0,02(*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

6.Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,05(*)

7.Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,05(*)

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.”

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 16 lutego 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00