Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-12-09
Wersja aktualna od 2005-12-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1997/2005
z dnia 7 grudnia 2005 r.
ustalające refundacje wywozowe w sektorze wieprzowiny
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2005 r., Nr 322, poz. 38)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W myśl art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 różnica między cenami produktów, o których mowa w art. 1 ust. 1 wymienionego rozporządzenia, na rynku światowym i we Wspólnocie może zostać objęta przez refundację wywozową.
(2) Zastosowanie tych reguł i kryteriów do bieżącej sytuacji na rynkach w sektorze wieprzowiny prowadzi do ustalenia refundacji w następujący sposób.
(3) W odniesieniu do produktów oznaczonych kodem CN 02101981 należy ustalić refundacje w wysokości uwzględniającej z jednej strony charakterystykę jakościową produktów oznaczonych tym kodem oraz z drugiej strony przewidywalny rozwój cen produkcji na rynku światowym. Należy jednak zapewnić utrzymanie uczestnictwa Wspólnoty w handlu międzynarodowym w odniesieniu do niektórych charakterystycznych produktów włoskich oznaczonych kodem CN 02101981.
(4) Ze względu na warunki konkurencji w niektórych państwach trzecich, które tradycyjnie są największymi importerami produktów oznaczonych kodami CN 160100 i CN 1602, należy przewidzieć dla tych produktów kwotę uwzględniającą powyższą sytuację. Należy jednak zapewnić, żeby refundacja była przyznawana tylko w odniesieniu do wagi netto części jadalnych, z wyłączeniem wagi kości zawartych ewentualnie w tych przetworach.
(5) Zgodnie z art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 sytuacja na rynku światowym lub specyficzne wymagania niektórych rynków mogą uczynić koniecznym zróżnicowanie refundacji do produktów określonych w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 w zależności od ich miejsca przeznaczenia.
(6) Należy ustalać refundacje, uwzględniając zmiany w nomenklaturze związanej z refundacjami, ustanowionej w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 (2).
(7) Uzasadnione jest ograniczenie przyznawania refundacji tylko do produktów, które mogą być dopuszczone do swobodnego obrotu wewnątrz Wspólnoty. Należy więc przewidzieć, że w celu skorzystania z refundacji produkty muszą posiadać znak jakości zdrowotnej, jak przewidują odpowiednio dyrektywa Rady 64/433/EWG (3), dyrektywa Rady 94/65/WE (4) oraz dyrektywa Rady 77/99/EWG (5).
(8) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wykaz produktów, na których wywóz przyznana jest refundacja, o której mowa w art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75, oraz kwoty refundacji są określone w Załączniku [1].
Produkty muszą spełniać odpowiednie warunki oznakowania jakości zdrowotnej przewidziane w:
- załączniku I, rozdziale XI dyrektywy 64/433/EWG,
- załączniku I, rozdziale VI dyrektywy 94/65/WE,
- załączniku B, rozdziale VI dyrektywy 77/99/EWG.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 8 grudnia 2005 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 7 grudnia 2005 r.
|
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000 (Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5).
(2) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 558/2005 (Dz.U. L 94 z 13.4.2005, str. 22).
(3) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 95/23/WE (Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 7).
(4) Dz.U. L 368 z 31.12.1994, str. 10.
(5) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 97/76/WE (Dz.U. L 10 z 16.1.1998, str. 25).
ZAŁĄCZNIK
do rozporządzenia Komisji z dnia 7 grudnia 2005 r. ustalającego refundacje wywozowe w sektorze wieprzowiny
Kod produktów | Miejsce przeznaczenia | Jednostka miary | Kwota refundacji |
0210 11 31 9110 | P08 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 11 31 9910 | P08 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 19 81 9100 | P08 | EUR/100 kg | 54,20 |
0210 19 81 9300 | P08 | EUR/100 kg | 54,20 |
1601 00 91 9120 | P08 | EUR/100 kg | 19,50 |
1601 00 99 9110 | P08 | EUR/100 kg | 15,20 |
1602 41 10 9110 | P08 | EUR/100 kg | 29,00 |
1602 41 10 9130 | P08 | EUR/100 kg | 17,10 |
1602 42 10 9110 | P08 | EUR/100 kg | 22,80 |
1602 42 10 9130 | P08 | EUR/100 kg | 17,10 |
1602 49 19 9130 | P08 | EUR/100 kg | 17,10 |
Uwaga: Kody produktów i kody serii A miejsc przeznaczenia są określone w zmienionym rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 (Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1). Cyfrowe kody miejsc przeznaczenia są określone w rozporządzeniu (WE) nr 750/2005 (Dz.U. L 126 z 19.5.2005, str. 12). Inne miejsca przeznaczenia zostały określone następująco: P08 Wszystkie miejsca przeznaczenia z wyjątkiem Bułgarii i Rumunii. |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1997/2005 z dnia 7 grudnia 2005 r. ustalającego refundacje wywozowe w sektorze wieprzowiny (Dz.Urz.UE L 322 z 9.12.2005, str. 38). Zmiana weszła w życie 9 grudnia 2005 r.